REVIEWPanasonic
Objectieve en subjectieve kijkervaring
Zoals vermeld heeft de Panasonic een drietal standaard kleurentemperatuur instellingen waarvan enkel “warm” in de buurt komt van de D65 referentie. Blauw stond in deze nog wat te hoog waardoor de complete greyscaling een wat koele indruk achterlaat in vergelijk met een correcte instelling. Zoals bij veel plasmaschermen het geval is was groen, met een lichte overhang naar blauw, en de roodsaturatie te hoog. Dergelijke afwijkingen zijn normaliter bij te regelen wanneer de gebruiker toegang heeft tot de instelmogelijkheden voor de gain en bias van de drie afzonderlijke kleuren blauw, groen en rood, maar deze optie ontbreekt op de TH-42PZ85. Toegang verkrijgen tot het servicemenu of de dienst inschakelen van een professionele calibrateur blijven dan de enige twee mogelijkheden mocht men een correcte grijswaarde en kleurweergave willen realiseren.
Deinterlacing van de Panasonic PH-42PZ85 liet een tweedelige indruk achter. Daar waar op het gebied van interlaced video-based beeldmateriaal de interne deinterlacer van deze Panasonic weinig te wensen over liet waren er grove deinterlace fouten waarneembaar bij het overschakelen naar interlaced film-based beeldmateriaal. Het aanbieden van een progressive beeldsignaal of het gebruik van een externe deinterlacer welke deze taak beter vervuld is zeker aan te bevelen voor filmliefhebbers. Of Line twitter en een behoorlijke hoeveelheid aan jaggies moet u verder niet deren natuurlijk.
Upscalingkwaliteiten van standaard definitie beeldmateriaal was ietwat aan de softe kant. Hoewel een wat betere doortekening in details mogelijk moet zijn met een beter algoritme betekent dit niet dat de upscalekwaliteiten direct slecht te noemen zijn. Vaak is een scherp, geupscaled beeld behoorlijk bijgewerkt met een scherptefilter, het beeld mag dan weliswaar scherper lijken u krijgt er echter onherroepelijk andere artefacts voor terug. Het is in deze uiteraard ieders persoonlijke keuze welke optie de voorkeur geniet.
Hoewel deze Panasonic over een Full-HD paneel beschikt, wil dat niet impliciet zeggen dat u ook onder alle omstandigheden naar een dergelijke beeldresolutie kijkt. In het geval van weergave via de HDMI aansluiting is het paneel pixel-perfect aan te sturen, dat wil zeggen zonder de bekende overscan maar een volledige weergave van het 1920*1080P beeldsignaal. Hiertoe dient u echter wel de opties ‘beeldscan’ en ‘Intelligent Frame Creation’ uit te zetten! Met de optie beeldscan introduceert u een lichte overscan, vooral wenselijk bij analoge beeldsignalen waardoor niet meer de volledige beeldresolutie van het beeldsignaal op het paneel getoond wordt. Wanneer Intelligent Frame Creation wordt ingeschakeld werkt de Panasonic TH-42PZ85 op een hogere scanfrequentie, de ververssnelheid van ieder frame wordt vergroot, en lijkt het erop alsof er een interpolatie tussen beeldlijnen tot stand wordt gebracht. Het resultaat van deze is een zekere verlaging van jaggies en een video-like weergave van iets wat eigenlijk een filmisch beeld had moeten zijn. Over dit laatste punt valt uiteraard te discussiëren naar gelang ieders persoonlijke voorkeur, maar persoonlijk vind ik de voordelen van een dergelijke optie vaak niet opwegen tegen de nadelen welke het teweeg brengt. Doordat er binnen dezelfde bandbreedte meer verwerkt dient te worden is een lichte daling in beeldresolutie waarneembaar bij verschillende testpatronen op moment dat de Intelligent Frame Creation zijn werking doet.
Maar hoe presteert een dergelijk scherm nu in het dagelijkse gebruik? Want hier draait het uiteindelijk toch om, lekker genieten van een film of spannende televisieserie. Met High Definition beeldmateriaal zet de Panasonic TH-42PZ85 een scherp doorstoken beeld naar waarin het rijke detailniveau van bijvoorbeeld Blu-ray wordt getoond. Een degelijk en behoorlijk diepe zwartwaarde met daarbinnen nog een redelijk hoge mate van schaduwdetail voorziet het paneel van een goede basis om een beeldweergave neer te zetten waarbinnen de kleuren diep gesatureerd zijn en een levendige indruk achterlaten. De lichte afwijking in de grijsbalans blijft uiteraard zichtbaar maar u moet al een echte Piet Precies zijn mocht het u direct opvallen.
Standaard definitie vanaf bijvoorbeeld DVD of de regionale kabelaanbieder weet ook nog steeds te overtuigen ondanks de softe scalingkwaliteiten van deze Panasonic. Bij interlaced beeldmateriaal in standaard definitie kan de Intelligent Frame Creation een uitkomst bieden aan de wat matige deinterlace-kwaliteiten van deze plasmatelevisie. Het is een afweging tussen minder jaggies of andere, typische deinterlace artefacts en een wat meer video-like beeldkwaliteit. De resultaten zijn helaas niet consistent met de optie Intelligent Frame Creation aan! Snelle pannings van het beeld vergroten de kans op interpolatie artefacts waardoor het beeld, of snel bewegende details in het beeld, minder soepel loopt en uitgesmeerd kan worden. Het verdient dus duidelijk de aandacht om te experimenteren met diverse settings zodat u de voor u optimale keuze kunt maken. Mocht u er niet uitkomen dan rest nog altijd het vergroten van de kijkafstand waardoor deinterlace artefacts domweg minder opvallend worden.
Fosfor trails is iets waar elke plasmatelevisie in meer of mindere mate last van heeft. De geel, groene flares lijken op deze Panasonic plasmatelevisie iets meer nadrukkelijk aanwezig te zijn dan vele andere plasmatelevisies. De gevoeligheid van de waarneming van een dergelijke fosfor trail is echter zeer persoonsafhankelijk! Waar ik het op elke, tot nu toe geziene, plasmatelevisie waarneem zijn er veel mensen die er absoluut geen hinder van ondervinden.