Trucje

De losstaande motor, in een aluminium behuizing op rubber voetjes, drijft via een vierkante snaar het plateau aan. Het is even een trucje om de snaar mooi rond te leggen en niet te torderen (al heb ik geen verschil kunnen horen tussen een correct gelegde snaar of een gedraaide snaar). De motor is een wisselstroom synchroonmotor. Normaliter wordt zo’n motor gevoed uit een eenvoudige transformator en is de rotatiesnelheid afhankelijk van de lichtnetfrequentie. Dat kan zorgen voor problemen vanwege netvervuiling en fasedraaiing, met als resultaat mechanische trillingen die door het element zullen worden opgepakt.

Acoustic-Signature Manfred draaitafel

Acoustic-Signature gaat een heel stuk verder. Een netvoeding brengt de netspanning van 230 Volt terug naar 24 Volt wisselspanning, die in het motorsturingcircuit eerst naar gelijkspanning is omgezet. Via een oscillator-circuit en een versterkerschakeling wekt de zogenaamde Small Alpha voeding een zuiver sinusvormige wisselspanning waarop de motor draait. Het resultaat is een trillingvrije aandrijving, waarop netvervuiling geen invloed kan uitoefenen. Door de frequentie te veranderen is de snelheid omschakelbaar van 33 1/3 naar 45 toeren. Er is geen mogelijkheid om zelf de rotatiesnelheid enigszins te variëren.

Acoustic-Signature Manfred draaitafel

De Manfred is eenvoudig uit te rusten met armen van diverse makelij, omdat de arm op een plaat wordt gemonteerd en niet direct in het chassis is geboord. De importeur koos voor de Jelco SA-250ST arm. Een rechte buis met een vaste headshell. De lengte is 228 mm met een overhang van 18 mm. Het edelsteenlager kent een 4-punts ophanging. De effectieve massa is 12 gram, elementen mogen tussen de 4 en 10 gram wegen en de arm is 22 mm in hoogte verstelbaar. De arm past in de standaard Linn-boring en gebruikt een SME-stekker voor de meegeleverde kabel. De naalddruk is in te stellen via het contragewicht, de dwarsdruk via een wieltje dat een veer spant. Jelco maakt al heel lang toonarmen en produceerde onder meer armen voor Audioquest, Graham, Mission, Koetsu en Linn. Steeds meer draaitafelfabrikanten monteren deze rechte uitvoering of een S-vormige Jelco arm op hun draaitafels. De Manfred is ook standaard leverbaar met een Rega RB 250 of RB 300 arm, beide met VTA verstelling en iets voordeliger.

MERK

EDITORS' CHOICE