REVIEWMarantz

Plaatsen en Luisteren

Mijn eigen Denon dvd loopwerk en receiver maken plaats voor de Marantz set. Wat me meteen opvalt is dat vooral de receiver écht een stukje korter is dan mijn eigen receiver, met een totale diepte van 39,6 centimeter inclusief knoppen en aansluitingen scheelt het toch zo’n 5 centimeter. Leuk voor gebruikers die een platte tv willen combineren met een audiomeubel. Als beeldscherm dient mijn Sony KDL32S2000 lcd tv, de tweede bron is een Samsung digitale decoder.

Alle videosignalen verbind ik middels ProfiGold OxyPure bekabeling, alsmede de antennesignalen. De audiosignalen speler voor 5.1 geluid op de DV7001 sluit ik aan middels Monster bekabeling (M850i, M600), en apart nog een Ixos 75 Ohms digitale coaxiale kabel. Als weergevers dienen een set Dali Mentor 5, twee paar Monitor Audio Monitor3 speakers, een Infinity HCS-center centerspeaker en een JBL LX2000 subwoofer. De rest van de gebruikte en aangesloten apparatuur vindt u achteraan deze recensie. Het aansluiten van alle componenten gaat snel en overzichtelijk en ik schakel de apparaten in voor de setup.

De DV7001 multispeler heeft een overzichtelijke setup (ook in het Nederlands) en is dan ook zo ingesteld. De menustructuur van de SR7002 ziet er wat minder gelikt uit, maar is wel functioneel. Inputs voor zowel audio- als videosignalen zijn met gemak instelbaar, en voor de speakerinstellingen sluit ik de Audyssey meetmicrofoon aan op de receiver. Als de meting is gestart en het systeem alles heeft berekend geeft de receiver netjes op mijn tv weer wat de bevindingen zijn. Ik heb wel de mogelijkheid om dit te controleren en eventueel aan te passen, waarna ik alle gegevens nog eens rustig naloop en mijn voorkeuren opsla. Hierna de video conversie, welke ik met gemak doorloop.

Nogmaals, doet u dit niet vaak, is het erg handig op te schrijven wat voor verbindingen u voor welk apparaat gebruikt, anders moet u heen en weer lopen naar het apparaat. Verder loop ik de Equalizer modi door, laat het systeem middels dezelfde meetmicrofoon testen en sluit af. De beelden van de DV7001, mijn digitale tv ontvanger en mijn dvd-recorder lopen nu via de receiver en worden nu allen geconverteerd naar HDMI. Ik laat de receiver twee weken actief meespelen en geef ook het loopwerk genoeg software voordat ik serieus ga luisteren.

Marantz SR7002 Home Theater Receiver en DV7001 dvd/ multispeler

Opvallend is dat de DV7001 een zeer stil loopwerk is, en ook de lade voelt erg stevig aan, wat ik best belangrijk vind voor een loopwerk in deze klasse. Qua uiterlijk misstaan de twee componenten zeker niet, de receiver heeft – vooral ’s avonds – een markant voorkomen met twee felblauwe leds boven de symmetrisch geplaatste draaiknoppen voor volume en input selectie. Het bedienen van de afstandsbediening is iets dat je als gebruiker snel door hebt, de tweede gebruik ik niet, simpelweg omdat ik geen tweede zone gebruik in mijn huis.


Alles over één verdeler, de set in actie

Over langere tijd heb ik de set leren kennen en mogen gebruiken. Omdat deze recensie een home theater receiver betreft heb ik deze ook voor alles gebruikt, weergeven van tv signalen, alle soorten muziekweergave en niet te vergeten veelvuldig dvd’s kijken. Verrassend was dan ook de geluidskwaliteit van de receiver toen ik een aflevering van Crime Scene Investigation keek via mijn digitale ontvanger. Leuk van deze serie is dat de geluidskwaliteit – dolby digital 2.0 – een prima mix herbergt van diverse muziekstijlen, geluidseffecten en spraak. Nu kwamen die al redelijk goed door via de analoge aansluiting, je merkt gewoon een sterke verbetering als de Marantz dac’s in de SR7002 hun kunsten mogen vertonen. Beste lezer, ook tv-signaal kan beter! Gebruik de digitale – in dit geval toslink – aansluiting en laat rust en spreiding toe tijdens het genieten van een film of serie. De metingen middels de Audyssey microfoon zijn wat mij betreft prima verlopen, wat ook hoorbaar is. De bas uit de subwoofer overheerst niet, de centerspeaker staat hard genoeg en effecten vliegen om je heen. Diverse effecten zijn mogelijk om de surroundweergave zo realistisch mogelijk te maken. Hier kan geen 2.1 setje tegenop.

MERK

EDITORS' CHOICE