Bowers & Wilkins Custom - audiobeleving op maat gemaakt

Bowers & Wilkins staat synoniem voor een superieure geluidsbeleving en de innovatieve technologie van haar luidsprekers. Reeds meer dan een halve eeuw lang heeft Bowers & Wilkins een aantal buitengewone luidsprekertechnologieën ontwikkeld voor elke denkbare oplossing.

Zo ook voor toepassingen waarbij de behoefte bestaat om speakers te verwerken in wanden of het plafond. Voor sommige mensen vormt het zien van een luidspreker, hoe fraai ook, een dissonant in het interieur. Speciaal voor hen heeft Bowers & Wilkins de Custom Series ontwikkeld, die vrijwel onzichtbaar kunnen worden weggewerkt.

Custom, een afkorting van customization, betekent kort gezegd ‘op maat gemaakt’. Dat kan op vele manieren worden ingevuld, maar in het geval van de Custom Serie van Bowers & Wilkins houdt het in dat de audiobeleving geheel naar eigen smaak en beleving kan worden ingericht. B&W’s Custom Serie bestaat namelijk uit een divers aanbod inbouwluidsprekers, met één gezamenlijke eigenschap: ze kunnen vrijwel onzichtbaar worden ingebouwd. Zowel in-wall (in de muur) als in-ceiling (in het plafond).

Pure esthetiek
Daarmee is het de perfecte oplossing voor zij die wel een optimale geluidskwaliteit verlangen, maar geen vrijstaande of hangende luidsprekers willen. De speakers uit de Custom serie worden ingebouwd in muren en/of plafonds en de roosters kunnen zelfs worden mee geschilderd in dezelfde kleur om op die manier zo onopvallend mogelijk te worden geïntegreerd. Zodat de pure esthetiek van de ruimte behouden blijft. En hoewel de luidsprekers zijn ontwikkeld om zo goed als onzichtbaar te blijven, leveren ze wel een geluid dat alles behalve onopvallend is.

Bowers & Wilkins ontwikkelde de Custom lijn halverwege de jaren negentig, nadat er vanuit de markt steeds meer vraag kwam voor inbouwspeakers. Sindsdien ontwikkelde de lijn zich steeds verder, waarbij met de introductie van de budgetvriendelijke CI 300-serie afgelopen zomer een nieuwe mijlpaal bereikt werd.

Om meer te weten te komen over Custom Installation en de speakers met eigen ogen te aanschouwen, toog HiFi.nl onlangs naar Integrated Systems Europe (ISE) 2012.

Luidsprekergigant
In de Amsterdamse RAI heeft de Britse luidsprekergigant een flink deel van de stand ingericht voor Custom. “De vraag neemt steeds meer toe,” legt Johan Katgert de reden daartoe desgevraagd uit. Want als er iemand is die alles weet van inbouw, dan is Katgert het wel. Met ruime ervaring als werknemer van hifispecialist Remkes Beeld en Geluid, werkt hij sinds enkele maanden als systeemintegratiespecialist bij Bowers & Wilkins. “Je ziet wel een duidelijke groei in de custom markt. Steeds meer architecten, maar ook hifidealers, zijn zich bewust van de mogelijkheden,” weet Katgert.

“We doen ook veel zaken met integrators, zij brengen producten van diverse fabrikanten bij elkaar voor één totaaloplossing in een huis. Daarom staan we op ISE, om in contact te komen met dealers en integrators. Want we merken wel dat er steeds meer hifidealers zijn die net een stapje verder denken dan alleen een installatie verkopen.”Tijdens ISE hebben Katgert en zijn collega’s van Bowers & Wilkins dan ook heel wat handen geschud en visitekaartjes uitgewisseld. “Je merkt tijdens zo’n beurs dat B&W er goed opstaat in de markt,” vertelt hij niet zonder trots. “We hebben bijna alle belangrijke dealers aan de stand gehad, ondanks dat we niet echt nieuwe producten te presenteren hadden. Dat geeft toch wel aan dat de interesse in Bowers & Wilkins hoog is.”

MERK

EDITORS' CHOICE