Onderwerp van de avond

Het onderwerp van de avond is de imposante Acoustic Signature Thunder draaitafel, die door de fabriek is opgebouwd met een SME V arm, waarin een speciaal voor Acoustic Signature door A.J. van den Hul vervaardigd Acoustic Signature Canary Special Edition MC element huist. Op het plateau een Acoustic Signature mat, terwijl het plateau wordt aangedreven met een los staande motor, van spanning voorzien uit een AlphaDIG motorsturing. Een combinatie met een fors prijskaartje: de draaitafel € 7.999, de arm € 3.249 en het element eveneens € 3.500. Dat een SME V arm kostbaar is, zullen de meeste lezers wel weten. Daar ga ik verder niet op in. Wel leg ik graag uit waar de kosten in zitten als het gaat om de Thunder, de AlphaDIG en natuurlijk het Canary SE element.

Op de website van Acoustic Signature is veel informatie te vinden, dus ik beperk mij tot de hoofdlijnen. De basis van de speler vormt een 70 mm dikke, uit één stuk gefreesde aluminium sculptuur. Om de draaitafel waterpas te kunnen zetten zijn er drie verstelbare voeten voorzien met zeer fijn schroefdraad. Aan de basis kunnen maximaal drie armsteunen worden vastgemaakt, die zo in te stellen zijn dat zowel een 12 inch als een 9 inch arm passen. Het plateau waarop de plaat rust, is 50 mm dik. In het plateau, vervaardigd uit een vrij zachte legering van aluminium om resonanties tegen te gaan, vinden we zogenaamde "silencers" van een andere materiaalsoort. 24 van dergelijke silencers zorgen samen voor het absoluut elimineren van lagergeluid, het opheffen van de laatste resonanties in het belangrijke gebied van 400 tot 6000 Hertz en het verbeteren de gelijkloop door middel van hun extra massa. Het lager vormt de basis van elke draaitafel en iedere fabrikant heeft daarvoor zijn eigen oplossing. Acoustic Signature kiest voor een geharde stalen pen die rust op een tungsten carbide bal, welke draait op Tidorfolon materiaal (wat dat ook moge zijn). De lagerbus is voorzien van "kunstmatig verouderde", gesinterde bronzen delen die zelfsmerend zijn en daardoor geen enkel onderhoud vragen.

De behuizing van de AlphaDIG motorsturing is eveneens gefreesd uit één stuk aluminium en bevat elektronica die een perfecte 24 Volt sinusvorm opwekt. Een kwartskristal vormt daartoe de oscillator. Geen nieuwe technische vinding, wel één die volledig is geënt op toepassing bij een High End draaitafel. Het VdH Canary SE element is aangepast door Van den Hul zelf om niet alleen in een 9 inch arm maar ook in een 12 inch arm optimaal te presteren. Het is uiteraard een Moving Coil element, met een enorm frequentiebereik dat mede te danken is aan de lage tipmassa. De spanningafgifte is 0,55 mV bij een snijsnelheid van 5,7 cm/sec. De naalddruk is een beetje afhankelijk van de arm en ligt optimaal zo rond 1,5 gram. De statische compliantie is voor een MC hoog met een waarde van 35 micron/nM. De cantilever is voor Acoustic Signature iets korter dan voor een “normale” Canary. Het element is alleen leverbaar via Acoustic Signature dealers.

Na de introductie (voor u hierboven, voor mij bij A10Music/Room4Music) is het tijd voor muziek. De eerste plaat op de draaitafel is van Antonio Forcione en heeft als titel Tears Of Joy, een audiofiele opname op het label van Naim Audio. Vanaf het eerste moment speelt het lekker losjes, erg levendig en snel, transparant en detailrijk; tegelijk is het stereobeeld behoorlijk plat. Percussie steekt in positieve zin af door snelheid, attack en dynamiek. Stemmen goed, edoch 2-dimensionaal in de ruimte neergezet. Omdat het een live-opname is, komt er publiek bij maar dat laat zich niet zo ver wegzetten als zou horen.

EDITORS' CHOICE