REVIEW

Conclusie

Zoals al gezegd, het installeren van dit luidsprekersysteem is een fluitje van een cent en al snel kon er dan ook worden begonnen met het luisteren naar dit systeem. Hoewel dit luidsprekersysteem primair bedoelt is voor de verbetering van geluid dat beeldmateriaal ondersteunt, is er uiteraard ook naar muziek geluisterd. Hiervoor werd de TVee Model Two aangesloten op een stereo-installatie zodat weergave van CD’s mogelijk was. Het is hierbij natuurlijk noodzakelijk om alles binnen het juiste perspectief te blijven zien, de vrij smalle stereo plaatsing van de luidsprekers in de soundbar is niet direct geschikt om een audiofiel verantwoord stereobeeld neer te zetten in een luisterruimte.De afbeeldingvergrotende werking van de DSP is met de weergave van CD dan ook direct duidelijk. Doordat het algoritme speelt met de fase in het signaal wordt weliswaar een stevige winst geboekt in de grootte van de afbeelding dan welke mogelijk zou zijn door de fysieke plaatsing van de luidsprekers, de fasereinheid van de muzikale weergave is hier echter niet mee gebaat. Het beluisteren van muziekweergave vanaf CD is in deze recensieperiode dan ook van korte aard geweest en over de prestaties welke de TVee Model Two hierin neerzet kan ik vrij kort zijn.

Het luidsprekersysteem heeft geen audiofiele aspiraties, muziekweergave vanaf CD is weinig boeiend of uitnodigend van aard juist vanwege de DSP welke de muzikale boodschap van de artiest meer in de weg zit dan dat het goed doet. Vertaal ik deze ervaring echter naar de juiste context dan is het alsof ik een tractor veroordeel op zijn sportieve prestaties, of beter gezegd het ontbreken ervan, op de autosnelweg. De aspiraties van dit luidsprekersysteem zijn duidelijk gericht op het vergroten van de entertainmentwaarde welke een televisie kan bieden, het verdere verloop van de recensie is dan ook volledig hierop gericht.

Eenmaal in gebruik met reguliere televisie-uitzendingen werd duidelijk hoe gemakkelijk en snel de TVee Model Two het tij weet te keren. Ditmaal werd de auditieve presentatie van de soundbar en laagmodule juist wel uitnodigend en bovenal entertainmentverhogend. Het luidsprekersysteem liet duidelijk horen dat ook reguliere televisie-uitzendingen meer geluidsinformatie bevat dan menig standaard televisieluidspreker ooit zal laten horen. Zowel dynamisch alsook in bandbreedte werd ten opzichte van de standaard televisieluidspreker alle registers open getrokken, met een stevig fundament zet de TVee Model Two een warme, krachtige presentatie neer waarin verassend genoeg rustig gesproken kan worden van een nog redelijk open middengebied en luchtige hooginformatie. Uiteraard moeten we ook hier alles binnen de juiste context blijven zien, de TVee Model Two is geen serieus alternatief voor een kwalitatief hoogwaardig stereo- of surround luidsprekersysteem. Maar dat hoeft absoluut geen schande te heten daar dit luidsprekersysteem ook totaal niet bedoeld is als serieus alternatief voor dergelijke opstellingen.Gedurende de recensieperiode is dit Boston Acoustics luidsprekersysteem gebruikt met een diversiteit aan televisie-uitzendingen maar ook met films vanaf DVD en gaming-entertainment weet de TVee Model Two zijn mannetje te staan. Wild schietend een baan slaan over het slagveld tijdens het online gamen wordt met de TVee Model Two gewoonweg nog leuker! Dankzij de DSP wordt er een brede soundstage neergezet die verder reikt dan dat het formaat van de luidspreker doet vermoeden. Opvallend hierbij is dat de DSP ditmaal voor ondersteunende muziekweergave de presentatie juist niet in de weg zit, goed ruimtelijk geplaatst met bijvoorbeeld een voice-over duidelijk verstaanbaar op de voorgrond.

De soundbar en de laagmodule vormen een geheel waarbij, eenmaal de laagmodule op een goede plek is gezet, de overgang naadloos is. De vaste cross-over is erg goed gekozen en ik kan goed begrijpen waarom Boston Acoustics niet gekozen heeft voor een variabele cross-over. Zelf het overgangspunt gaan bepalen bij dit systeem zal niet tot betere resultaten gaan leiden, zo goed is het overgangsgebied al gekozen door Boston Acoustics. Het luidsprekersysteem fungeert als een geheel en het is daarom absoluut noodzakelijk dat beide luidsprekerunits samen gebruikt worden. Doet men dit niet en laat men bijvoorbeeld de laagmodule achterwegen dan wordt men direct getrakteerd op een klankkarakter waar duidelijk sprake is van een overhang naar de hoogweergave, net te nadrukkelijk aanwezig en uit balans door het gemis aan ondertonen afkomstig van de laagmodule.

Ik had eerder in deze recensie al aangegeven dat dit soort luidsprekersystemen geen serieus alternatief zijn voor hoogwaardige stereo- of surround luidsprekersystemen. Voor iedereen die echter een betere geluidsweergave vanuit een televisietoestel wil realiseren zonder daarvoor direct een set serieuze luidsprekers in de woonkamer te plaatsen, is de Boston Acoustics TVee Model Two een serieuze aanrader. Maar de kwaliteiten van dit luidsprekersysteem reiken verder dan enkel het gebruik in samenwerking met een televisietoestel. Ook films vanaf bijvoorbeeld DVD of voor het gamen is de Boston Acoustics TVee Model Two een enorme stap voorwaarts in entertainmentwaarde ten opzichte van de standaard ingebouwde televisieluidsprekers.


Conclusie:

“Hear everything you watch better! Better sports, news, movies, games. Better TVee!” Ik zou aan dit rijtje nog met gemak “better entertainment” durven toe te voegen, want dat is wat je krijgt met dit luidsprekersysteem. Een grote entertainmentwaarde, eenvoudig in gebruik en gemakkelijk te plaatsen zonder direct een aanslag te plegen in de woonkamer. Voor de adviesprijs van EUR 499, - is de Boston Acoustics TVee Model Two zeker een aanrader voor iedereen die zich in voorgaande woorden herkent en opzoek is naar "pure entertainment".


EDITORS' CHOICE