REVIEWBard Audio

Aansluiten

Rene Smit | 11 september 2008 | Bard Audio | Importeur: Accentus Audio

Ik heb de diverse onderdelen van het systeem in verschillende configuraties gebruikt. De Bard zender is aangesloten op de tape-out van mijn vM MA240 versterker. Op die manier kan het geluid van alle aangesloten bronnen doorgestuurd worden naar de elders geplaatste ontvanger. De ontvanger is onder andere aangesloten op een Klipsch KSW10 actieve subwoofer in de huiskamer. Om het bereik van de set te testen is de ontvanger ook aangesloten op de midiset die op de 2e verdieping van onze woning voor muziek zorgt. De Bard USB is aangesloten op de PC in de huiskamer en wisselde zijn werk af met de Bard zender. Bij het recenseren van een Sonos systeem heb ik op de harde schijf van de PC een aantal cd’s gezet als ongecomprimeerde FLAC bestanden. Op die manier kan de PC als bron voor hoogwaardige audio dienen. De Bard Amp vond een plaatsje op de 2e verdieping en stuurde daar een set Infinity Classia C205 speakers aan. Een makkelijk aanstuurbare en betaalbare monitor speaker.



Voor de verbinding tussen beiden is gebruikgemaakt van vM SC3 silver wire luidsprekerkabel. Omdat de Amp fysiek klein is en gebruik maakt van een normaal netsnoer is het zaak goed op te passen met het opstellen, anders is de kans op kantelen of zelfs omvallen niet uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor de luidsprekerkabels. De gebruikte, behoorlijk stugge vM kabels waren in staat om de Amp boven de ondergrond te laten zweven. Persoonlijk had ik de Bard Amp liever iets groter gezien, zodat de aansluitingen allemaal aan de achterzijde geplaatst hadden kunnen worden. Nu is slechts de voorzijde gevrijwaard van kabels, iets dat het netjes opstellen aanzienlijk bemoeilijkt. Het fraaie draadloze aspect van het systeem wordt daardoor enigszins teniet gedaan. Wellicht is de Plugtop versie in sommige situaties een betere optie door het ontbreken van het netsnoer. Ook het ontbreken van een afstandsbediening, wanneer gebruikgemaakt wordt van de Bard Tx in combinatie met “normale” audiobronnen, ervaar ik als een gemis. Wanneer uitsluitend gebruik gemaakt wordt van een PC als bron dan is er een “universele” Airclick afstandsbediening leverbaar. Die bestaat uit een zender, ontvanger en software voor de PC.
 
Om de sets spelend te krijgen hoef je niet meer te doen dan de zender en ontvanger te “synchroniseren”. Dit vergt slechts een minimale handeling. Houdt zender en ontvanger ongeveer zestig centimeter uit elkaar en druk op beide apparaten het betreffende knopje in. Na ongeveer veertig seconden stoppen de ledjes met knipperen en verstaan beide elkaar. Nu het de set klaar om op de juiste plaats opgesteld te worden. Het beloofde simpele installeren is in de praktijk ook echt simpel. Het is tijd om u deelgenoot te maken van mijn gebruikerservaringen.


De set in praktijk

Het gebruik van een Bard set in combinatie met een actieve subwoofer maakt je een stuk flexibeler in het plaatsen van de sub in de luisterruimte. Geen kabelgoten, holle plinten en meterslange kabels meer nodig. Slecht een stopcontact in de nabijheid is voldoende. Binnen dezelfde ruimte werkt het systeem vlekkeloos en storingsvrij, echt een uitkomst. Het Bard systeem werkt real time zodat er geen verschil te horen is tussen draadloos aansluiten of gebruik maken van kabels. Bovendien is mijn partner bijzonder blij omdat de sub nu uit het zicht geplaatst kan worden zonder dat ik als luisteraar aan prestaties moet inleveren.



Na het spelen met de subwoofer verhuisde de ontvanger naar de 2e etage. Daar is de ontvanger aangesloten op de input van de midi-set. Dit om alle, op de vM MA240 versterker aangesloten apparatuur, als extra bron te laten fungeren. De geleverde geluidskwaliteit is zonder meer goed te noemen en doet niet onder voor het cd-gedeelte van de set. Wel valt er af een toe een digitaal klikje te horen. Waarschijnlijk werkt het systeem bij het verzenden van data over een afstand van circa 8 meter en door de tussenkomst van 2 dikke betonvloeren op de toppen van zijn kunnen. Bij gebruik van de Bard USB als zender, aangesloten op een PC, krijg ik de beschikking over een rijk assortiment aan radiozenders die via het internet uitzenden. Nadeel is wel dat, in tegenstelling tot het Sonos systeem, je boven niet van radiostation kunt wisselen. Daarmee is de flexibiliteit van de set enigszins beperkt en blijft het bij het één op één doorgeven van het signaal. Uitbreiden van de set met een “universele” Airclick afstandsbediening geeft beperkte extra mogelijkheden ten aanzien van de bediening. Opgeslagen en ongecomprimeerde muziekbestanden afspelen vanaf de PC laat horen dat de Bard producten kwaliteit bieden. Probleemloos is te horen dat internetradio en ongecomprimeerde bestanden kwalitatief ver uit elkaar liggen. Opgeslagen bestanden laten muziek horen, internet radio “slechts” geluid.


EDITORS' CHOICE