REVIEWNaim Audio

Stroomegel (wat?!)


Kilian Bakker | 09 augustus 2007 | Naim Audio

Het resultaat van Music Line`s werk is een oerdegelijk gebouwde maar nog steeds buitenaards ogende contraptie die de naam Powerigel (stroomegel) heeft meegekregen van zijn makers omdat zij vonden dat hij wel wat van een egel weg had. Zo’n vreemde rasta-egel zou men niet graag in het wild tegenkomen, maar vooruit. Onze `eigen` Naim importeur heeft de Powerigel opgenomen in hun pakket en gezien men Bij Latham Audio niet zonder goede reden een nieuw product opneemt werd de stroomegel voor een recensie aangevraagd bij Saskia van Oirschot.

Naim Powerigel

Een 11-voudige powerigel arriveerde enige dagen later, keurig verpakt in een `double carton`; een bruin kartonnen verzenddoos om een in zwart glanskarton uitgevoerde doos met daarop in grote zilveren letters trots de naam: Powerigel! Dat beloofde wat. Binnenin de doos zijn de verschillende delen (het huis en de kabels) goed van elkaar gescheiden door kartonnen schotten waarvan één van meerdere sleuven is voorzien om de verschillende outlet-kabels uit elkaar te houden (je zou het als een kam voor de kabel-dreadlocks kunnen zien). In dit geval was dat zeker nodig want de 11-voudige versie heeft een hele grote bos kabels.

Nu komen we op het eventuele struikelblok van het Powerigel concept, ten minste wanneer het in een non-Naim systeem wordt toegepast; gezien de outlet-kabels vast zijn en allemaal in dezelfde fase staan (ten opzichte van de ingang) zullen in multi-merksystemen altijd één of meer apparaten de dupe zijn, omdat die dan niet met de gewenste fase aan het lichtnet worden gekoppeld. Dat bleek ook het geval bij het eigen systeem, van de `IEC` apparaten waren alleen de Heed Orbit loopwerkvoeding en de Exposure XXV versterker het eens, wat betekende dat de Powerigel met de analoge bron zou worden beoordeeld. In dit geval viel dat positief uit omdat zowel de hoofdbron als de versterker samen van dezelfde fase konden genieten maar het is dus wel aan te raden om eerst de fasewensen van de verschillende apparaten in het systeem te controleren voordat een Powerigel wordt aangevraagd bij de Naim dealer. Wellicht in tegensteling tot een conventionele lichtnetstrip is het beter om een niet té grote Powerigel uitvoering te kiezen gezien men dan met enkele ongebruikte en los bungelende kabels blijft zitten (de ongebruikte kabels zijn moeilijk weg te werken, zoals bleek met deze 11-voudige versie).

Music Line/Naim Powerigel

Music Line levert naast de 6, 8 en 11-voudige versies ook custom versies met zowel minder als meer outlets. De behuizing van de Powerigel bestaat uit een zware en mooi afgewerkte (helder geanodiseerde) aluminium cilinder met 2 eindkappen uit zwart kunststof (één fungeert als de ingang, de ander draagt het Music Line logo). De cilinder is van strakke `screenprinting` voorzien en heeft op zijn rug verschillende trekontlastingen waar de kabels uit komen. Zowel de ingang- als de uitgangkabels zijn van zwarte nylon kousen voorzien en aan de uiteinden met krimpkous afgewerkt. Wellicht het meest opvallende aan de Powerigel is zijn mechanische ontkoppeling. Die bestaat uit twee verenstalen beugels die elk van twee piepkleine metalen kegels zijn voorzien. De beugels zijn compliant en samen met de vier kegelpunten zorgen zij voor een effectieve ontkoppeling en energiedissipatie. Heel opmerkelijk en het past visueel uitstekend bij het geheel, wat als een soort laboratorium experiment oogt. De powerigel wordt geleverd met een dubbelzijdig bedrukt instructievel met veiligheidsadviezen en algemene instructies. Hij is CE goedgekeurd en krijgt van de fabrikant een garantieperiode van 60 maanden mee.

MERK

EDITORS' CHOICE