REVIEWSoloSound

Solosound 100 Compact ESL

Kilian Bakker | 25 juni 2009 | SoloSound

Solosound is weliswaar geen wereldwijd bekend luidsprekermerk maar de producten van deze reeds 35 jaar oude onderneming hebben door de jaren heen de muzikale harten van menig audiofiel in de BeNeLux gestolen.

Solosound staat vooral bekend om hun geheel binnenshuis ontwikkelde en vervaardigde electrostaten maar vroeger waren ook enkele conventionele modellen met moving coil units (hoofdzakelijk Audax en KEF) leverbaar. Electrostaten hebben altijd hoog in het vaandel gestaan bij de oprichter van dit merk, getuige het feit dat George Vermeulen in de jaren `60 de fameuze Janszen electrostaten naar ons land haalde. Begin jaren `70 richtte hij zijn eigen luidsprekermerk SoloSound op en in 1974 zag de eerste Solosound electrostaat het daglicht. Mark A. Huinder die reeds eind jaren `70 bij Solosound stage liep, heeft na het overlijden van George (nu zo`n vijftien jaar geleden) het werk voortgezet. Solosound biedt nog altijd service voor alle ooit geproduceerde modellen.

Solosound 100 Compact ESL
Fotografie: Erna Braat

Die service bestaat niet alleen uit reparatie maar ook uit modificatie (opwaardering tot meer recente status van ESL panelen en electronica). Defecte Solosound electrostaten kunnen worden ingeruild (met bijbetaling) op volledig gereviseerde ruilexemplaren (die volgens Solosound altijd op voorraad zijn). Die ruilparen zijn voorzien van nieuwe, moderne elementen, een nieuwe hedendaagse hoogspanningsunit, nieuwe interne bekabeling, verbeterde demping, hoogwaardige aansluitingen voor luidsprekerkabels, LED-indicatie, nieuw doek en nieuw gespoten frames of panelen. Voor ruilsets geldt overigens de volledige Solosound garantie van 2 jaar. Het voordeel van die omruilregeling is dat men slechts één keer naar Bussum hoeft te komen (verzending is echter ook mogelijk) want dankzij de modulaire constructie kan een Solostatic weergever binnen een dag worden hersteld (tenzij bepaalde onderdelen niet voorradig zijn; dan krijgt men een ander paar mee).


EDITORS' CHOICE