REVIEWOracle

MVSS?

Eric de Boer | 20 juni 2010 | Fotografie Eric de Boer | Oracle | Importeur: Top HiFi

Ja, weer een nieuwe term in hifiland. MVSS staat namelijk voor Micro Vibration Stabilizer System en is volgens de Canadezen de beste verbetering die de Oracle Delphi sinds het eerste ontwerp van dertig jaren geleden heeft gezien. De drie verende ophangingpunten (torens) waar draaiplateau en arm vrijelijk op kunnen bewegen zorgen voor de eliminatie van omgevingstrillingen. Iedere toren is opgebouwd uit onder andere een veer, omgekeerd vilt, Delrin, Sorbothaan en rubber. Het geheel is door een subchassis wel weer meer gevoelig voor microvibraties, die het meest tot uiting komen in de samenwerking tussen cantilever/ naaldtip en draaiplateau, precies de plaats waar de muziek wordt gemaakt.

De toepassing van MVSS bestaat uit niets meer dan het toevoegen van drie evenwijdig aan de veerhuizen geplaatste ‘vibratieopvangers’. Dit zijn eigenlijk drie met siliconen (zeer laag van viscositeit) gevulde cups op de plint met daarin vrijelijk bewegend een stelbare omgekeerde soort spike (ook vervaardigd uit Delrin) die aan het bovenste gedeelte van de platenspeler is gemonteerd. Er is dus altijd contact met de plint van de draaitafel, maar op een gecontroleerde manier en met siliconen als geleider. Het grote voordeel is dus dat er meer synergie wordt bereikt tussen de naald en het draaiplateau, omdat zelfs de kleinste trillingen worden geëlimineerd. De gebruiker kan de diepte van het contactpunt in de cups bepalen door te draaien aan de zwarte spike. Eén volledige rotatie betekent een dieper contact van 1,27 millimeter. Geadviseerd wordt om de kalibrering tussen de 2 ¼ en 3 ¼ draai te geven, alledrie gelijk natuurlijk. Deze stand kan met gemak verankerd worden door de bovenste draairing in tegengestelde richting vast te draaien.

En hoorbaar is deze werking ook. Een stand lichter dan de door de importeur ingestelde 3 draaiingen, dus de stand op 1 ½ á 2 zorgde voor minder detail in het geluidsbeeld en vooral de lagere regionen neigden wat minder coherentie te vertonen. Nu praat ik hier niet over hele grote verschillen, maar duidelijk aanwezig is de werking dus wel. Wie wil kan trouwens de cups niet vullen en de draairingen weglaten, hierdoor komt het geluid wat meer richting de voorganger, de MkV.


EDITORS' CHOICE