REVIEWB&W

Technologie

Gastauteur | 29 mei 2008 | B&W

Net zoals plasma en lcd het al enige jaren uitvechten in de televisiemarkt, zijn er ook in projectorland al geruime tijd twee belangrijke kandidaten: DLP en lcd. Daarbij staat DLP sinds lang garant voor een beter beeld, terwijl lcd-machines voor een meer democratische prijs in de markt gezet worden. En daar eindigen de parallellen met de televisiemarkt niet.

Ook bij projectoren is er jaar na jaar een sterke kwaliteitsverbetering merkbaar bij de lcd-toestellen. Zo sterk dat het verschil met DLP nagenoeg weggewerkt is. Het zwakke punt van lcd, het ‘kippengaaseffect’, is bij deze 1.080p-projectoren zo goed als onbestaand. We kunnen enkel nog het uitsmeren van het beeld bij snelle bewegingen vermelden, en op dat terrein heeft lcd nog steeds wat werk voor de boeg. Bij DLP was het regenboogeffect, veroorzaakt door het kleurwiel dat te traag draait, het grootste probleem. Ook die tekortkoming is zo goed als verdwenen, en ook qua prijs is er ondertussen wat verbetering te bespeuren.

Op papier hebben we dus twee erg overtuigende kandidaten, zodat persoonlijke voorkeur een belangrijke factor wordt als het om beeldkwaliteit gaat. Opvallend is wel dat lcd-projectoren een voorsprong hebben als het gaat over flexibiliteit bij het plaatsen van het toestel. Naast lcd en DLP is er ook nog de LCOStechnologie, door Sony gebruikt onder de naam SXRD en door JVC onder de naam DILA. Die projectoren leveren erg goede resultaten, maar de adviesprijzen zitten momenteel nog net boven onze prijsgrens van 3.500 euro.

Aansluitingen

Bij een 1.080p-projector is een composiet video- of s-videoaansluiting enkel aanwezig voor echte noodgevallen. Ze zijn niet alleen beperkt tot een SD-resolutie, maar leveren ook een kwalitatief inferieur beeld. Component video of HDMI zijn de aansluitingen die het potentieel van je projector tot uiting zullen brengen. Ze kunnen beide HD-signalen transporteren en leveren de best mogelijke beeldkwaliteit. De opmars van HDMI gaat echter met stevig wat groeipijnen gepaard. Sinds zijn ontstaan is de standaard al van versie 1.0 naar versie 1.3c geëvolueerd. Je stelt je dan ook terecht de vraag welke versie je nodig hebt voor je projector.

FWD Magazine 17 Projector KoopgidsWie absoluut op zeker wil spelen, moet voor een HDMI 1.3 aansluiting opteren – de meest recente standaard. De projector is dan klaar om beelden te ontvangen die gebruik maken van een rijker (met behulp van xvYCC-kleuren) en preciezer (met behulp van Deep Color) kleurenpalet.

De enige toestellen die daar nu al gebruik van kunnen maken, zijn pc’s, de nieuwste camcorders en sommige gameconsoles. Het zal echter nog flink wat jaren in beslag nemen voor we van een brede adoptie kunnen spreken. Wie tot dan enkel HDTV-uitzendingen of film op dvd en/of Blu-ray-schijfjes bekijkt, kan zich tevredenstellen met eender welke HDMI-aansluiting.

MERK





EDITORS' CHOICE