HI-VISITRhapsody

Tupperwareparty

Dieter van den Bergh | 09 september 2011

En zo is het bruggetje snel gemaakt naar Spirit Connection, het bedrijf in helende klanken dat Van Dalen met Gwen de Jong en Judith Jansen runt op de bovenverdieping van Rhapsody. ‘Een winkeltje om mijn ervaringen te delen’ en een voortvloeisel van de reizen. “Dit is mijn tupperwareparty”, lacht de klanktherapeut, te midden van zijn verzameling kristallen klankschalen, Himalaya-schalen, gongs en Ohm-stemvorken.


Foto: Jiri Buller

Het bedrijf verkoopt ze niet alleen, maar verzorgt ook ‘gongbaden’ en klankmassages. De klantenkring bestaat vooral uit Rhapsody-klanten. “Mensen die gevoelig zijn voor muziek, zijn dat ook voor klank.” De soundhealings van Spirit Connection worden veel gegeven aan managers uit het bedrijfsleven. Hen wordt bijvoorbeeld geleerd hoe ze met open vizier een vergadering in kunnen stappen. “Het bewijs dat onze healings niet vaag zijn.

Sensationeel gevoel

Wat kun je concreet opschieten met zo’n sessie? “Je wordt stiller in jezelf. Mensen maken zich minder druk. Negatieve gedachten beheersen je even niet. Mensen die een healing ondergaan zijn bezig met een creatief proces, worden observer van hun eigen leven. Het is een even fysieke als mentale ervaring, emotioneel en energetisch. Je bewustzijn wordt vergroot en je voelt je lichamelijk beter.


Foto: Jiri Buller - (Links: Harry van Dalen, rechts: Michael van Polen)

Tenminste, waarschuwt Harry, als je er open voor staat en ontvankelijk bent voor iets nieuws. “Je moet proberen je geest te stoppen, de ervaring ingaan, en niets labellen. Als dat lukt, garandeer ik je een sensationeel gevoel van binnen.

Jimi Hendrix en Mahler

Labellen, een oordeel vellen; het houdt mensen vaak van een intense ervaring af, weet Van Dalen uit ervaring. Zo is het ook met muziek. “Soms komt er een klant binnen die zegt: ‘kun je iets leuks draaien? Als het maar geen klassiek is, want daar houd ik niet van’. Het kan bijna niet dat iemand de muziek van de laatste duizend jaar niet mooi vindt. Dus draaide ik in dit geval Mahler. Die klant ging na tien minuten compleet uit zijn dak. Andersom doe ik het ook: komt er iemand binnen die niets met pop heeft, draai ik bijvoorbeeld Machine Gun van Jimi Hendrix uit 1970. Dan is zo iemand ook vaak overrompeld: popmuziek kan wél mooi zijn. Ik probeer iemand een sleuteltje te geven, zodat-ie zelf het kistje kan openen naar nieuwe ervaringen.

Keith Jarrett en high-end

Even terug naar de stilte. De stilte in de muziek. “Alle grote improvisatoren zijn op zoek naar stilte en dus spiritualiteit in hun muziek. Keith Jarrett, Bono, John Coltrane, Peter Gabriel, Miles Davis. Bij de muziek van Keith Jarrett kun je eenzelfde gevoel krijgen als bij het geluid van een klankschaal. Moeten de klanken mooi zijn? Nee, kunst is niet lelijk of mooi. Het gaat om expressie en gevoel, het moet een ontdekkingsreis zijn.


Foto: Jiri Buller

Zo is het ook met high-end hifi. “Hoe gereproduceerde muziek moet klinken is heel subjectief, zelfs door onze oren benaderd. Er bestaat geen beste of slechtste geluid, zo denken wij nu niet meer. Het gaat louter om de persoonlijke ervaring. Ik zette een hifi-liefhebber laatst nog een klankschaal op zijn hoofd. Zijn reactie: ‘je hebt me in tien seconden meer audio-ervaring gegeven dan ik ooit heb gehad.


EDITORS' CHOICE