ARTIKEL

High End 2002 (deel 2)

Philip van Deijk | 21 mei 2002
 Deze is zowel met als zonder afstandbediening leverbaar. Volgens de impoteur klinkt de voorversterker zonder afstandbedining beter, dus aan u de keus. De bron was eveneens afkomstig uit de Jadis-stal en wel de JAD2 MKII, welke is voorzien van een buizenuitgang met een seperate voeding. Alle elektronica was op het lichtnet aangesloten door middel van een Audioplan netfilter. Ik kan u zeggen, voor zover mogelijk uiteraard, dat dit geheel op het eerste gehoor erg goed en lekker klonk. De Jadis apparatuur wordt in Nederland geïmporteerd door Hansted Audio.

Het Duitse grundlichkeit straalt letterlijk af van de producten van Burmester. Deze was dan ook ruimschoots vertegenwoordigd op de High End 2002 show. In de fraaie racks van beukenhout met aluminium poten stond de nieuwe serie van Burmester Rondo cd-speler, een geïntegreerde versterker en een bijpassende tuner opgesteld, welke over 6-8 weken leverbaar zou moeten zijn.
Ditmaal kleine luidsprekers van Burmester. Een set die lekker klonk met daarbij kleine luidsprekers van Burmester die een strak en diep doortekenend laag neerzette, een genot om naar te luisteren. Wie in Nederland geïnteresseerd is in Burmester moet zich wenden tot Sound Design Import.

Een paar ruimtes verder bevonden zich de versterkers van Gamut. Deze wisten mij op de VAD al te inspireren en kon ook hier eigenlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. De importeur Adagio Musik Komponenten had flink uitgepakt. De luidsprekers waren de Revolutions van het Finse merk Gradient. Dit is een dipoolluidspreker die uit vier units bestaat, één mid-hoog en drie laagweergave kasten. Om dit alles goed te laten verlopen is er gebruik gemaakt van een Gradient cross-over filer. Het mid-hoog gedeelte werd aangestuurd door de Gamut mono en de D200 eindversterker op het laag. Er werd een stukje pianomuziek gedraaid en omdat dit systeem vrijwel gelijk een dermate indruk op ons maakte zijn wij even gaan zitten om te luisteren. Hier hebben hoorde je de kracht en de realiteit van een piano. Het beeld wat hierbij afgebeeld was leek buiten de luisterruimte te treden. Fascinerend zoals dat werd weergegeven.
Gamut wordt in Nederland geimporteerd door Tan Audio en medegedistribueerd door Dynamic-Solutions.

La Musika bestaat uit een set die uit verschillende merken is opgebouwd. Hij is dan ook alleen als La Musika set te koop en is gebaseerd op puur analoge weergave, dus geen cd maar de draaitafel staat hier in het middelpunt van de belangstelling. De luidsprekers van La Musika hebben, volgens zeggen, nu ook hun definitieve vorm bereikt.
Voor meer info over de La Musika set verwijs ik graag naar de Nederlandse importeur Audioclassics.

Ook Siltech was te zien en te horen. Siltech zelf stond met een display bij de importeur in Duitsland. Siltech wordt in Duitsland geimporteerd door het electronicamerk Audionet. Vele merken maakten gebruik van de Siltech bekabeling tijdens de show.

Ook de zware eindbakken van Plinius met daarvoor een Tube Technology voorverversterker waren van de partij. Plinius is in Nederland helaas een nog relatief onbekend merk afkomstig uit Nieuw Zeeland, dat is eigenlijk zonde. Om een u een indicatie te geven over de grootte van dit merk, Plinius wordt over de gehele wereld in 36 landen gedistribueerd en wereldwijd gerespecteerd door vele grote audiobladen. Enige tijd geleden had ik de beschikking over de goedkoopste SA eindversterkerserie van Plinius waar ik zeer over te spreken was. Sinds kort heeft Plinius de opvolger van de SA-100 MKIII namelijk de SA-102. Deze gebruikt de microprocessorgestuurde technieken van zijn grote en hele dure broer de SA-250MK IV. In ons land wordt Plinius geïmporteerd door van Die-is’t Audio.

Dan zijn we aangeland bij de volgende audiogigant, zij het niet op versterkerniveau maar op luidspreker niveau het roemruchte Wilson Benesch. Deze hadden een nieuwe luidspreker uit de Odessy serie meegenomen, The Arc geheten en dat is van het type monitor luidspreker. De Wilsons werden aangestuurd door Syf Farao versterking.


EDITORS' CHOICE