De Rega DAC krijgt een plekje naast mijn eigen Naim DAC, en wordt met de meegeleverde Chord Prodac digitale interconnect aangesloten op mijn Squeezebox Duet. De Duet is op zijn beurt voorzien van een Best Of Two Worlds voeding - een aanrader voor Squeezebox bezitters - en wordt draadloos van muziek voorzien door een Synology DS209+II NAS. De NAS wordt uitsluitend gebruikt voor het luisteren naar muziek, en nagenoeg alle muziek is opgeslagen in het FLAC formaat.
Vanuit de DAC gaat het signaal naar een Audio Research LS2 MkII hybride voorversterker alvorens het via een TacT SDA2200 eindversterker afgeleverd wordt bij de PMC FB1+ luidsprekers. Bekabeling is - buiten de Chord Prodac digitale kabel - een combinatie van Siltech , Crystal Cable en Nordost.
Luisteren
Het aansluiten van de Rega DAC is een fluitje-van-een-cent: de Chord Prodac digitale kabel vanuit de Squeezebox in een van de coaxiale digitale ingangen steken, Nordost Red Dawn interconnects tussen de voorversterker en de Rega DAC plaatsen en de stekker in het stopcontact steken. Dat is alles. De meegeleverde netkabel is een IEC C5 type en heeft een niet standaard connector aan de apparaatzijde. Het is een soort varkenssnuit, maar dan met drie ‘neusgaten’ ipv de gebruikelijke twee. Daarmee wordt het lastig om later een aftermarket exemplaar te gebruiken. Niet kwijtraken dus.
Bij het beluisteren van de eerste track wordt ik meteen voor een dilemma gesteld: welke filteroptie ga ik gebruiken? De Rega DAC heeft meerdere filteropties: vijf op de normale digitale ingangen en nog eens vijf afwijkende filteropties voor de USB-ingang. Mijn ervaring met een Sony CDP-XA50ES met filteropties leert dat je - in mijn geval tenminste - de eerste paar weken zenuwachtig bezig bent met het wisselen van filters om uiteindelijk te settelen voor een van de filteropties. Voor mij mogen die verschillende filteropties dus achterwege blijven, audiofilia nervosa ligt op de loer met dergelijke gadgets. Ik besluit uiteindelijk te kiezen voor filteroptie 1 en laat de DAC daar de rest van de luisterperiode op staan.
Ik ga van start met Murcof, een project van de Mexicaan Fernando Corona, en kies voor de track Memoria van het album Martes. Memoria is te omschrijven als Ambient muziek met een beat. Perzische invloeden in een filmisch geluidsdecor nemen je mee op een muzikale wereldreis. Het laag in deze track gaat werkelijk putdiep. Met daar overheen de warme, gloedvolle klanken van strijkers. De Rega DAC gaat diep door in het laag, maar als ik zout op slakken zou willen leggen mist de Rega ten opzichte van mijn eigen - het viervoudige kostende - NAIM DAC net het laatste stukje autoriteit en druk in het uiterste sublaag. Maar gezien de prijsklasse waarin de Rega zich begeeft staat de laagweergave als een huis. Ook is de ruimtelijke afbeelding erg fraai, zowel in de hoogte als in de breedte.Â
De echte kracht van de Rega DAC komt pas goed tevoorschijn als ik het melancholische nummer Autumn Leaves van Eva Cassidy draai. De warmte en de intimiteit van de wonderschone stem van Cassidy worden door de Rega DAC buitengewoon fraai weergegeven. In dit live opgenomen nummer hoor je alleen haar stem, begeleid door gitaar. Halverwege het nummer is er plotseling een solo van een vleugel, die meteen daarna weer uit het geluidsbeeld verdwijnt. De Rega DAC zet de stem van Eva Cassidy mooi in het geluidsbeeld, vol detail en met een natuurlijke warmte. Die prachtige stem vol melancholie - ze had blijkbaar last van winterdepressies - weet je via de Rega DAC haast tot tranen toe te roeren.Â