REVIEW

Luisteren

Marc Brekelmans | 09 september 2010

Dan wordt het tijd de M1 in de set te integreren. De M1 neemt een plek naast mijn eigen NAIM DAC in en wordt optisch aangesloten (Audioquest Optilink A) op de Squeezebox Duet. Vanuit de M1 gaat het signaal via een The Chord Company Chameleon Silver plus interconnect naar de Audio Research LS2 MkII voorversterker. Een TacT Audio SDA2175 zorgt voor de eindversterking en voor de weergave gebruik ik mijn eigen PMC FB1+ transmissielijnen. Gebruikte digitale bestanden zijn afkomstig van een Synology NAS en bestaan uit met dbPoweramp geripte muziekbestanden in FLAC. Zo, de randvoorwaarden zijn duidelijk.



Gestart wordt met Small Hours van John Martin. Deze door de redactieleden van HiFi.nl vaak gebruikte track is prachtig opgenomen en kent veel kleine details. De klanken in deze minimale muziek worden bij elkaar gehouden door een drumcomputer die subtiel de maat aangeeft. Gakkende ganzen zijn in een goede set achter in het geluidsbeeld te horen. En hier blijkt meteen een van de sterke punten van de M1. Hij geeft bakken met detail en plaatst het zeer mooi in de diepte.

Op naar wat krachtiger muziek. Before the Bullfight van David Sylvian en Thanks To You van Boz Scaggs zijn andere favorieten op de redactie. Before The Bullfight opent met een krachtige percussie. Hier laat de M1 qua impact wat punten liggen op de Naim. Door naar Thanks To You. Deze track heeft een grondtoon die zich in de onderste regionen van het spectrum bevindt. Bij beide tracks  wordt de absolute autoriteit van de Naim niet gehaald, maar daar is wel een direct vergelijk tussen beide voor nodig. Gezien zijn prijsklasse is het echter zeer netjes te noemen

De sterke punten van de M1 komen vooral tot uiting in subtielere tracks. Het Trinity Sessions album van de Canadese band Cowboy Junkies is zo`n plaat die de M1 laat zingen. De band van de familie Timmins nam in de Church of the Holy Trinity in Toronto een plaat op met één enkele stereo-microfoon. Gelukkig werd het geluid niet opgepoetst zodat veel markante details bewaard zijn gebleven. Zo is subtiel in de achtergrond het passerende verkeer te horen. Tenminste, als de weergave zoals bij de M1 in orde is. De stem van Margo Timmins wordt met veel gevoel weergegeven en ook de emotionele lading die Michael Timmins aan zijn slide-gitaar weet te geven komt uitstekend over.
Diezelfde emotionele overdracht en veelheid aan detail komen uitstekend tot hun recht in Some People`s Lives van Janis Ian. Dit nummer is zeer puur  `direct to 2-track` opgenomen. Aangrijpende, eerlijke muziek die niet anders kan dan je emotioneel raken. Delicaat en behoedzaam leidt de M1 je door het nummer. Kippenvel.

Met de M1 brengt Musical Fidelity weer een uitstekende en betaalbare dac op de markt. Een toekomstige klassieker als de V-DAC zie ik het echter niet worden, al overtreft de M1 de V-DAC op nagenoeg alle audiofiele parameters. Maar eenieder die op zoek is naar een redelijk betaalbare en goed klinkende dac met voldoende aansluitingen is bij de M1 aan het juiste adres.


Importeur: Viertron
Advies verkoopprijs M1: 549 euro


EDITORS' CHOICE