REVIEWPanasonic

Panasonic TH-42PZ85 full HD Plasma

Het lijkt misschien vreemd maar bij het recenseren van een plasmascherm van Panasonic schiet haast altijd de slagzin van een concurrerende, welbekende elektronicagigant door mijn gedachte. Gebruiksvriendelijke toestellen die voor het gros van de consumenten een prima beeldkwaliteit weten neer te zetten zonder daarvoor direct allerlei ‘videofiele’ poespas te hoeven uithalen. Ik geef hier al haast de conclusie van deze recensie weg maar de wat meer eisende kijker doet er toch goed aan even verder te lezen.
Plasma en LCD schermen domineren nu al enige tijd de markt van de televisietoestellen. In een rap tempo volgden verschillende modellen elkaar op, brachten telkens nieuwe mogelijkheden welke tot een betere beeldweergave moesten leiden. Voor de televisietoestellen uit het plasma segment heeft het even moeten duren maar ook hier is full-HD nu eindelijk een feit. Afwijkende schermresoluties zoals 1024*768 zullen nu langzaam tot het verleden gaan behoren, iets wat ik alleen maar van harte toejuich.

Panasonic stelde voor deze test hun Full-HD toestel, de TH-42PZ85, ter beschikking. Een 42” plasmatelevisie welke niet alleen als een van de eerste over een full-HD paneel beschikt maar een welke tevens beschikt over Panasonic’s Intelligent Frame Creation en 24p Real Cinema. Technologieen waarmee dit toestel zich onderscheidt van bijvoorbeeld de TH-42PZ80 plasmascherm van dezelfde fabrikant.


Design en features

Het ontwerpteam van Panasonic heeft het toestel een trendy design mee willen geven. Een zilverkleurige luidsprekerbehuizing welke net onder de voorkant van het toestel hangt, vormt samen met de zilverkleurige voet een blikvanger. Al gaat mijn voorkeur uit naar een wat meer minimalistisch design, deze Panasonic onderscheidt zich hiermee wel van het gros van de verkrijgbare schermen.

Aan de achterkant van het toestel vinden we, zoals gebruikelijk, de diverse aansluitmogelijkheden netjes geordend. Het antennesignaal kan rechtstreeks analoog worden aangesloten, de aansluiting van een digitale decoder verdient echter de voorkeur bij dergelijke schermen. Een tweetal scart-aansluitingen en een component ingang voor analoge beeldsignalen. Digitale beeldsignalen worden opgevangen door een drietal HDMI ingangen waarvan er een zich aan de zijkant van het toestel bevindt. Audio kan zowel analoog als digitaal, met een optische kabel, uitgevoerd worden. De HDMI ingangen van de Panasonic TH-42PZ85 accepteren beeldresoluties tot 1080P in de scanfrequenties 50Hz, 60Hz en 24Hz. Over de analoge componentverbinding wordt een beeldresolutie tot maximaal 1080i geaccepteerd.Het aantal aansluitingen mag dan wat beperkt zijn, de meeste gebruikers zullen er aardig mee uit de voeten kunnen. In totaal zijn er genoeg aansluitingen om bijvoorbeeld een DVD-speler, externe decoder, een Blu-ray speler, spelcomputer, PC en een camcorder simultaan aan te sluiten.
 

Installatie en instellingen

De Panasonic TH-42PZ85 is in een woonkamer bekeken waarin de kleurstelling neutraal te noemen is en er meer dan voldoende mogelijkheden zijn om zowel in een goed verduisterde ruimte alsook bij daglicht te kunnen kijken. Een externe decoder voor televisiesignalen werd analoog met een scart-aansluiting aangesloten. Een Marantz DV8400 dvd-speler deed dienst als bron voor het DVD medium, aangesloten via component, terwijl een Playstation 3 is gebruikt voor de weergave van High Definition beeldmateriaal, uiteraard aangesloten met HDMI.

De TH-42PZ85 is een uiterst gebruiksvriendelijk toestel te noemen, het navigeren door het menu opties verloopt soepel en de diverse instellingen zijn eenvoudig te maken. Ik dien hierbij op te merken dat de beperkte instellingsmogelijkheden absoluut bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van het toestel. Waar sommige concurrenten hun toestellen uitrusten met een behoorlijk aantal opties aan instellingen, zijn deze mogelijkheden bij deze Panasonic beperkt gehouden tot de meeste basisinstellingen. Dit heeft uiteraard tot gevolg dat de mogelijkheden tot het fine-tunen van de beeldweergave beperkt is: een nadeel ten gunste van de gebruiksvriendelijkheid?

Vanuit het hoofdmenu heeft de gebruiker toegang tot de instelmogelijkheden voor beeldweergave, het geluid, de Viera link en overige instellingsmogelijkheden. Beeldinstellingen zoals “dynamisch” of bijvoorbeeld “cinema” zijn voor elk ingangssignaal apart in te stellen. Verder vinden we de gebruikelijke opties zoals een contrast en helderheidsregeling terug in het menu beeld. De gebruiker heeft verder de keuze uit een drietal vooraf ingestelde kleurtemperaturen, de kleurbalans is helaas niet afzonderlijk in te stellen zonder daarvoor in het servicemenu te moeten gaan. Een eenvoudige noise reductie filter is aanwezig net zoals een 3D comb filter.

In het menu geluid viel eigenlijk de keuze voor het instellen van de speakerafstand tot de muur positief op. Dergelijke platte schermen worden vrij vaak aan de muur opgehangen maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Een staande of aan de muur hangende plaatsing van het scherm heeft direct invloed op de geluidsweergave en het is dan ook mooi om te zien dat Panasonic hieraan gedacht heeft.

Bij het fine-tunen van de beeldweergave moet men zich overigens niet beperken tot het beeldmenu! Bij de overige instellingen zijn namelijk een aantal instellingsmogelijkheden terug te vinden die een invloed op de beeldweergave uitoefenen. Zo vinden we hier bijvoorbeeld Panasonic’s Intelligent Frame Creation terug. Een technologie welke, volgens de handleiding, een automatische compensatie van de beeldframesnelheid introduceert waardoor een vloeiende beeldweergave gerealiseerd zou moeten worden. Een soortgelijke feature vinden wij bij veel concurrerende schermen in zowel het plasma alsook LCD segment terug. De bijwerkingen zijn echter vaak vervelender dan het euvel welke gecompenseerd wordt, of dat bij deze Panasonic ook het geval is, is iets voor het volgende hoofdstuk.


EDITORS' CHOICE