ARTIKEL

High End 2002 (deel 2)

Philip van Deijk | 21 mei 2002

De High End 2002 Show in het Kempinski Hotel heb ik samen met Rene van Es, Jan de Jeu en diens vrouw Antoinette namens Hifi.nl bezocht. Jan en Antoinette hadden elkaar al een tijdje gevonden en wilden als paar verder, hetgeen inhield dat Rene en mijn persoon drie dagen lang aan elkaar vastgeketend zaten. Wij hebben een kleine 250 hotelkamers, verspreid over 3 verdiepingen, bezocht om zoveel mogelijk informatie voor u als lezer van Hifi.nl te verzamelen.
De importeurs hadden vaak meerder kamers tot hun beschikking om hun produkten uit te stallen of ten gehore te brengen. Ik kan u in het kort zeggen dat dit niet meeviel, maar het was de moeite meer dan waard. Als u denkt dat de VAD in Veldhoven groot is, dan is deze show helemaal een waar Walhalla voor de verfijnde audioliefhebber. Zowel bekende als zeer veel (voor in Nederland) onbekende merken komen hier aan bod.

Ik zal u een beeld geven welke merken er zoal op de High End 2002 te bewonderen waren. Daar wij zoveel stands hebben bezocht wil en kan ik u geen uitgebreid objectief geluidsoordeel geven over de geluidsweergave van de audio-apparatuur, doch slechts een kleine impressie waar mogelijk. Het is sowieso moeilijk om een beeld te geven van onbekende apparaten, spelend in onbekende ruimten en met daarbij nog wel eens onbekende muziek. De vraagt die dan bij mij rijst is: waar luister je dan naar. Je zou merken die goed presteren in één klap om zeep helpen omdat op zo’n show altijd storende factoren (bijvoorbeeld akoestiek, geen goede setting importeur) zijn. Wat echter niet wegneemt dat je op zo’n show wel een globale indruk van een merk of totaalset kan krijgen en of dat er in deze nog potentie inzit.

Maar genoeg gekletst nu, ik neem u mee, dwalend door de hotelkamers van het normaliter uiterst luxe en dure Kempinski Hotel.

Ik kan mij de exacte rondgang door de show niet meer herinneren maar één van de eerste luisterruimtes, op de begane grond, waar wij binnenliepen was die van de Duitse importeur WBS Vertrieb GmbH. Deze stond met de nieuwe lijn van Wadia 301/901, een loopwerk/dac combinatie met een totaalprijs wat in de buurt van de 9000,= ligt. De versterking kwam van 2 x Audio Research VTM200 welke ieder een Tannoy Canterburry aanstuurde.
Gelukkig hebben we in Nederland ook een importeur van Audio Research en dat is Acson. Tannoy Nederland neemt Tannoy voor zijn rekening.

Een andere ruimte werd opgesierd door altijd prachtig uitziende en klinkende buizenmerk Jadis. De Duitse importeur had hier een paar Audioplan Contrast 3S luidsprekers staan die werden aangestuurd door de Jadis JA80 monoblokken en een P80 voorversterker.


EDITORS' CHOICE