Minimalistischer

Zo ook de Custom serie, die compleet uitgestald is tijdens ISE 2012. Ook komt het geluid op de stand uit in-ceiling speakers. “Die zijn in Nederland het populairst”, zegt Katgert, terwijl hij naar het plafond wijst. “Terwijl in België mensen juist veel vaker voor de in-wall luidsprekers kiezen. Zo is iedere markt anders. Maar het moet steeds kleiner, minimalistischer en beter weggewerkt. Daarnaast krijgen vrouwen steeds meer zeggenschap over de inrichting van een huis, die willen geen luidsprekers meer zien. Zoals ook veel (binnenhuis)architecten dat niet willen. Als luidsprekerfabrikant moet je daar wel in meegaan.”Al geeft Katgert toe dat er ook wel eens wat tegenstrijdige belang ontstaat. Waar voor Bowers & Wilkins goed geluid het allerhoogste doel is, gaat niet altijd even goed samen met inbouw. “We hebben daar tijdens ISE ook over gesproken met John Dibb, één van de belangrijkste ontwerpers binnen Bowers & Wilkins. De discussie ging vooral over waar de grens ligt tussen zo mooi mogelijk en zo goed mogelijk. Kijk, voor mensen die echt helemaal niks meer willen zien, zijn er heus oplossingen. Maar dat gaat wel ten koste van de geluidskwaliteit. Terwijl dat het belangrijkste aan een speaker is.”

Blauw kevlar
Naast het design, is er nog een groot verschil tussen inbouwluidsprekers en vloerstaande speakers. “Die laatste kun je het meest ideaal plaatsen. Bij inbouw ben je toch al iets beperkter, al ontwikkelt die techniek zich ook steeds meer. Zo bieden we binnen de Custom serie bijvoorbeeld al in-ceiling speakers met verstelbare tweeters. Deze kunnen in verschillende standen gezet worden, om zodoende toch min of meer een ‘sweet spot’ te creëren.” Daarnaast valt ons oog op een grappig detail. Het voor B&W haast kenmerkend gele kevlar van de middentoner heeft in de CI-series namelijk plaatsgemaakt voor donkerblauw. “Dat is gedaan omdat het geel zichtbaar was door het roostertje heen,” lacht Katgert. Om meteen serieus te vervolgen. Kevlar is ook een ideaal materiaal voor natuurgetrouwe weergave waar B&W zo bekend om staat.

Volgens de inbouwspecialist van Bowers & Wilkins zou het meest ideale scenario zijn wanneer bij het ontwerp van een nieuwbouwhuis, of bij verbouwplannen de speakers al direct worden ingetekend. “Laten we eerlijk zijn, dat werkt natuurlijk veel gemakkelijker dan wanneer het plafond er al inzit en gestuukt is. Dan trek je liever geen leidingen meer. Daarom is het zaak dat wij zo snel mogelijk bij de plannen betrokken worden. Wanneer je ‘from scratch’ begint, is er natuurlijk veel meer mogelijk dan wanneer je vanuit een bestaande situatie aan de slag gaat. Meestal maakt B&W deel uit van een bredere inbouwoplossing. Maar met de uitgebreide lijn van B&W Custom kun je alle kanten op.”

De Custom Installation serie bestaat momenteel uit drie reeksen: de CI 300, CI 600 en CI 700. De komende periode staat HiFi.nl bij ieder van deze series uitgebreid stil, zoals ook de speciale Custom Theatre lijn aan bod komt.

MERK

EDITORS' CHOICE