REVIEW

De verschillende matjes


Eric de Boer | 31 mei 2007 |

De Mat van Art Speak is met zijn prijs van nog geen 20 euro de goedkoopste van de drie. De website van Art Speak vermeld dat deze wat zwaardere mat bestaat uit een versmelting van meer dan twintig verschillende materialen en sterk koolstofhoudend is. Het aanraken van De Mat doet me nog het sterkste denken aan siliconen. De belofte van meer warmte en meer detail is subjectief, wat logischer klinkt is de dempende werking op de servomotor door het gewicht.

CD-Matten

De mat is voorzien van een gat in het midden van dezelfde afmeting als een cd (even groot als het oude dubbeltje) en is erg prettig te plaatsen, daar er een randje aan vastzit dat precies een cd omsluit. Dit lijkt mij ook de beste werking tegen eventueel strooilicht. Deze van Nederlandse makelij afkomstige mat is eigenlijk uitsluitend bedoeld voor cd-spelers, met uitzondering van de bekende VRDS loopwerken van Teac of de Stable Platter technieken die Pioneer ooit toepaste in hun loopwerken. Als verpakking dient een cd-hoesje.

Het Duitse Millennium Audio Vision geeft de zeer dunne Carbon cd damper een wat grotere verpakking mee, een soort dvd-hoes. In tegenstelling tot De Mat is deze demper maar 0,3 mm dik en weegt bijna niets. De prijs ligt wel een stukje hoger, te weten 49 euro. Hoewel het schijfje vrij stevig aanvoelt staat er op de verpakking dat enkel en alleen deze verpakking gebruikt mag worden en geen standaard cd-hoes (ook wel jewel-case genoemd), anders zou de binnenste ring wel eens kunnen beschadigen. De Carbon cd-damper kan in vrijwel alle loopwerken worden toegepast, zelfs in de PC tijdens branden. Het plaatsen geschied evenals de andere matjes op het cd’tje als deze in de lade ligt. Dit maakt deze mat dan wel een stuk kwetsbaarder dan De Mat, want als de lade wat sneller sluit, of met een schokkende beweging, ligt hij al scheef, wat bij mij resulteerde in het niet kunnen afspelen en een hoop herrie tijdens het uitlezen van de tracks (TOC). Ligt de schijf goed, hoor je hem niet. De dempende werking dient volledig uit het carbon zélf te komen. Vergeet niet voor het eerste gebruik de plastic beschermlaag te verwijderen.

CD-Matten

En dan de Ringmat Statmat cdi Blue. Een kartonnen uitvouw verpakking vol beloftes. Schoner geluid, een hogere resolutie met een diepere stage, meer power en dynamiek, meer gevoel van timing en ritme, een helderder intonatie en ga zo maar door… De binnenkant herbergt meer teksten over de werking, twee bijgevoegde blaadjes tekst over de verbeterde werking ten opzichte van zijn voorganger die kennelijk uit één enkel matje bestond. De cdi Blue bestaat uit twee op elkaar geplakte matjes die tegengesteld zijn geplakt onder een hoek van 90 graden, waarvan de onderste is met twee punten bevestigd op het tussenstuk (substraat), de bovenste heeft drie bevestigingspunten. Oppassen, dus, dat er tijdens gebruik van dit 1,8 gram wegende matje niets omvouwt. Het zou de werking van deze 68 euro kostende tweak niet positief beïnvloeden, laat staan het eventueel kunnen vastlopen in uw speler.

CD-Matten

Ik moet zeggen dat deze mat dan ook erg kwetsbaar overkomt, hij ligt los op de cd in de lade van de speler, het middengat is groter dan dat van een compact disc. De werking is niet het dempen, maar verwijderen van statisch opgebouwde hotspots en andere elektronische onvolkomenheden. De Engelstalige briefjes in de verpakking waarschuwen tevens dat de cdi Blue geheel plat moet zijn om te kunnen gebruiken en adviseren eventueel om het product een nachtje in een boek te steken. Tevens dient een Statmat volgens de fabrikant nooit in de buurt van een hifi systeem te worden gelegd omdat het geluid van de set wel eens erg beïnvloed zou kunnen worden… Ook zou door het gebruik van dit product wel eens een aanpassing nodig kunnen zijn in de plaatsing van de speakers (logisch dat het geluid dan anders wordt!) Over dit soort uitlatingen kan ik me simpelweg geen mening vormen maar het voedt me wel met enige scepsis… De wat vreemde gaten en sleufjes in dit product dienen vast en zeker wel een doel, ik ga me bezighouden met luisteren. De matjes worden gebruikt in eerdergenoemd loopwerk op mijn standaard set, de gegevens vindt u onderaan deze recensie.

EDITORS' CHOICE