REVIEWHarbeth

pardon, compact?!

Kilian Bakker | 16 augustus 2007 | Harbeth

Uit twee van stevige schuimranden voorziene dozen kwam een paar in prachtig eucalyptusfineer afgewerkte Harbeth monitoren tevoorschijn. de term `monitor` is op zich van toepassing op elk type Harbeth weergever maar de Compact 7 ES 3 is in eerste instantie bedoeld voor gebruik in een woonomgeving terwijl de Harberth Monitor serie bij het ontwerp specifiek is gericht op professioneel gebruik. Het mooie van alle Harbeth weergevers is dat ze aan BBC (studio) specificaties voldoen maar stuk voor stuk dankzij een vriendelijke presentatie en mooie afwerking als `Domestic Monitor` kunnen worden ingezet. De Compact 7 ES 3 is geen woudreus zoals de Monitor 40 maar ook bepaald geen kleine uk, zodat de naamgeving in eerste instantie voor opgetrokken wenkbrauwen zorgde. Eenmaal opgesteld bleken ze prettig op het oog en vooral goed geproportioneerd.

Harbeth Compact 7ES 3

Dergelijke grote en fraai gefineerde klankasten zijn visueel prominent aanwezig zodat mijn vader opmerkte: "met zulke kasten in je huiskamer weet de visite meteen dat je een hobby hebt". De klassieke Rogers LS 5/9 standaards vormen een goede match, zowel optisch als klankmatig. Zelfs op twee Ikea tafeltjes (met Blu-Tack bevestigd) was de weergavekwaliteit uitstekend, zodat kan worden geconcludeerd dat deze weergevers niet overkritisch zijn op dat punt (bij Harbeth is men zeer te spreken over de Canadese Skylan stands). De Compact 7 ES 3 heeft een nieuwe SEAS hoogfrequent unit gekregen, die van een zeer open beschermgrille is voorzien. Aan de binnenzijde van die grille is een uit doorzichtig kunststof vervaardigde akoestische `diffuser` aangebracht (wat een positieve invloed heeft op het afstraalgedrag).

Harbeth Compact 7ES 3De bekende 8 Inch Harbeth mid/laag unit heeft een nieuwe rollsurround gekregen, wat voor een nog meer soepele beweging moet zorgen. De interne demping van de kastwanden is aangepast en de baspoort is opnieuw afgestemd. Harbeth heeft vooral veel tijd en aandacht besteed aan het ontwikkelen van het nieuwe scheidingsfilter. Al deze verbeteringen zorgen voor een verbeterde coherentie, detailweergave en afstraalgedrag, aldus Harbeth. De fabrikant geeft ook aan dat de Compact 7 ES 3 daardoor nu met lagere stands kan worden gebruikt, wat overeen komt met de eerder genoemde bevindingen.

Harbeth Compact 7ES 3De Radial mid/laag unit is bij de Compact 7 ES 3 op conventionele wijze (dus aan de voorzijde) gemonteerd, in tegenstelling tot de mid/laag unit van de eerder besproken Monitor 30 waar het aan de binnenzijde van de baffle is bevestigd. Een meer opvallend detail is dat de mid/laag unit zich praktisch in het midden van de baffle bevindt. Een dergelijke opstelling geeft een andere luchtdistributie dan met een conventionele opstelling (in de onderste of bovenste helft van de baffle). Beide units zijn keurig ingelaten in de gefineerde baffle en de klankkasten zijn bijzonder goed afgewerkt. De baffle is, net als het achterpaneel, geheel volgens de BBC wetten met schroeven bevestigd (12 stuks per paneel) wat voor een `lossy` constructie zorgt (bij een Lossy Constructed Cabinet sterven resonanties heel snel uit, zodat er een schoner en meer ontspannen weergave ontstaat).

Harbeth Compact 7ES 3De grote en dunwandige klankkasten maken bij bekloppen een laag, bijna `kartonnen` geluid, waaraan sommige mensen misschien even moeten wennen. Toch is dit enkel positief want een dergelijke klankkast zal hoog- en middenfrequentresonanties eerder in de kiem smoren. De vrij grote baspoort bevindt zich direct onder de mid/laag unit en rond de baffle is een smalle rand uitgefreesd waarin de Harbeth Super Grille (in feite een met doek bespannen dunne stalen band) perfect past. Aan de achterzijde bevindt zich het eerder genoemde geschroefde achterpaneel, wat van twee Single-Wire aansluitknoppen is voorzien. Gezien de meeste Harbeth`s het beste presteren met hun Bi-Wire knoppen gebrugd (zodat ze effectief in Single-Wire mode werken) heeft Alan Shaw besloten om zijn klanten een plezier te doen en deze nieuwe weergever meteen van een enkele set aansluitingen te voorzien. Dank u, Harbeth. De meegeleverde handleiding is informatief, met plaatsings- en stand richtlijnen en handige tips zoals het gebruik van Blu-Tack. De Harbeth Compact 7 ES 3 meet 52 bij 27,3 bij 31,5 centimeter (H X B X D) en weegt 13,2 kilo per stuk. De nominale impedantie is 6 Ohm en het frequentiebereik loopt van 46 Hertz tot 20 kiloHertz. De standaard fineerafwerkingen zijn Kersen, Eucalyptus en `Tiger Ebony` (gestreept ebbehout).

MERK

EDITORS' CHOICE