Ik was daarom blij verrast toen ik het verzoek van de hoofdredacteur kreeg Siltech luidsprekerkabels te recenseren. Dit verzoek was niet aan dovemansoren gericht, en een afspraak was dus snel gemaakt. Extra groot was de verrassing toen ik te horen kreeg dat het twee versies van dezelfde Siltech luidsprekerkabels zou betreffen. In dit geval ging het om de LS188 Classic MkII, niet de minste kabel uit de serie maar de topkabel uit het Classic segment.
De twee versies bestaan uit een onbehandelde kabel en een kabel behandelt met de Siltech’s nieuwste SATT (Siltech Advanced Thermal Treatment) behandeling. Kabels recenseren is altijd veel werk, maar omdat er zoveel (on)zin over wordt gezegd en geschreven juist erg leuk om te doen.
SATT
SATT is de afkorting voor Siltech Advanced Termal Treatment. Deze techniek houdt in dat de kabel onder gecontroleerde omstandigheden extreem wordt gekoeld en daarna extreem verwarmd (tot wel 700 graden Celcius). Op deze manier krijgen de kabels onder andere een lagere inwendige weerstand en vervorming.
Om tot een zo hoge temperatuur te komen wordt de audio frequente stroom versterkt om tot een perfecte kristallisatie van de geleider te komen (er worden stroomsterktes toegepast tot 100 ampere(!) om temperaturen van 500-700 C° te bereiken). Het afkoelingsproces vindt geleidelijk plaats onder resonantievrije omstandigheden om de technische verandering zo optimaal mogelijk te houden.
Deze techniek is op zich niet eens zo bijzonder, andere merken hebben dit al eerder toegepast. Alleen het innovatieve Siltech gaat iets verder in het procédé van temperatuurwisselingen dan haar concurrenten en benut op deze manier de optimale geleidende eigenschappen van de materialen zoals goud en zilver. Omdat het hele proces tot in de kleinste detail geregeld moet worden is haastwerk er niet bij. De totale “upgrade” kan zo’n 68 uur in beslag nemen. Deze techniek kan toegepast worden op zowel eerder aangeschafte kabels als nieuw aan te schaffen kabels.
Volgens Siltech zorgt de SATT-behandeling dat op vrijwel ieder vlak zoals soundstage, energie, plaatsing en homogeniteit een sterke verbetering optreedt. Een gedurfde uitspraak moet ik zeggen en mijn nieuwsgierigheid steeg met de minuut.
Aansluiten:
Toen de doos met 2 sets arriveerde was de onbehandelde set zo tussen de Avalons en de Audio Research VT100MKII eindversterker aangesloten. Mijn eigen Nirvana SL luidsprekerkabel vond een plekje in de lege blauwe Siltech box. De LS-188 Classic MkII’s zijn voorzien van fraaie 680 Ag spades en passen perfect op zowel de VT100MKII als op de Avalons.
Als bron wordt afwisselend de Teac/Apogee/Behringer combinatie en een zeer fraaie VPI Aries 3 draaitafel, voorzien van een 10.5i JMW toonarm, ingezet. In de arm zit het nieuwste Clearaudio Concerto element gemonteerd. Ik verklap u alvast dat dit een juweeltje is en het door mij zo geroemde Victory element in prestaties ver achter zich laat. De rest van de keten bestaat uit de Audio Research LS25MkII voorversterker, de B.A.T VK-P5 phonoversterker en gebalanceerde bekabeling uit de SL serie van Nirvana. Behalve dan de phonokabel, dat is de al eerder genoemde Siltech PH-8 Classic kabel.