ARTIKEL

Muzikaal Arsenaal (Live)

Redactie HiFi.nl | 06 april 2002

Dan naar een echte primeur; het spiksplinternieuwe lifestyle “Certos” systeem. De toplijn van Loewe, in samenwerking met Bose ontwikkeld, met prachtige kleine speakertjes uitgevoerd in aluminium, staand op ranke steeltjes. In de naast de TV opgestelde console bevindt zich een mooi weggewerkte radio, dvd en cd speler. Door een druk op de knop schuift het display terzijde en verschijnt de cd speler. Het exemplaar komt vers van de fabriek en is zo nieuw dat men nog niet goed weet hoe de multifunctionele afstandsbediening werkt. Optioneel is een tweeweg afstandsbediening leverbaar waarbij ook op het display van de console komt te staan welke functie op dat moment geactiveerd is.

Een wel heel fraai vormgegeven 16/9 projector is die van het Italiaanse Sim, die speelt op een installatie van Tag McLaren waar weergevers van Kef op aangesloten zijn. De importeur vertelt dat de consument hem wel aan moet schaffen want er is niets wat hij niet kan doen. Hij vertelt verder dat er een tendens is om projectoren met lumen tot 1500 te produceren terwijl 800 optimaal is voor videogebruik. Want dan is zwart ook echt zwart. Waar heb ik dat meer gehoord? Het enige is dat je de kamer enigszins moet verduisteren. Persoonlijk denk ik dat dit de sfeer tijdens een film voorstelling alleen maar ten goede komt maar, wie ben ik.

Een schitterend vormgegeven stalen open haard wordt geflankeerd door twee grote Aluminium weergevers van het Zwitserse merk Piega. Als bron dient een Philips 1000 SACD speler en de versterking is in handen van Musical Technology. Een gewoon tweeweg systeem dus. In de minderheid, maar duidelijk aanwezig.

Dit geldt ook voor een aantal van de systemen die Leo Heijmans op deze beurs presenteert. In het oog springend is de Bijou serie van Sugden en hij doet zijn naam eer aan; een torentje van staal dat oogt als een sieraad. Een tuner, een cd speler met loopwerk en converter in aparte behuizingen, een voor-, en een eindversterker die, in tegenstelling tot andere versterkers van dat merk, niet in klasse A opereert. Erop aangesloten schitterende Cobald Signature luidsprekers met daarin dezelfde tweeter die ook in de fameuze toplijn van JM Lab, de Utopia lijn, ingezet wordt. In zijn home cinema opstelling toont hij de JM lab Cobalt 816 met bijpassende centre speaker en subwoofer. Als achterspeaker de meer betaalbare Chorus 715. In de aangrenzende ruimte wederom ene tweeweg system, ditmaal met de JM Lab Elektra 926 speaker, de kleinste vloerstaander uit de Elektra serie, aangestuurd door, opnieuw apparatuur van het Engelse Sugden. Hier componenten uit de uit klasse A bestaande versterker, tuner en cd speler van de 21 serie, elk met en prijs van 1400 euro. Een echt, zojuist gearriveerd nieuwtje uit Frankrijk tenslotte; de Cache inbouwspeakers met hoogwaardige units uit de Elektra lijn. Ze kunnen zelfs gebruikt worden in natte ruimtes.

Hierna vertrekken we naar het tweede gebouw; de Korenbeurs. We zijn al enorm uitgelopen en de rondleiding verloopt dan nu ook in een wat hoger tempo. U bent alvast gewaarschuwd; U zult veel tijd nodig hebben om alles te zien, horen, en er de nodige uitleg over te ontvangen. In dit pand geen tweeweg systemen. Grote 43 inch, de PDP-433HDE, en 50 inch , de PDP-503HDE, Plasma schermen van Pioneer gecombineerd met topmodellen Elac speakers zoals de fraaie Dolce Vita. Maar ook Sharp laat zien dat ze het nodige in huis hebben zoals een 30” LCD TV die ik ergens onderweg tegenkwam en een 50 inch Plasma. Op de bovenverdieping JVC met op de daar tentoongestelde nachtkastjes van de slaapkamerameublementen Compact component systemen van dat merk. In deze ambiance komen ze prima tot hun recht. Ook een DVD digital cinema systeem dat, heel bijzonder, als extra, naast alle bekende formaten, digitale foto’s (JPEG) leest en weergeeft. De speler kan op een voet gemonteerd worden maar ook bijvoorbeeld tegen de wand bevestigd worden. Het getoonde systeem oogt, mede door de fragiele luidsprekerstands ruimtelijker dan vele andere opstellingen. Prijs; 12.000 euro.

Aan het eind van de rondleiding sta ik te trappelen van ongeduld om te vertrekken. Ik zal ongetwijfeld te laat komen op mijn volgende afspraak; een hi-visit bij een Nederlandse importeur. En van de lunch in de brasserie van Het Arsenaal kan hierdoor al helemaal geen sprake meer zijn. Ik kan U dus niet vertellen hoe de culinaire hoogstandjes er aldaar uitzien of smaken. Dat blijft dus een verrassing wanneer U besluit om dit weekend na Uw bezoek aan deze show aldaar de inwendige mens te versterken. Want dat U – ervan uit gaande dat hifi stereo en home cinema toepassingen U interesseren – zult genieten van de getoonde producten in de ambiance waar zij goed tot hun recht komen, staat voor mij als een paal boven water. En vergeet dan niet om ook naar de andere onderdelen van het totale woonconcept te kijken. Het is zeker de moeite waard.

Noot van de redactie
Foto`s: Xingo (JP Joos)
Bekijk ook het volledige fotoverslag!


EDITORS' CHOICE