REVIEWIxos

Maak open die doos!

Max Delissen | 26 november 2009 | Fotografie Max Delissen | Ixos

Ixos is een no-nonsense kabelmerk uit Engeland dat een realistische prijs koppelt aan uitstekende prestaties. Hun Powerstation XHP 280, het onderwerp van dit verhaal, is een goed voorbeeld van hoe je voor een voor iedereen bereikbaar bedrag een goed werkende accessoire kunt bouwen die verrassend veel functionaliteit biedt.

Bij het uitpakken valt meteen in positieve zin op dat er van alles bij zit. Een telefoonkabel, twee antenne (coax en telco) kabels, een vel gekleurde stickers om de aangesloten kabels te labelen, en een zakje met twee schroeven waarmee de Powerstation XHP 280 eventueel aan de muur kan worden bevestigd.

De kabeltjes dienen om ook de radio, televisie en telefoon te beschermen tegen stroompieken en overspanning, de primaire functie van de Powerstation. Die we overigens niet hebben kunnen testen, maar omdat Ixos zich (beperkt) aansprakelijk stelt voor schade die (bij correct gebruik) zou optreden aan op de Powerstation aangesloten apparatuur (tot een bedrag van maar liefst 600.000 euro) neem ik aan dat die functionaliteit wel voor elkaar is.

Ixos Powerstation

Waar we bij HiFi.nl natuurlijk veel meer in geïnteresseerd zijn is de werking van het filter, dat volgens de wet van Bartjes een goed merkbare verbetering zou moeten geven in de weergave van het geluid. Hiervoor is de Powerstation XHP 280 vergeleken met de goede maar ongefilterde stekkerdoos van Brennenstuhl. Aan de slag dan maar. Wat als eerste opvalt is dat de blauwe netkabel aan de Powerstation misschien wat aan de korte kant is. Twee meter is doorgaans wel genoeg, maar ik kan me situaties voorstellen waarin het te krap zou kunnen zijn. Een losse eurokabel en een IEC netentree was misschien beter geweest, maar dat zou misschien hogere kosten met zich hebben meegebracht. Bovendien past het eigenlijk ook wel in de no-nonsense aanpak van Ixos: het afgeschermde netsnoer dat er aan zit is meer dan goed genoeg, daar moet u het maar mee doen. Is wat voor te zeggen...

Inschakelen levert een waar lichtspektakel op. De aan/uit knop op de Powerstation XHP 280 is voorzien van een fel oplichtende blauwe led (die had iets minder hard mogen branden) en een groen en rood lampje geven respectievelijk een correcte aansluiting op de randaarde (belangrijk voor de eerder genoemde garantie én voor de werking), en het werken van de overspanningsbeveiliging aan. De acht stopcontacten hebben allemaal een naam met een eigen kleurtje dat correspondeert met de meegeleverde stickers die je om de kabel kunt doen. Handig als je achter je meubel op de grond ligt en in een oogopslag wilt kunnen zien welk snoer van welk apparaat is.

MERK

EDITORS' CHOICE