REVIEWPASS LABS

Pass Labs Int-150

Jan de Jeu | 20 december 2007 | Fotografie Jan de Jeu | PASS LABS

Net als de X150.5 eindversterker maakt de Int-150 gebruik van dezelfde ontwerp technologie en verfijningen die ook doorgevoerd zijn in de grotere modellen van de X.5 series, waaronder het Supersymmetry™ circuit. Hierbij is sprake van twee eenvoudige identiek gematchte FET circuits die elk van zichzelf al weinig vervorming kennen maar door hun extreme matching zonder feedback een groot deel van de geringe hoeveelheid nog aanwezige vervorming elimineren. Het basisprincipe van de hele X versterkerreeks is dat het eenvoudiger is om de vervorming in de twee helften identiek aan elkaar te maken dan ze met behulp van feedback te verwijderen. Geïnteresseerden vinden een uitgebreide documentatie omtrent het Supersymmetry™ circuit op www.passlabs.com. Intern is er bij deze eerste geïntegreerde versterker van Pass Laboratories op geen enkele wijze bezuinigd en zijn specificaties zijn dan ook te vergelijken met die van de X150.5. Gain 32 dB. Frequentiebereik -3dB bij 1,5 Hz en 60 kHz. Uitgangsvermogen 150 Watt bij 8 Ohm. Dit wordt moeiteloos verdubbeld bij 4 Ohm. Energieverbruik 225 watt in rust, 600 watt max.

De circa dertig kilo wegende, op vier grote dikke rubberen voeten staande versterker arriveert in een imposante kartonnen doos die het apparaat afdoende bescherming biedt in geval van een ruwe behandeling tijdens het transport. Meegeleverd wordt een robuuste metalen afstandsbediening. Wanneer ik een eerste blik op het apparaat kan werpen krijg ik een licht gevoel van teleurstelling als blijkt dat op dit model het meest in het oog springende visuele kenmerk van een Pass eindversterker – het blauw verlichte ronde venster met daarin de power meter – ontbreekt. Gebleven is gelukkig het dikke instrumentgrijs geanodiseerde aluminium front.  De enige onderbrekingen van het sobere front worden gevormd door het centraal geplaatste langwerpige display venster, een over de gehele breedte op ongeveer een derde van de hoogte lopende ondiepe geul met daarin zes kleine drukknoppen en een aan de rechterkant geplaatste grote volumeknop. De zijkanten worden gevormd door de schuin omhoog staande koelribben zoals die ook andere Pass versterkers sieren. Geen overbodige luxe zoals later zal blijken want de versterker wordt behoorlijk warm en de koelribben kunnen temperaturen bereiken van 50 tot 55 graden Celsius. Voldoende ventilatieruimte rondom de versterker is dus geboden. De achterkant biedt een scala aan mogelijkheden. Een grote power switch die waarschijnlijk alleen omgezet zal worden wanneer de versterker gedurende langere tijd niet gebruikt zal worden omdat er aan de voorkant een, ook via de afstandsbediening om te schakelen, standby knop zit. Een voorversterkeruitgang die zowel single ended als gebalanceerd gebruikt kan worden.  Er zijn aansluitingen voor vier bronnen waarbij kanaal 1 en 2 zowel via RCA als via XLR verbonden kunnen worden terwijl kanaal 3 en 4 alleen een RCA mogelijkheid bieden. Een IEC aansluiting voor het losse netsnoer en - naar mijn smaak wat lichtgewicht uitgevoerde - aansluitterminals voor de luidsprekerkabels completeren het beeld.

Op het gemodificeerde Creaktiv rack krijgt de Int-150 een plek boven de DK Design VS-1 mk III geïntegreerde versterker en wel tussen de Clearaudio draaitafel en de Bluenote CD speler in. Schuin onder hem staan dan nog de Esoteric SA-10 SACD speler en de Bluenote phono voorversterker terwijl op enige afstand de MC Systems M3 luidsprekers prijken die de door hem versterkte signalen uiteindelijk de luisterruimte in zullen moeten sturen. De netkabels zijn van AH!, de interlinks van Synergistic Research en Siltech en de luidsprekerkabels van JK Acoustics. Tijdens het aansluiten van die laatstgenoemden kom ik er achter dat de connectoren op de Int-150 geen banaanstekers accepteren. Iets wat ik niet verwacht bij een versterker uit deze prijsklasse.

Eenmaal onderling met elkaar verbonden wordt het tijd om de drukknoppen op het front en op de afstandsbediening wat nader te bekijken en uit te proberen. Helemaal links op de versterker zit de power knop. Na inschakeling brandt er boven de knop een minieme lichtblauwe LED. Daarnaast de mute knop en ook hier licht na inschakeling eenzelfde blauwe LED op. Het display laat cijfers en letters in dezelfde kleur blauw zien. Door de grootte zijn ze ook op enkele meters afstand nog goed te lezen. De lichtintensiteit is via de afstandsbediening op twee sterkten in te stellen en op die wijze ook uit te schakelen. Wanneer bij uitgeschakeld display het volume veranderd wordt licht het display kortstondig op waardoor de gebruiker zicht houdt op de sterkte van het veranderende signaal dat voor beide kanalen apart aangegeven wordt . De kanaalbalans is eveneens op afstand te beïnvloeden. Onder het display bevinden zich de vier drukknoppen voor input 1 t/m 4. Dezelfde functies kunnen ook vanuit de luisterpositie bediend worden. Omdat de afstandsbediening gebruikt wordt voor meerdere Pass apparaten hebben een aantal knoppen – input 5, tape loop, pass through, external amp - in combinatie met de Int-150 geen functie.


EDITORS' CHOICE