HI-VISITRhapsody

Healing sounds - Rhapsody

Dieter van den Bergh | 09 september 2011

Het is geen alledaagse combinatie: high-end en klankschalen. Voor de klankfreak Harry van Dalen (56) is het de normaalste zaak van de wereld. Een spirituele hifi-goeroe over de kracht van stilte, zijn ‘tupperwareparty’ en helende muziek. “Misschien klinkt het als vaag hippie-gelul, maar dat is het niet. Het enige waar je echt voor leeft is liefde. Klank is de perfecte tool.

Chet Baker trompettert rustiek door de statige villa van Rhapsody in Hilversum. Aan de muur hangen live-foto’s van The Rolling Stones en een geschilderde Muddy Waters. Op de vloer van de gerenommeerde high end-winkel staan her en der platen en cd’s. The Trinity Session van Cowboy Junkies bijvoorbeeld, en Live At Berkeley van Jimi Hendrix, Live And Unreleased van Weather Report, Miles Davis At Montreux, Symfonie No. 15 van Shostakovic en Music As Medicine van de Tibetaanse fluitist Nawang Khechog. Een aardige dwarsdoorsnede uit de collectie van de veelzijdige Harry van Dalen: klankregisseur, hifi-goeroe, klanktherapeut, filosoof. Samen met producer en muzikant Michael van Polen runt hij de hifiwinkel.


Foto: Jiri Buller

Rhapsody is de laatste paar jaar veranderd”, zegt hij. “We zijn klank en muziek op een andere manier gaan ervaren en benaderen. Vooral de perceptie van klank ligt nu dieper verankerd. Klank of muziek hoeft niet alleen maar mooi of fijn te zijn. Het gaat om het persoonlijke gevoel.

Spirituele move

Van Dalen maakte de laatste zes jaar een ‘diep spirituele move’ tijdens reizen naar Tibet en Nepal. “Ik wilde vooral op één vraag heel graag antwoord: ‘Wie ben ik?’” De bevlogen hifiman verdiepte zich in Tibetaans boeddhisme, in oude volkeren en tradities en de oorsprong van religies. Tussen de reizen door kreeg Van Dalen zelf te maken met een paar indringende persoonlijke ervaringen.


Foto: ©Harry van Dalen 

De reizen waren mede hierdoor een ‘heftige ervaring’. Niet omdat hij in de Himalaya te weten kwam wie hij was - ‘dat bleek een illusie’-, maar door de nieuwe inzichten die hij opdeed. “Ik heb niet alleen een confronterende knal op mijn ego gehad, maar ben ook spiritueel veel sterker geworden.” Hij verwierf nieuwe inzichten: over het belang van compassie en mededogen bijvoorbeeld. Andere lessen: ‘alles wat je overkomt heb je zelf in de hand’. ‘Leef in het hier en nu’. ‘Niemand is de schuld van jouw problemen’. ‘Stap uit die slachtofferrol’. ‘Geluk zit in jezelf’. ‘Kleed je ego uit en vind uit wie je bent’. Als je met dit soort zaken rekening houdt heb je volgens Van Dalen grote kans om de liefde te ervaren, ‘het enige waar je echt voor leeft’. “We zijn met z’n allen totaal afgedreven van het eenheidsgevoel. Waar het vooral om gaat is hebberigheid en ikke, ikke, ikke.

Klankhealing

Dankzij de nieuwe inzichten leerde Van Dalen hoe hij het stil in zijn geest kan maken. “Pas als het stil is, kan mijn creatieve proces zich manifesteren.” De mens is niet meer stil, dúrft niet meer stil te zijn, zegt hij, en wil constant geprikkeld worden. “Jammer, want het creatieve proces komt altijd vanuit de stilte.


Foto: Jiri Buller
  
Ook leerde de hifi-goeroe veel over klankhealing. “Ik leerde hoe resonanties werken. Bijna alle oudere volkeren, de oude hindoes, de Hopi-indianen en de Maya’s, gingen via klanken de stilte in. Of het nu mantra’s, klankschalen, monnikenzang, throat singing of trommels zijn. Het zijn perfecte tools om inzicht te krijgen.


EDITORS' CHOICE