Als de kap wordt verwijderd, en we dus een blik in het binnenste kunnen werpen, zien we een fraai ingerichte PC. De twee ingebouwde harde schijven hangen in rubbers, zodat ze hun trillingen niet aan de kast kunnen doorgeven, en de enige geforceerde koeling wordt gevormd door een enorme en vrij langzaam draaiende ventilator op het koelblok dat op de processor is gemonteerd. Semi-passief gekoeld dus, en mede door de stevige constructie van de kast echt zeer stil. Ik ken digitale settop-boxen met ingebouwde harde schijf die aanzienlijk meer geluid produceren dan deze Source-PC, zelfs sommige cd-spelers maken meer herrie. Erg goed dus, en zeer bruikbaar in de huiskamer.
(Foto - Paul Vermeulen)
De kast wordt overigens tijdens het gebruik erg warm. Dat is normaal, maar het advies is dan wel om de PC een vrije opstelling te geven, en er zeker niets bovenop te plaatsen. Vooral wanneer de ventilatieroosters worden afgedekt grijpt na ongeveer een half uur de thermische beveiliging in, en gaat de computer onherroepelijk in de stand-by stand, om pas weer opnieuw te kunnen starten als de temperatuur tot aanvaardbare waardes is gedaald. Niets om u druk over te maken, maar wel iets om rekening mee te houden.
Dat bijzondere kenmerk op de achterkant van de PC had u ook nog van me tegoed, en dat kan het beste van binnenuit beschreven worden. Het gaat namelijk over de vergulde afdekplaat van de geluidskaart, het piece de résistance van deze high end Source PC. Om de gebruiker een optimale geluidskwaliteit te bieden heeft Jesse Beijer van leverancier Gooi PC`s namelijk een uitgebreide (en door de fabrikant ondersteunde!) modificatie ontworpen voor de toch al goed bekend staande Audiotrak Prodigy HD2 geluidskaart.
Deze geluidskaart kan audiobestanden met een resolutie tot 24bit/192kHz verwerken, en past zich automatisch aan de gewenste resolutie aan. Het analoge deel (de voorversterker zeg maar) is in de originele versie een goede op-amp, maar iedere audiofiel met enig verstand van elektronica weet: dat kan echter beter. De eerste incarnatie van deze modificatie voorzag in twee opsteekprintjes vol discrete componenten (voornamelijk transistoren) die samen en soort mega-IC vormen. Het voordeel van zo`n opbouw is enorm. Het geluid krijgt veel meer body, snelheid, diepte en detaillering.
Hier is enige tijd naar geluisterd, en daarbij deed het grappige feit zich voor dat zowel collega`s als bezoekers van de redactie zich zeer eenvoudig om de tuin lieten leiden door de geluidskwaliteit. Dat zit hem niet alleen in een verstoord verwachtingspatroon (`een computer is geen hifi-apparaat`), maar voor een groot gedeelte ook in de meer dan uitstekende weergave.