ARTIKEL

Muzikaal Arsenaal (Live)


Redactie HiFi.nl | 06 april 2002

In de tijd dat ik nog in Rotterdam woonde bracht ik regelmatig een bezoek aan de aangrenzende gemeente Schiedam. Een aanleiding daartoe vormden bijvoorbeeld de jaarlijks terugkerende Brandersfeesten die verwijzen naar de tijd waarin Schiedam nog bekend stond als de `jeneverstad` bij uitstek. Maar als liefhebber van moderne kunst bracht ik ook regelmatig een bezoek aan het Stedelijk Museum aan de Hoofdstraat. In het door de Italiaanse architect Ian Giudici ontworpen gebouw bevindt zich namelijk onder andere een aanzienlijke collectie http://www.cobra-museum.nl/ kunst.

Met ingang van dit weekend is er nu een extra reden om ieder jaar rond deze tijd een bezoek te brengen aan een historisch stukje Schiedam. Op 5, 6 en 7 april wordt er namelijk een hifi show gehouden in “Het Arsenaal” van Jan des Bouvrie dat door deze ontwerper in 2001 geopend werd. Kort na de opening mocht ik reeds een bezoek brengen aan de twee monumentale panden aan de Lange Haven waarin de winkels die samen “Het Arsenaal” vormen een fraai onderdak gevonden hebben.

Het ene pand is de door de eerder genoemde Giudici in 1792 gebouwde en door des Bouvrie in 1999 aangekochte “Korenbeurs” aan de Lange Haven waar in het verleden het graan voor de jeneverindustrie werd aangevoerd en verhandeld. Het andere pand, waarin zich vroeger een drukkerij en een bibliotheek bevonden, ligt daar schuin tegenover aan de andere kant van het water. In dit laatste pand bevindt zich de winkel van Pielanen en van Unen. Eigenaar Ben van Unen is de organisator van de jaarlijks terug kerende hifi show die luistert naar de naam “Muzikaal Arsenaal”.

Mijn bezoek betekent een hernieuwde kennismaking met Ben van Unen en zijn echtgenote, die de dagelijkse leiding heeft over dit filiaal. Het vorige bezoek stond in het kader van een hi-visit en sindsdien zijn er enkele maanden verstreken. Verdwenen zijn inmiddels de her en der rondlopende handwerkslieden. In plaats daarvan staan er door het hele pand en, zo zal later blijken, ook door het pand dat in de voormalige Korenbeurs gevestigd is, visueel en auditief aantrekkelijke audio visuele systemen met een hoge design factor opgesteld die perfect integreren in de achtergrond van het totale woonconcept dat Het Arsenaal biedt. Voor leden van de pers is er een speciale rondleiding gepland en Ben leidt ons op vrijdagmorgen langs de diverse importeurs. Begonnen wordt bij de ingang van zijn eigen winkel op de eerste verdieping van het pand. Een blik in de winkel leert dat er nog steeds de dezelfde prachtige producten staan van o.a. Loewe, Philips, B&O, Quad en Tag McLaren. Waar gedurende mijn hi-visit de indrukwekkende speakers van het laatst genoemde merk stonden staat nu het nieuwste plasma scherm Van B&O waarvan er nog maar 20 in Nederland zijn; de Beovision 5.

Dit scherm heeft geen koeling meer nodig en voor het scherm is een tweede scherm aangebracht die maakt dat de kleur zwart, die bij plasma schermen nooit echt zwart is, dat nu wel is. Styling? Typisch B&O. Er komt nog een console waar dvd recorder etc. een plaats kunnen vinden. Men wilde daar echter niet op wachten en terecht; het is een plaatje om te zien.

Aangrenzend bevindt zich een winkel met keukens en keukenapparatuur waar we vier grote luidsprekers aantreffen van het Duitse Quadral; de Titan en de Vulkan, beiden met verzonken woofers die als het ware zowel aan de voor- als aan de achterzijde een drukkamer hebben.

Met de Quadral RiCom tweeter die een superlicht, vlak, ringvormig membraam van zijde heeft. De conussen van middentoners en woofers zijn gemaakt van Altima; een legering van aluminium, titanium en magnesium. De fraai afgewerkte speakers worden aangestuurd door het Integra Research Audio systeem waarin Onkyo samengewerkt heeft met een aantal gerenommeerde partners. Voor de 51 kilo wegende 7 kanaals eindversterker is dat het Amerikaanse Balanced Audio Technology. THX Ultra gecertificeerd. De voorversterker is samen met Lucas Film ontwikkeld. Er zitten Apogee decoders in. Dezelfde firma’s zijn verantwoordelijk voor de dvd speler. De software is up to date te maken en inmiddels zit er Dolby pro logic 2 en DTS ES op.

De dvd speler heet twee voedingen (analoog en digitaal) en voorversterker en dvd speler zijn aan te passen aan in de computerwereld in gebruik zijnde firewire systemen (high speed tweeweg communicatie). Voor- en eindversterker zijn gebalanceerd verbonden en de conversie is 24/192. De mogelijkheden zijn te veel om op te noemen. Op dezelfde afdeling een home cinema opstelling met Onkyo versterker en dvd speler, Sharp lcd scherm, Quadral speakers en sub, het geheel omsloten door een high tech stalen keuken. Ook die is zeker het bekijken waard.

EDITORS' CHOICE