REVIEWSoloSound

Solostatic 100


Kilian Bakker | 25 juni 2009 | SoloSound

De Solostatic 100 is in feite het instapmodel van Solosound. Het doet qua styling direct denken aan de originele ESL 4 van George Vermeulen. Mark Huinder: "ik wilde een soort remake van de geliefde ESL 4 maken". Toch is de Solostatic 100 qua technologie een heel andere weergever. Dat is ook te zien aan de moderne Velodyne subwoofer die deel uit maakt van het Solostatic 100 systeem.

De oude ESL4 werd in het laag ondersteund door een halve transmissielijn zuil (door Solosound `Acoustic Line` genoemd), voorzien van twee KEF B200 units. Mark Huinder merkte tijdens een gesprek op, dat die Solosound combo voor zover hij weet het eerste weergavesysteem was met een vrijstaande laagsectie. De Solostatic 100 panelen lopen verder door in het onderste bereik dan het ESL 4 systeem waardoor het grootste gedeelte van het belangrijke hoge laag door de electrostaat wordt weergegeven. Bij dit hybride systeem neemt de Velodyne al het zware laagfrequent (en dus grote amplitude) werk voor zijn rekening zodat de electrostatische panelen zich volledig kunnen richten op de weergave van hogere frequenties.

Solosound 100 Compact ESL
Fotografie: Erna Braat

Intermodulatievervorming en frameresonanties kunnen bij breedbandweergevers snel optreden, met name bij een relatief hoog afluisterniveau. Dankzij een duidelijke taakverdeling tussen de moving coil woofer en de electrostatische panelen kan elk segment luider spelen bij een lagere vervorming. De uiterst belangrijke 1:100 step-up audiotrafo is een puur Solostatic ontwerp en wordt dan ook naar hun specificaties vervaardigd. Het frequentiebereik van de Solostatic 100 electrostaat loopt van 120 Hertz tot 25 kiloHertz, wat bepaald niet verkeerd is voor zo`n bescheiden geproportioneerd paneeltje. De nominale impedantie van het Solostatic 100 systeem is 6 Ohm (2 Ohm minimum) en de gevoeligheid zorgt voor een geluidsdruk van 88 dB bij 1 Watt aansturing (gemeten op 1 meter afstand).

De 2,7 kilo wegende Solostatic 100 panelen meten slechts 70 bij 25 bij 4,5 centimeter (HXBXD). De panelen worden geleverd met aluminium voetplaten maar optionele extra sokkels en muurbeugels zijn binnenkort leverbaar. De standaard afwerking van de CNC gefreesde MDF zijlijsten is matzwart of zilver maar (tegen meerprijs) zijn ze in elke kleur leverbaar. Daarnaast is er een brede keuze aan houtafwerkingen (in satijn of hoogglanslak). Die zijlijsten zijn dankzij een slimme montagesleuf gemakkelijk uitwisselbaar. Behalve de enkele subwoofer kan men ook voor een stereopaar Velodyne woofers kiezen (vanzelfsprekend tegen een meerprijs). Voor alle Solosound producten geldt bij normaal gebruik een volledige garantie van twee jaar en vijf jaar op de audio-trafo en hoogspanningsunit, aldus de fabrikant.

EDITORS' CHOICE