REVIEWPS Audio

De noodzaak aangetoond

Henk Boot en Marja Vanderloo | 28 augustus 2014 | PS Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 11 mei 2011

Muziek voortgebracht door een hifi set is niets anders dan de binnenkomende stroom die gemoduleerd wordt door het muzieksignaal. De noodzaak van het gebruik van een goede stroomkabel mag dan duidelijk zijn.

Als voorbeeld van goede stroomkabel bespreken we hier een aantal PS Audio kabels uit de PerfectWave serie en een uit de Jewel serie. Deze laatste wordt door PS Audio gezien als een instapmodel en is dus budget vriendelijk. Opmerkelijk is dat de Jewel zowel met een IEC stekker aan de apparaatkant leverbaar is, maar ook met een C7 - zeg maar een scheerapparaat stekker. Vooral de standaard meegeleverde snoeren met C7 stekkers zijn gemaakt met heel dunne draden die ook nog eens niet afgeschermd zijn. Hierboven is al duidelijk gemaakt dat veel externe invloeden het op de stroomvoorziening gemunt hebben en adequate afscherming dus van groot belang is. Met de Jewel in C7 uitvoering is dit eindelijk mogelijk. Het gebruikte koperdraad is zuurstofvrij en heeft een hoge zuiverheidsgraad. De stekkers, zowel de Schuko als de IEC, zijn stevig en hebben massieve pinnen en aansluitingen. Opmerkelijk is de grip die de IEC stekker heeft; er is best wat kracht nodig om de kabel weer los te maken. Aan beide kanten van de kabel is er nog iets opmerkelijks te vinden. De stekkers zijn namelijk niet bij de draden geschroefd, zoals bij vrijwel alle kabels wel het geval is. Het wordt zelfs bij de meest exotische kabels gedaan en is een oorzaak van corosie op den duur.

PS Audio zet de stekkers echter tweevoudig vast. Eerst worden de draden koud gelast en vervolgens met een zilversoldeer nogmaals met elkaar verbonden. Koud lassen is een vorm van krimpen onder zeer hoge druk waardoor de beide materialen als het ware in elkaar overvloeien. Na deze handelingen komt de behuizing van de stekker eromheen en die zit letterlijk als gegoten. Hiermee is ook gelijk de trekontlasting gerealiseerd. PS Audio heeft ervoor gekozen het arbeidsintensieve werk uit te besteden naar China. Dit maakt dat zeker de Jewel serie heel scherp geprijsd is voor de geboden kwaliteit. Let er wel op dat de Schuko stekker een flinke maat heeft en dus dat er voldoende ruimte in het stekkerblok moet zijn.

Al zijn de kabels uit de Jewel serie uitstekend, er is uiteraard nog een stapje beter. Dan komen we bij de PerfectWave AC kabels. Die bestaat uit vier stappen van kwaliteit. Hoe hoger het nummer - er zijn nu AC-3, AC-5, AC-10 en AC-12 kabels - hoe zuiverder het gebruikte materiaal en hoe sterker de afscherming werkt.

De AC-3 is het eenvoudigste model kabel. Het woord eenvoudig is echter niet meer van toepassing als we in de met een zilverkleurige draad doorstikte 1,5 cm dikke kabel kijken. PS Audio heeft meer dan 10 jaar ervaring met het maken van kabels en andere stroomgerelateerde producten zoals stroom regeneratoren. Een van de zaken die ze daarbij zeer belangrijk vinden is balans.


EDITORS' CHOICE