ARTIKEL

Muzikaal Arsenaal (Live)

Redactie HiFi.nl | 06 april 2002

Door naar de overloop naar het trappenhuis waar een aantal meubelen van Nederlands Fabrikaat staan die luisteren naar de merknaam Lourens Fisher. Het merk heeft veel meer te bieden dan alleen maar audio racks; standaards voor foldermateriaal, cd’s etc maar ook opbergsystemen die in gebruik zijn bij bijvoorbeeld beoefenaren van vrije beroepen. Nieuw is de Qubic lijn waarbij de “kunst van het weglaten” centraal heeft gestaan. Iets dat mij als purist wel aanstaat; uiteraard alleen wanneer het resultaat goed is. Deze lijn audio racks is o.a. verkrijgbaar in een versie met een diepte van 65 cm; ideaal voor de huidige generatie van home cinema receivers. Ook fraai is een trolley die qua kleur gemaakt is voor de Loewe tv die er op staat.

Op de begane grond ontmoeten we Rob van Analogue Audio, de importeur die zo veel Italiaans in zijn productaanbod stopt. Ik heb me laten vertellen dat dit o.a. voortkomt uit de voorliefde die de eigenaar heeft voor Italië. Ik weet echter zeker dat hij ook een voorliefde heeft voor het geluid van deze Italiaanse producten.

Aangesloten staat een “state of the art”voor een groot deel in klasse A spelende Audio Analogue Maestro geïntegreerde versterker. Als bron dient de Maestro cd speler van datzelfde merk en, Rob is niet voor niets verzamelaar van vinyl, een Nottingham Analogue Spacedeck met Benz element. Niet alles is dus afkomstig uit het land van pasta, peccorino en chianti. De Phantom kabels stammen uit Australië. Speakers zijn de onvolprezen, fraai gepolitoerde Diapason Adamantes met hun inwendige in de vorm van een ei. Bijzonder aan de speaker is dat er nagenoeg zonder filter gewerkt wordt. Er is slechts een bescherming aangebracht opdat de tweeter niet beschadigd kan worden door de lage tonen. De speaker is erg gevoelig voor de stand waar hij op staat en daarom is gekozen voor de stand van hetzelfde merk.

Daarnaast een opstelling met een in meerdere vrolijke kleuren verkrijgbaar Synthesis buizenversterkertje met bijpassend cd spelertje. Ook de monitor speakers zijn van dit merk. Op een nabij opgestelde tafel een Graaff GM20 eindversterker die ik nog eens graag in mijn systeem zou willen beluisteren en kleine speakertjes; Opera, inclusief center speaker, en Diapason Emera walnut; kwalitatief hoogwaardige weergevers die zeer fraai afgewerkt zijn. Ook de Unison Research S8, een geintegreerde versterker, heeft hier een plekje gevonden. Jammer dat hij niet speelt.

Onze neus volgend komen we als vanzelf bij de in Het Arsenaal gevestigde Brasserie Ludens waar we LCI aantreffen (een holding waarin ondergebracht zijn Latham Custom Installation b.v. én Latham Audio B.V.). En wie in Nederland Latham zegt, zegt Linn. Opgesteld staat het nieuwe Home cinema systeem van Linn waarvan de nieuw geïntroduceerde Linn Classic Movie met vijfkanaals eindtrap, samen met twee AV 5105 versterkers van Linn voor de voorkant, het hart vormt. Het is verbazingwekkend hoeveel aansluitmogelijkheden dit kleine wondertje van techniek heeft.

Als u zelf nog naar de show komt, en ik kan het U aanraden, dan zou ik mij zeker voor laten lichten door de enthousiaste en vakkundige Ed Verkerk die U er graag alles over vertelt. Bijvoorbeeld over de gigantische Barco projector die nu hij op een console geplaatst moest worden nog robuuster oogt dan hij al is. Ik begrijp echter dat de verantwoordelijke mensen van Het Arsenaal niet echt gecharmeerd waren van het idee om hem aan het plafond te bevestigen. De nog maar een paar maanden in Nederland verkrijgbare Art Coustic speakers (www.artcoustic.com), ook de subwoofer, zijn superplat (in deze opstelling wordt echter gebruik gemaakt van twee Linn subs) en zijn ontworpen om tegen de muur bevestigd worden. Ze worden ook veel toegepast in clubs. Aan de home cinema opstelling is vervolgens van alles te koppelen; van verlichting, via gordijnen tot tuinhekken toe.

In een andere hoek van de brasserie de opstelling van Tannoy Nederland met op een Atacama rack een Myriad MCD200 speler, een MI240 geïntegreerde versterker van hetzelfde merk en daarnaast Tannoy TD 12 luidsprekers. Bekabeling wordt verzorgd door van den Hul. Ook on display, maar niet aangesloten, een subwoofer van Tannoy uit dezelfde speakerlijn.

B&W Nederland presenteert een home cinema opstelling met een Rotel RDV 1080 dvd speler, een surround sound receiver Rotel RBRSX1065 spelend over B&W spekers, center speakers en subwoofer. Als beamer wordt een kleine Philips ingezet. Een tweede opstelling heeft een Philips MatchLine FlatTV, nieuwe kleine B&W speakertjes op de hoeken, in dit geval op optionele stands. Muurbeugeltjes worden standaard bijgeleverd. Ook voor de middenspeaker wordt er een kleine voet meegeleverd die in dit geval evenwel niet gebruikt is omdat hij de speaker bij dit type TV voor het beeld zou plaatsen. Ook in dezelfde lijn een subwoofer.

Door naar een systeem met waarschijnlijk de hoogste speakers van de show; de Dali Megaline. Een naam die deze speaker met zijn hoogte van 2 meter 60 zonder meer verdient. De speaker wordt gevormd door drie op elkaar geplaatste compartimenten met elk aan de binnenzijde van de voorkant een elektrostatische weergever en daarnaast vier woofers. Aangesloten op de Silver line van NAD, in dit geval de power amplifier S200, S500 cd speler, S100 voorversterker en S250 vijfkanaals eindversterker. Daarbij een Dali active crossover.


EDITORS' CHOICE