REVIEWBard Audio

Bard Audio

Rene Smit | 11 september 2008 | Bard Audio

Dat de producten van Bardaudio klein zijn is mij al bekend, echter wanneer importeur Accentus de set aflevert ben ik toch nog verbaasd. Slechts twee dozen, ieder niet veel groter dan een gemiddelde schoenendoos, herbergen alles wat nodig is om volledig aan de slag te kunnen. Een verademing voor een recensent, normaal gesproken nemen zelfs twee monitor luidsprekers al meer ruimte in beslag. Na een korte uitleg over het systeem laat de importeur mij achter met de set en een persmap. Het systeem, bedoeld om draadloos audiosignalen door te geven, zou dermate gebruiksvriendelijk moeten zijn dat ik het zelf probleemloos aan de praat kan krijgen.
Het Bardaudio systeem

De merknaam Bardaudio zal bij de rechtgeaarde muziekliefhebber niet direct een belletje doen rinkelen. Het merk is echter een onderdeel van het bekende Sonneteer uit Engeland. Dit merk staat bekend om hoogwaardige weergave van muziek tegen relatief betaalbare prijzen. In het verleden heb ik zelf het genoegen mogen hebben Sonneteer apparatuur te beluisteren in mijn eigen luisterruimte. Geen straf kan ik u zeggen, zie de review elders op hifi.nl  voor alle details. De link met Sonneteer verklaart gelijk waarom de diverse componenten, ondanks hun minimale fysiek, best prijzig lijken te zijn. Er mag dus muzikale kwaliteit verwacht worden van het systeem.

Waaruit bestaat het Bardaudio systeem nu eigenlijk en wat kun je er precies mee? Bard One is een set bestaande uit een zender en ontvanger, die op het oog niet van elkaar verschillen. Aan de onderzijde is daarom een kleurcodering aangebracht, om beide van elkaar te onderscheiden. De vorm heeft het meeste weg van een miniatuur UFO, gemaakt van lichtgrijze kunststof. Aan de achterkant aansluitingen voor de voeding en een set RCA connectors. Slechts een minuscuul LED`je aan de voorzijde verraadt of het systeem actief is. Het signaal is niet gecomprimeerd en werkt op de 2.4Ghz ISM band. Afhankelijk van het land waarin de producten gebruikt worden staan minimaal 10 en maximaal 13 kanalen ter beschikking. Het systeem zoekt automatisch het kanaal met het sterkste signaal.
 
Wilt u draadloos muziekbestanden vanaf uw PC afspelen in een andere ruimte, dan kunt u kiezen voor de Bard USB, op het oog een normale USB stick voor dataopslag. Het is slechts een vermomming, eigenlijk is het de zender van de Bard Tranceiver in een andere gedaante. De Bard ontvanger werkt alleen in combinatie met een apparaat voorzien van een versterker en fungeert feitelijk als bron op afstand. Toepassingen zouden bijvoorbeeld het draadloos aansturen van een actieve subwoofer of actieve speakers in een andere ruimte kunnen zijn.Dan is er nog de Bard Amp een ontvanger met ingebouwde versterker. Het uiterlijk wijkt sterk af, het is een langwerpig doosje uitgevoerd in twee grijstinten kunststof. Aan beide zijkanten voorzien van een paar luidsprekeraansluitingen, die uitsluitend banaanstekkers accepteren. De Bard Amp haalt zijn voeding met een normaal netsnoer uit het stopcontact. De Amp is hiervoor aan de achterzijde voorzien van een aansluiting voor een afneembaar snoer. Daarnaast is er een plugtop versie waarbij de Bard Amp rechtstreeks op een stopcontact kan worden aangesloten. Boven op het kastje zit een minuscule volumeregelaar. Mocht er gebruikgemaakt worden van een bron met een erg lage uitgangsspanning, dan is er een mogelijkheid de `gain` van de Bard zender aan te passen. Hiervoor dient u de zender te openen en enkel jumpers te verzetten.


EDITORS' CHOICE