De Engelse taal zit vol met prachtige woorden en uitdrukkingen. Understated is er een van. Het woord heeft geen Nederlands equivalent, maar betekent zoveel als bescheiden of gematigd. Zo zijn de Britten in de regel ook veel bescheidener in de benaming van hun producten dan bijvoorbeeld Amerikanen of Japanners. Zo introduceert Rega haar eerste DAC en noemt deze ...DAC. Very British indeed.
Ook het uiterlijk van de Rega DAC schreeuwt geen high-end. Het bescheiden kastje meet slechts 22 cm in de breedte en zo’n 8 cm in de hoogte en je audiomeubel moet een kleine 30 cm diep zijn om er plaats aan te kunnen bieden. Bij het uitpakken valt meteen op dat de DAC wel relatief zwaar is. Een stevig U-profiel vormt de onderzijde en de zijkanten van de kast. De voor- en achterzijde wordt afgedekt met een kunststof profiel, en aan de bovenzijde wordt de kast afgesloten door een stevige deksel. Het geheel voelt uiterst solide aan.
Bij het verwijderen van de deksel is te zien dat Rega erg zorgvuldig te werk is gegaan bij het ontwerpen van de DAC. Veel SMD soldeerwerk, een forse ringkerntrafo en Nichicon FG condensatoren. Plus een op de printplaat gedrukte aanbeveling toch zeker gebruik te maken van EL84 buizen. Blijkt een geintje van de ontwerper die zelf fervent buizenliefhebber is...of zou er toch een buizenversie in de pen zitten?
Zoals tegenwoordig gebruikelijk besteedt ook Rega veel aandacht aan het onderdrukken van jitter in de DAC. De via de optische of coaxiale ingangen binnenkomende signalen worden eerst gebufferd waarna het signaal via een interne klok aangeboden wordt aan twee Wolfson WM8742 DAC’s. Een techniek die Rega ook gebruikt in de Isis cd-speler.
Jitter op de USB-ingang wordt volgens Rega geëlimineerd door het binnenkomende signaal synchroon te herklokken met de PLL receiver.Â
Op de voorzijde vinden we - voor Rega begrippen - een enorme hoeveelheid knoppen en lichtjes. Naast de aan/uit-schakelaar zien we nog een knop om een vijftal filterstanden te selecteren en een knop voor de keuze van de juiste ingang. Iedere stand heeft zijn eigen lichtje (5 voor de filterstanden en 5 voor de ingangen) en ook het REGA-logo is voorzien van rode verlichting, en dat geeft vooral ‘s avonds een wat onrustige aanblik. Dat de lampjes felrood oplichten helpt daar ook niet bij. Helaas is de verlichting ook niet te dimmen.
Opvallend is de aanwezigheid van twee digitale uitgangen op de achterzijde. Het signaal op deze uitgang is identiek aan de gekozen ingang, maar dan ontdaan van jitter. Ideaal voor de bezitters van een digitale recorder!