REVIEW

Beeld en geluid

Sander van der Heide | 24 maart 2012

De kwaliteit van het beeld is prachtig. Af en toe in de donkere gedeeltes wat beeldruis, maar dit heeft eerder een analoog gruiseffect. De camerastandpunten zijn misschien niet zo origineel of indrukwekkend, maar de details die je te zien krijgt zijn superfijn. Soms zie je onbedoeld het grime-werk op de gezichten van de acteurs, maar over het algemeen valt dat niet op. Alles wonden en bloedspetters zijn niet van echt te onderscheiden - niet dat ik daar veel ervaring mee heb overigens.

Geluid
Opmerkelijk is het gebruik van setgeluid. Vooral bij de dialogen wordt het originele geluid van tijdens de set-opnames gebruikt. Geen ingedubd geluid, zoals bij de meeste Hollywoodfilms. De opnames zijn prachtig, ik kan me voorstellen dat er na de weergave achteraf door de regisseur bepaald is om deze bewuste audio te gaan gebruiken. Alle stemmen en foleygeluiden komen uit het midden en het omgevingsgeluid is in een prachtig surround gemixt. Denk bijvoorbeeld aan de vogels in het bos (die hier een belangrijke rol hebben). Andere effecten als het opengaan van futuristische deuren en suizen van pijlen, klinken af en toe wel heel standaard FX-bibliotheekmateriaal overigens.

(klikbaar voor groter formaat)

Muziek
Tijdens de film viel me al op dat orkestrale muziek werd afgewisseld met sfeervolle ingetogen gitaarmuziek. Bleek bij de aftiteling dan ook dat er twee verschillende componisten aan het werk zijn geweest. James Newton Howard, bekend van films als Batman Begins en The Sixth Sense, en T Bone Burnett, van films als Cold Mountain en O Brother, Where Art Thou. De soundtrack hiervan is vanaf 26 maart pas beschikbaar en is zeker de moeite waard. Op dit moment is er via de iTunes Store en ook via Spotify wel een andere soundtrack te vinden; The Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond. Bij het luisteren herkende ik misschien een of twee titels uit de film, maar desondanks staan er toch aangename tracks van Birdie, Taylor Swift, Arcade Fire en The Civil Wars op die de moeite waard zijn.

(klikbaar voor groter formaat)

Bioscoop
Als je niet te dichtbij gaat zitten is dit zeker een film om in een goeie bioscoop te bekijken, maar ik denk dat hij straks op DVD/Blu-ray net zoveel indruk zal maken. De film duurt bijna twee-en-een-half uur, dus de enige keus die je misschien moet maken is of je naar een bioscoop gaat met een ingelaste pauze of niet...

Film: 8/10
Beeld: 8/10
Geluid: 9/10
Surround-gebruik: 8/10
Biosbezoekwaardig: 8/10
Lengte: 142 min
Beeldverhouding: 2.39:1
Bioscoop voor de review: Utopolis zaal 1, Almere


EDITORS' CHOICE