Tot zover is het mij duidelijk maar ik wil wel graag wat muziek horen en het niet alleen maar opslaan ergens in de meterkast. Om dat te bereiken is een klein netwerkje noodzakelijk in huis. Dat mag draadloos zijn, het mag ook traditioneel met CAT5 kabels zijn aangesloten. Essentieel is een internet aansluiting via ADSL of een sneller medium. Of internet via de kabel wat wordt aangeboden door providers die het tv en radio signaal in huis brengen. Op het modem, het apparaat tussen het netwerk van de provider en dat van u thuis, sluit u een router aan met ethernet poorten. Liefst gebruikt u een wireless router, dat voorkomt draden en geeft meer vrijheid. De NAS wordt zoals opgemerkt aangesloten op de router. Op de plaats waar u muziek wenst plaatst u een “transporter” of een “soundbridge”.
Ik laat Rik weer aan het woord om uit te leggen wat dat voor ding is: “Omdat dit verhaal op een site komt te staan, gericht op mensen die kwaliteitsweergave hoog in het vaandel hebben pak ik de Transporter van Slim Devices bij de kop. De Transporter praat met de router of via een draadje of draadloos. De Transporter is te vergelijken met een voorversterker, een jukebox en een tuner. De jukebox werkt in combinatie met een computer of de NAS met daarop de muziekbestanden. Via een afstandbediening en dedicated software bladert de luisteraar door zijn muziekbestanden, ongeveer net zo als u dat doet op een computer tijdens tekstverwerking. Door op de NAS muziek niet alleen op te slaan maar ook te catalogiseren kunt u op diverse manieren bladeren. Aan de hand van genre of aan de hand van artiest. Is een cd die is opgeslagen op de NAS uitgezocht dan bladert u door de tracks en kiest u waar u naar wilt luisteren.
Met de Transporter die is aangesloten op een eindversterker en luidsprekers, op een actieve set luidsprekers of gewoon op een bestaande installatie regelt u het volume. De Transporter zorgt voor de omzetting van digitaal naar analoog met behulp van een AK4396 “Miracle DAC” converter. De uitgang van een Transporter is uitgevoerd in cinch voor korte afstanden en met AES/EBU gebalanceerde uitgangen voor lang afstanden naar bijvoorbeeld actieve luidsprekers. De Transporter werkt bovendien als tuner voor internet radio. Beschikbaar zijn honderden radio stations die zonder reclame “uitzenden” via internet. U haalt ze binnen via uw router. Naast de Transporter van Slim Devices die een dure en zeer hoogwaardige oplossing vormt hebben we de Soundbridge en de Squeezebox oplossing. De werking verschilt niet zoveel, wel de kwaliteit van het audio circuit en de d/a conversie. Een Transporter hoort in een high end set, de Soundbridge of de Squeezebox is goedkoop genoeg om overal internet radio te bieden, tot op een nachtkastje aan toe.”
Duidelijk Rik maar ik hoor en lees tegenwoordig steeds meer over een Sonos bundel. Wat is dat dan? “Sonos is een gesloten systeem dat gebruik maakt van een eigen draadloze netwerk technologie. De bron voor muziek is wederom internet, een NAS, een computer, een iPod of een willekeurige conventionele audio bron (FM/DAB/AM tuner, cd speler, tape, platenspeler). Belangrijk is dat het eerste Sonos kastje wordt aangesloten met een CAT5 kabeltje op de internet router. Elke andere Sonos box, met of zonder ingebouwde versterker, communiceert draadloos met de eerste box. Een bundel waar je het over hebt bestaat uit een Sonos box met ingebouwde versterker, een tweede box zonder versterker en een afstandbediening. Het zal duidelijk zijn als een Sonos box een ingebouwde versterker heeft van 50 Watt dat passieve luidsprekers volstaan. Heeft de box geen versterker dan sluit je hem of aan op actieve luidsprekers of op een traditionele versterker met luidsprekers. Met de afstandsbediening regel je waar je naar wilt luisteren. Dat kan de radio zijn of een geripte cd. Elke Sonos box is onafhankelijk van de andere. Belangrijk is dat het een centraal systeem is waarmee op elke plek in huis elke bron beluisterd kan worden. Radio in de slaapkamer, muziek in de woonkamer, het nieuws in de studeerkamer enzovoort. De menu’s geven toegang tot internet radio en de muziekbestanden opgeslagen en geript op de NAS of pc”. Ho even, je hebt het ineens over “rippen” wat is dat? “Het rippen van muziek is het kopiëren van muziek van een cd en het opslaan van de muziek op een harde schijf in het formaat wat je zelf kiest. FLAC als je geen verliezen accepteert, MP3 als je dat wel doet en de ruimte op de schijf optimaal wilt benutten. Maar er zijn meer formaten beschikbaar. Om cd’s te rippen heb je een computer nodig. Of een speciale machine van Baxter die tot 25 cd’s mechanisch in de speler legt en leest. Waarna de inhoud via een pc naar een NAS gaat. Voor onze klanten bieden wij tegen vergoeding een service om al hun cd’s te rippen en op te slaan. Het is niet het meest spannende werk en het kost zeker zonder een automatische cd wisselaar behoorlijk wat tijd. Daarna heb je al je muziek on line beschikbaar in elke ruimte die je wenst.”
Het is klinkklaar dat ik al mijn muziek overal in huis zou kunnen spelen zonder nog maar één enkele cd in handen te houden. Die mogen naar de zolder zodra ze geript zijn. Maar ik vraag mij af of een leek zonder kennis van routers, netwerken, Squeezebox, Slim Devices of Soundbridge wel in staat is het netwerk aan te leggen. Het lijkt me met Sonos nog het meest eenvoudig omdat het systeem gesloten is en nadat verbinding bestaat met internet geen verdere installatie nodig is. Klopt dat Rik? “Het is waar dat veel klanten niet weten waar ze aan beginnen. Het is allemaal niet moeilijk maar het verkrijgen van voorlichting is een nijpend probleem. Het is net als met de talloze draadloze netwerkjes in Nederland, het valt of staat met en juiste installatie en beveiliging. Een Synolog NAS kun je bijvoorbeeld veel meer mee doen dan alleen maar muziek opslaan. Backup van computer bestanden, het beschikbaar stellen van foto’s of een website voor derden of als FTP en printer server werken. Wat je niet wilt is dat een vreemde die je foto’s mag zien ook kan gaan grasduinen in privé correspondentie. Wie een netwerkje koopt behoort daar uitleg bij te krijgen. Niet iedereen is een computer expert. Die uitleg is ook nodig bij mijn producten. Vanaf de keuze, via de aanleg tot aan het gebruik. Een deel van de voorlichting kan ik hier in de winkel geven. Een ander deel tijdens een installatie in huis. Continue ondersteuning via email, telefoon of het uitgebreide forum op mijn website. Dat is ook gelijk een achterliggende reden om geen computers te verkopen en geen audio. Ik vestig alle aandacht op dit specifieke deel van de markt. Ik kan wel een router leveren, een netwerkkaart en kabels, maar niet als core business en tegen gangbare winkelprijzen. Een NAS lever ik bijvoorbeeld weer wel. En tegen heel scherpe prijzen omdat ik devices koop die toegesneden zijn op de specifieke taak en zelf harde schijven inbouw. Ik ken muziekservers waar een extra grote harde schijf honderden euro’s kost. Terwijl iemand die een willekeurig computerblad openslaat kan lezen dat een extra grote schijf slechts tientjes meer kost. Maar goed, ik benut een iets andere toepassing van de gigabites. Capaciteiten lopen trouwens van pakweg 250 GB tot 3 Terrabyte.”
Rik is blij als een klant gaat vragen naar de toepassing en het gebruik. Tijdens mijn bezoek merk ik dat klanten naar hartelust mogen spelen met de aanwezige apparatuur. Afstandbedieningen zelf in handen krijgen en honderduit kunnen vragen. Op een duidelijke manier legt Rik uit wat wel en wat niet mogelijk is. Of waarom het ene merk beter geschikt is voor een bepaalde situatie dan een ander merk. Zo beluister ik ook dat streaming video nog niet echt beschikbaar is. Zeker niet in HD kwaliteit. Via een CAT5 kabel wil het nog wel lukken met een Ziova Clearstream box, maar optimaal is het nog niet. Streaming video laat nog op zich wachten tot (draadloze) netwerken sneller zijn geworden. Rondkijkend in de winkel kom ik een paar merken tegen die nog niet eerder genoemd zijn. Squeezebox is overgenomen door Logitech en het is dus logisch dat Rik universele afstandbedieningen van Logitech in huis heeft. Maar ook van Revo. Luidsprekers zie ik van Canton, Audio Engine, Audica en van wederom Logitech. Kabels zijn in soorten en maten verkrijgbaar. Daarnaast routers van Linksys, portable harddisks, de Baxter cd ripper.