REVIEWMarantz

Marantz AV set

Het gaat hard in de industrie. We leven in het digitale decennium, waarin de vernieuwingen en innovaties elkaar zo snel opvolgen, dat de industrie – en de gemiddelde consument – moeite moeten doen om alles bij te kunnen benen. Toch proberen fabrikanten hun producten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen van de consument, wat resulteert in het herzien en verbeteren van hun producten.

Ervan uitgaand dat de tv in veel huishoudens een steeds prominentere rol krijgt en diverse technieken samengevoegd worden in één centraal verdeelpunt, worden home theater receivers meer en meer een centraal verwerkingspunt voor zowel audio als video signalen. Om hierop in te springen bracht Marantz onlangs vernieuwingen aan in hun line-up home cinema receivers. Hifi.nl test voor u de SR7002 receiver in combinatie met de DV7001 dvd/ multispeler.


Eén brok techniek

Twee flinke dozen worden bij mij thuisbezorgd door een koerier. Wat meteen opvalt, is het gewicht van vooral de receiver, vijftien kilo schoon aan de haak, met een flinke omvang. De verdere inhoud van de verpakking liegt er ook niet om; een flinke gebruiksaanwijzing, twee afstandsbedieningen, een inmeetmicrofoon, een losse stroomkabel en de radioantennes zijn netjes verpakt.

De receiver oogt strak qua uiterlijk met de voor Marantz apparatuur herkenbare afwerking, en een frontplaat van geborsteld staal. De achterzijde zal de wat minder ervaren gebruiker echter nog wel eens naar de gebruiksaanwijzing doen grijpen, want de technici bij Marantz hebben geen enkel plekje achterop de SR7002 onbenut gelaten, en er een keur aan aansluitingen op aangebracht. In snel overzicht; een 7.1 kanaals luidsprekeraansluiting, twee aparte luidsprekeraansluitingen voor multi room gebruik, drie digitale coaxiale en vier optische aansluitingen, een 7.1 kanaals input (en output) en een achttal cinch aansluitingen voor analoge signalen. Het videogedeelte van de aansluitingen bestaat uit vijf tulpstekkeraansluitingen, vier s-video ingangen, twee component video ingangen en vier HDMI (1.3a ) ingangen voor zowel beeld als geluid. Natuurlijk zijn al deze aansluitingen ook als uitgang aanwezig en de HDMI-soort heeft er zelfs twee. Superhandig als je buiten een tv-toestel ook nog een beamer wilt aansturen, het bespaart je een hoop moeite om de stekkers om te steken. Verder een stroomingang en een RS-232 poort voor systeemintegratie. Een phono voortrap is niet aanwezig.

Voor audio signalen beschikt de SR7002 over een flinke versterker, die elk kanaal van 110 watt bij 8 Ohm kan leveren. Marantz versterkt volgens hun eigen Current Feedback systeem, dat ervoor zorgt dat faseverschuivingen weinig hoorbaar worden, hetgeen de muzikaliteit weer ten goede zou moeten komen. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 8 tot 100 Mhz voor analoge aansluitingen, en van 8 tot 45 Khz voor digitale verbindingen (+/- 3 db). De signaal/ ruisverhouding ligt op 105 dB. De receiver draagt een THX Select II certificering. Het neerklapbare paneel aan de voorzijde herbergt diverse functietoetsen die ook via de back lit afstandsbediening bereikbaar zijn, alsmede de aansluiting voor de meegeleverde Audyssey inmeetmicrofoon.

De bijgeleverde tweede afstandsbediening dient voor het aansturen van signalen naar andere ruimtes en is zeer overzichtelijk gehouden. De hoofdafstandsbediening heeft naast een overzichtelijk lcd display ook een leerfunctie om andere apparatuur te kunnen bedienen, en een instelmogelijkheid voor macro toepassingen. De SR7002 ondersteunt 36bit DeepColor, waarmee hij voldoet aan de nieuwste HD eisen. Ook liefhebbers van MP3 en andere compressieformaten heeft de receiver iets te bieden, de functie M-dax zorgt voor een gladdere weergave en minder last van kwaliteitsverlies door compressie

Het meegeleverde loopwerk DV7001 gaat al iets langer mee dan de receiver. Deze ruim zeven kilo wegende speler heeft een nog wat luxere uitstraling dan de receiver, de vormgeving is duidelijk afgeleid van het hogere segment Marantz producten. Bijgeleverd is een zeer overzichtelijke afstandsbediening (met toetsen om de receiver harder en zachter te zetten en een bronkeuzeschakelaar), een netvoedingskabel en een gebruiksaanwijzing. De achterkant van het apparaat is zeer overzichtelijk te noemen, met over de breedte een 5.1 kanaals tulpstekker output die heerlijk ver uit elkaar zitten. Prima idee, zo komen de tulpstekkers nooit in contact met elkaar! Verder twee digitale uitgangen, een tweekanaals mixuitgang (tulp) en de doorlus aansluiting voor remote control. Voor beeld beschikt de speler over HDMI (1.1), component, scart, s-video en een dubbele cinchaansluiting.

Marantz SR7002 Home Theater Receiver en DV7001 dvd/ multispeler

Intern beschikt de DV7001 over alles om up-to-date te zijn met de technieken die een gewone dvd/ multispeler aan boord moet hebben. Decoders voor Dolby Digital, DTS, dvd-audio en sacd zijn vertegenwoordigd. Alle mogelijke audio- en videoschijfjes zijn welkom in de lade, waaronder ook MP3, WMA en DiVX. Evenals de SR7002 is ook de DV7001 zeer stabiel en rigide afgewerkt, terwijl de diepte van de apparaten klein te noemen is. De Cirrus Logic Dac (CS4398) zorgt voor audioconversie bij 192 kHz/24-bit op alle kanalen en biedt een bandbreedte van 4 Hz tot 44 Khz, de video-dac ( Faroudja DCDi ) werkt over 216 MHz aan12-bit. Upscaling tot 1080p is mogelijk. Verder is het apparaat volgens Marantz’ HDAM technologie ontworpen, wat wil zeggen dat ieder signaal discreet wordt opgebouwd en een schoner geluid teweeg kan brengen. De DV7001 beschikt over nette, vergulde aansluitingen en zelfs de schroeven op het chassis zijn ontkoppeld.

MERK

EDITORS' CHOICE