REVIEW

Boston Acoustics TVee Model Two

Hoewel relatief nieuw op de Nederlandse markt speelt het merk Boston Acoustics toch alweer wat jaartjes mee. Opgericht in 1979 in de Verenigde Staten heeft deze audiofabrikant zich stilaan weten te profileren tot een bedrijf dat niet zomaar de geijkte paden bewandelt.Innovatieve ontwerpen gekoppeld aan een probleemloos gebruikersgemak en degelijke geluidskwaliteit, de producten zoals Boston Acoustics ze aanbiedt zijn veelal geen dertien in een dozijn ontwerpen. Stereoweergave met slechts een enkele luidspreker? Boston Acoustics maakt het mogelijk met hun Single Speaker Stereo luidspreker, verkrijgbaar in zowel inbouw als losstaande vorm.

Actief op het gebied van Home Entertainment en car-fi reikt het productaanbod zich uit over elektronica en luidsprekers in allerlei vormen en maten. Voor deze review stelde Boston Acoustics, tegenwoordig onderdeel van het bekende D&M Holdings, hun TVee Model Two beschikbaar. Een soundbar met een losse bass speaker, de term “subwoofer” wordt doelbewust niet gebruikt daar er geen echt sublaag geproduceerd wordt. Nu zijn dergelijke center-achtige luidsprekers met het steeds populairder worden van de ‘platte schermen’ natuurlijk geen onbekend verschijnsel meer, steeds meer fabrikanten wagen zich aan dergelijke producten, maar Boston Acoustics doet het weer op geheel eigen wijze. Zo is de bass speaker draadloos te integreren met de soundbar waardoor deze laagmodule gemakkelijk en vrij plaatsbaar is binnen de kamer zonder enige noodzaak voor een interlink van voldoende lengte. “Hear everything you watch better! Better sports, news, movies, games. Better TVee!” prijkt er op de doos. Mijn interesse is gewekt, het wordt tijd om het geheel eens aan te sluiten en te onderwerpen aan een luistertest.

De soundbar en bass speaker worden aangeleverd in een forse doos. Degelijk verpakt en compleet met twee netsnoeren, een voeding voor de soundbar, een dropveter interlink om uw televisie aan te sluiten en een quick reference guide voor diegene die toch wat meer hulp nodig heeft bij het aansluiten van het geheel. Dit laatste kan ik mij overigens niet voorstellen want eigenlijk wijst alles zich vanzelf uit en valt het operationeel krijgen van de TVee Model Two onder de noemer foolproof. Of met andere woorden een kind kan de was doen, zo eenvoudig is het aansluiten en het in gebruik nemen van dit luidsprekersysteem.De soundbar is als een centerluidspreker vormgegeven en past met zijn bijna 80 centimeter lengte perfect onder of boven elke televisie met een schermdiagonaal vanaf 32”. Beide luidsprekers hebben een kunststof behuizing waarbij opvalt dat de behuizing van de soundbar, mede door zijn vormgeving, stijver van aard is. Hoewel de dikte van de kunststof behuizing meer dan prima is, kent de bass speaker een eigen kastresonantie welke in het hogere laaggebied ligt. Dit zal vooral te wijten zijn aan het gegeven dat de laagmodule geen interne bracing heeft, iets wat de kasstijfheid zeker ten goede zou komen. De afwerking van beide luidsprekers is overigens zeer netjes, de grill zit degelijk strak over de voorzijde van de soundbar gemonteerd en er zijn geen slappe verbindingen te ontdekken daar waar de behuizing in elkaar gemonteerd is. Het luidsprekersysteem is leverbaar in diverse kleuren waardoor matchen met het huiselijke interieur mogelijk is.

De soundbar luidspreker is voorzien van een viertal 2,5” drivers voor het middengebied en een tweetal 0,5” tweetertjes voor de hoogweergave. In een 2-1 configuratie zitten de drivers aan beide uiteindes gemonteerd waardoor er automatisch een, hoewel door de lengte van de luidspreker beperkte, stereo-opstelling gerealiseerd is. De soundbar is een actieve luidspreker en heeft dus zijn eigen versterking aan boord. Naast versterking kent de soundbar een vaste DSP welke door middel van een algoritme de ruimtelijke afbeelding in het stereobeeld vergroot. De soundbar kent geen verdere digitale signaal processing welke voor een virtuele surroundbeleving moet zorgen, zoals sommige vergelijkbare soundbars dat wel hebben.

De bass speaker is klein van formaat en uitgerust met een 6” woofertje in een downfire-configuratie. Door middel van een basreflex wordt de laagextensie en output verhoogd als wat puur vanuit fysische afmetingen van het systeem mogelijk zou zijn. Uitgerust met een volumeregelaar, het systeem kent een vaste cross-over waardoor de noodzaak van een dergelijke regeling geheel ontbreekt, een aan/uit- en identificatie schakelaar waarmee de bass speaker draadloos aan de soundbar gekoppeld kan worden. Deze draadloze koppeling verloopt zeer vlekkeloos, met gemak kon de bass speaker vrijwel overal in de kamer geplaatst worden zonder dat dit problemen met de draadloze verbinding opleverde. Op deze wijze is het gemakkelijk om de laagmodule ofwel uit het zicht dan wel op een optimaal presterende plek te plaatsen zonder te hoeven stoeien met interlinks van afdoende lengte.Aan de achterzijde van de soundbar vinden we eenzelfde identificatie schakelaar evenals een aan/uit- en een impedantie schakelaar zodat de soundbar aan de uitgangsspanning van uw televisie gematched kan worden. De weergave volume van het gehele systeem wordt door de soundbar verzorgd en werkt als een master-slave configuratie. Opvallend hierbij is dat een afstandsbediening voor het regelen van het volume ontbreekt! De soundbar is namelijk zelflerend, het volume is simpelweg te bedienen met de afstandsbediening van uw televisie wanneer dit commando eenmaal in de soundbar geprogrammeerd is.


EDITORS' CHOICE