REVIEWJBL

JBL gekoppeld

Soms heeft een systeem het geluk dat er nogal wat apparatuur in huis is om te koppelen. Dit keer was JBL de gelukkige. Zo kon ik beschikken over meerdere versterkers. In een kleine ruimte over een PrimaLuna PL2 buizen en een Primare DVDI 10 combinatie. In een grote ruimte over een HAT lijnversterker die ik kon koppelen aan een Ayon 300B buizenversterker of een Pass Labs XA30.5 single ended transistor exemplaar.

JBL LS40

Bronnen vormden mijn Lua cd speler, afgewisseld met de Primare en een PrimaLuna PL8 speler. Of een Vyger draaitafel, die ik kon wisselen voor een Transrotor. Kabels waren of van Crystal Cable of van Chord Company. Alternatieve interlinks in de kleine ruimte Siltech New York. Om de speakers te plaatsen kwamen Target stands om de hoek kijken. Eigenlijk met hun 60 cm iets te hoog. 50 cm is ideaal voor de LS40. Ik moest behoorlijk rechtop blijven zitten. Een complete lijst met ingrediënten vindt u als gewoonlijk onderaan de recensie.

De keuze van de versterker voor het schrijven van dit verhaal is uitgekomen op twee types. De Primare DVDI10 vond ik te vlak en te weinig sprankelend voor de JBL. De Pass Labs maakte de luidsprekers te donker voor een mooi resultaat. Daarmee resteren de HAT/Ayon en de PrimaLuna. In het licht van de prijsklasse van de JBL LS40 is de PL2 de meest voor de hand liggende keuze. Die kan ik van harte aanbevelen als u levendigheid wenst, een correcte weergave en veel luisterplezier. Om het maximale uit de LS40 te halen bleven die na een uiterst prettige periode aan de PL2 uiteindelijk in de huiskamer staan.

JBL LS40

Voorzien van 2 x 20 Watt uit 300B-S buizen. Lastig was de JBL niet aan te sturen. Toch is een opmerking op zijn plaats. De LS40 vraagt om controle in de lage tonen. Dat maakt een versterker met een hogere dempingfactor haast een must. Zeker als het volume toeneemt. Tweede punt is dat de LS40 niet behoort tot de meest heldere luidspreker. Een te donker klinkende bron maakt hem te somber. Tenslotte, natuurlijk is het mogelijk als de controle ontbreekt de reflexpoorten af te sluiten. Dat geeft wat meer extensie in de lage regionen, maakt de bas al snel strakker, daarentegen verandert het geluid in sommige ruimtes te veel en ga je de hoorn waarnemen als beperking. Proberen en zoeken naar een juiste plaatsing kost wat moeite. Moeite die beloond wordt.


EDITORS' CHOICE