REVIEWJBL

JBL LS40 Luidsprekers

Het eerste dat opviel aan de JBL LS40 monitors, toen ik ze zag op de IFA van 2007, was de in een ongelofelijk fraai afwerkte kast gevatte hoorn voor de weergave van de middentonen. Vooral omdat ik nog onder de indruk was van JBL’s prestige project met de naam Everest. Zou dit een verkleinde uitgave kunnen zijn van de Everest?

Een set recensie exemplaren werd ter plekke aangevraagd, het heeft daarna nog een tijd geduurd voor de luidsprekers daadwerkelijk in aantallen verkrijgbaar waren. Toen het zover was kwam het verlossende woord van Harman Consumer Nederland: “Zeg maar welke je wilt, de LS40 monitor, de LS60 kleine of de grote LS80 vloerstaander?” Het zijn de monitors geworden.

JBL LS40

JBL LS40 ten voeten uit

Het meest opvallende aan de LS40 is de bi-radiale hoorn in het midden van de kast. Achter die hoorn gaat een compressie driver schuil. Het is een 2 inch titanium dome unit met een neodymium-ijzer-boron magneet systeem, waarin een aluminium spreekspoel beweegt. Daarboven bevindt zich een ¾ inch ring radiator tweeter, eveneens met een hoorn ervoor. Dat diafragma is een polyester film. De woofer is een 6,5 inch unit met een geïmpregneerde papierconus. In de kast tref ik een stevige magneet aan achter de woofer, waarop een compensatie magneet zit ter afscherming. De meest conventionele unit van de drie. De scheidingsfrequenties van het filter liggen op 2,6 kHz en 7000 Hz. Met filterhellingen van 24 dB/octaaf. Het filter is samengesteld op een printplaat uit MPT condensatoren, elektrolyten als zuigkring, spoelen met kern, maar merendeels luchtspoelen. De woofer beslaat met dit filter een groot bereik, de tweeter is een ultra hoog frequent unit. Het frequentiebereik van de LS40 is volgens opgave 50 Hz tot 38 kHz binnen -3 dB. Het -10 dB punt van de woofer ligt op 42 Hz. De gevoeligheid van het systeem is 87 dB aan een nominale impedantie van 6 Ohm. Bi-wire of bi-amp behoort tot de mogelijkheden. De units en het filter zijn met normaal draad aangesloten.

De fraaie behuizing meet 50 x 22 x 34 cm en brengt het totaal gewicht per luidspreker op 13,5 kilo. De behuizing is aan de zijkanten afgewerkt met echt ebbenhoutfineer, dat vele malen is gelakt om te komen tot de hoogglans finish. Een lust voor het oog. Om de kast verder te bouwen is een mix gebruikt van MDF en kunststof. Groot en trots zit een logo op de voorzijde. Een frontdoekje kan eenvoudig worden weggehaald. Stands zijn nodig om de luidsprekers op oorhoogte te zetten. Een stevige stand van ca. 50 cm is prima. Niet hoger, eventueel maximaal een centimeter of 10 lager. De kast is overal zo’n 2 cm dik. Hij heeft een licht gebogen vorm vanaf de voorkant naar de achterzijde. Er is slechts een lichte inwendige demping gebruikt.. De reflexpoort die aan de achterkant zit, heeft aan de in- en uitstroomkant een fraaie afronding om poortruis te voorkomen. De eveneens 2 cm dikke baffle is daar waar de hoorns een plekje vinden met rubber gedempt.

EDITORS' CHOICE