REVIEWRega

De klank

Guido de Kanter | 05 juli 2007 | Rega

Ook al ken ik de Brio 2 niet, het toegenomen vermogen lijkt te worden weerspiegeld in de stoere, levendige manier van doen van de `3. Het geluid wordt geserveerd met veel dynamiek, en heerlijke spelvreugde, hoewel hij het ook weer niet overdrijft. De Brio 3 speelt het kunststukje klaar om in de eerste maten van een vers-opgezette Cd al bijzonder uitnodigend uit te leveren, zonder op den duur op de zenuwen te werken. De Rega is zeer geschikt voor lange zittingen.

Verder ontwikkelt de Brio 3 een enorm groot en luchtig klankbeeld, met goede stabiliteit en precisie. Opvallend is verder de enorme detaillering waarmee de muziek tot de luisteraar komt, en dat geldt in het bijzonder voor de tekening van ritmische elementen. Niet alleen klinkt percussie bijzonder `puntig`, ook het aanslaan van snaren, bijvoorbeeld op een akoestische gitaar, brengt de Rega scherp omrand en overtuigend.

Tonaal laat de Brio 3 geen steken vallen: van storende verkleuringen is geen sprake. Het klankkarakter zou ik wel een fractie naar het warme neigend willen noemen. Wellicht is dat de reden waarom de Rega stemmen véél leven en uitdrukkingskracht inblaast. Niet strikt een kwestie van neutraliteit, maar iets om toch rekening mee te houden, is het trekje van de Brio om veel aandacht te besteden aan transiënten, wat in frisse omgevingen (bronnen en/of speakers met veel hoog) irritant zou kunnen worden.

De enige aspecten waar de Brio 3 serieus achterblijft bij versterkers van 2.000 euro en meer, is waar het gaat om autoriteit, rust en slagkracht met name bij hogere volumes. De dappere kleine Rega speelt met een rijk en gecontroleerd laag, en verliest ook bij hogere geluidssterktes bijna nooit het overzicht. Pas als er bij écht hoge volumes veel complexiteit of dynamiek wordt aangeboden, komen de beperkingen aan het licht. De Rega wordt dan wat schreeuwerig, en het klankbeeld slinkt in afbeeldingsgrootte. In grote ruimtes, en/of aan speakers met een slecht rendement, en/of voor muziekvrienden die het niet luid genoeg kan – is de Brio 3 dan ook op zijn best tweede keus.

MERK

EDITORS' CHOICE