Luisteren

Robert van de Wardt | 30 september 2004 | Musical Fidelity

Musical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) Xingo (c) XinWanneer de KW500 wordt ingeschakeld lichten de voetjes op in een oranje gloed. Na ongeveer 20 minuten als de bedrijfstemperatuur is bereikt, verandert dat in een stemmig blauw -  in overeenstemming met de overige led’s op het front. Als de versterker koud uit de doos komt is een wat langere inspeeltijd vereist. De korte introductie demo die Peter Viergever bij Viertron gaf bezorgde mij een nodige portie kippenvel. Toen ik de volgende avond de versterker had aangesloten en met wat achtergrondmuziek braaf wachtte tot de voetjes blauw kleurden, werd ik niet getrakteerd op de soundstage die ik in Barendrecht had ervaren. Het geluidsbeeld bleef hangen en de versterker klonk wel heel laid-back.

Geduld blijkt echter een schone zaak en nadat de KW500 een etmaal op de tuner heeft staan inspelen verdwijnt, een dag later dan gepland, "Cesitlemeler" van Ayse Tütüncü in de cd-lade. Een piano en percussie ensemble dat ik voor het eerst hoorde op North Sea Jazz in 2002 en toen voor mij één van de uitschieters van het festival. Het nummer "Kapilar" begint met piano en tamboerijn in een ritme wat zich langzaamaan opzweept en waarbij gaandeweg steeds meer percussie wordt toegevoegd. De KW500 geeft de opname met heel veel oog voor detail weer. Alle twinkeltjes en ringeltjes van de percussie worden duidelijk en afgebakend weergegeven. Er is absoluut geen sprake van scherpte in het geluidsbeeld. Het klinkt allemaal heel natuurlijk. Om een beetje in dezelfde sfeer te blijven draai ik "Stimela" van Hugh Masekela . Zijn stem komt rotsvast uit het midden, de drums hebben impact en gewicht en ook hier valt weer op dat de muziek niet verzandt in een brij. Verder komt aan bod Peter Gabriel met de CD "Shaking the tree". Heel mooi is het duet "Don’t give up" met Kate Bush, dat hij vorig jaar nog live speelde tijdens zijn Growing Up toernee. De enigszins hese en raspende stem van Gabriel contrasteert hier mooi met de schone klanken van Kate’s geschoolde stem. Kippenvel is het gevolg. De gelijknamige titeltrack "Shaking the tree" kenmerkt zich door het Afrikaans getinte ritme van de drums. De volumeknop maakt een flinke swing naar rechts. De KW500 geeft geen krimp en vult de ruim 150 kubieke meter moeiteloos op live volume. Wie het laag wil beoordelen kan goed uit de voeten met Madonna. "Frozen" van "Ray of Light" blijft strak en onder controle. Het laag gaat nooit overheersen en "rolt" lekker door de luisterruimte, de Martin Logans goed aan het werk zettend. Een heel ander genre is die van de modern klassieke componist John Adams. "The Chairman Dances" komt uit zijn Earbox, een verzamelbox met 10 CD’s waarop alle essentiële werken van symfonieën tot en met opera’s staan. Een aantal stukken hiervan zijn trouwens nog live op TV uitgevoerd door Jaap van Zweden op het nieuwjaarsconcert van 2003. Uit mijn aantekeningen lees ik steekwoorden en zinnen als: brushes en violen laten zich onderscheiden door doortekening en detail. Het uitsterven van de klanken is lang en op natuurlijke wijze weer te geven. Er is veel diepte in de muziek, het orkest is goed te plaatsen en instrumenten zijn individueel te volgen. Het loopt niet in elkaar over tot een brij. Wie een individuele speler in het orkest zou willen volgen heeft aan de KW500 de juiste keuze. Zeker in de combinatie zoals die bij mij staat. Jammer dat ik de phono-stage niet kan beluisteren vanwege het ontbreken van een platenspeler. Voor zover ik MF ken voldoet die ook aan een hoge standaard. Toch maar eens op zoek naar een vinyl draaier.

Musical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

Kenmerken van het geluid van de KW500 laten zich eenvoudig optekenen. Groots is het geluidsbeeld dat is neergezet in de luisterruimte: breed, hoog en diep. Vooral is er veel diepte-informatie en springt de goede plaatsing van stemmen en instrumenten in het gehoor. De timing van de KW500 is zonder meer in orde waardoor swingen op de muziek een onderdeel is van het luisteren. Je beweegt al snel mee op de aangeboden ritmes. Het laag loopt behoorlijk ver diep door, strak maar niet te droog. Mede daaraan is het schone geluid met veel details te danken. Iets wat telkens weer opviel. De versterker geeft weer met heel veel kracht zonder te vervallen in een bombastisch geluid waarin geen ruimte overblijft voor het kleine wat muziek nu juist levendig houdt. Iets waar grote versterkers snel aan kunnen lijden. Zo niet de KW500, alle twinkeltjes en rinkeltjes blijven goed te onderscheiden en vullen de hoofdlijnen van de muziek op spannende manier aan. Zelfs in de bas is toon voor toon apart te onderscheiden. De klank van de KW500 doet niet direct denken aan de klank van een buizenversterker. Hoewel eigenschappen die aan buizen worden toegeschreven als vloeiend en "ease-of-drive" zeker naar voren komen. Misschien valt daar ook het enige puntje van kritiek te zoeken. De KW500 is een klein beetje laid-back in vergelijking met mijn eigen Mark Levinson geïntegreerde versterker. Ik denk dat persoonlijke voorkeur van de luisteraar hier een belangrijke rol gaat spelen. Tegenover het lichte laid-back karakter staat dat de KW500 zich nooit en te nimmer opdringt en dat van luistermoeheid ook na lange muziekavonden geen sprake is.


Samenvattend

Musical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) Xingo (c) XinHet predikaat distinghuised Englishman is voor de KW500 op zijn plaats. Distinghuised but without the stiff upperlip. Want swingen kan de KW500 als de beste. Ritme, ruimte, detail, natuurlijkheid en proud of ownership valt je ten deel als je bereid bent om te investeren in een KW500 van Musical Fidelity. De degelijke bouw en de uitermate betrouwbare importeur staan samen borg voor jarenlang luisterplezier. Anthony Michaelson heeft weer kans gezien een statement te maken naar de muziekliefhebber. Of je de KW500 nu gebruikt met andere Musical Fidelity componenten of net als ik combineert met totaal andere merken. Rest het probleem de 27 kilo zware versterker en 18 kilo wegende voeding het huis uit te sjouwen. Viertron wil hem terug.

Prijs:

KW500 geïntegreerde versterker in gelimiteerde oplage kost € 6000,-


Gebruikte Hardware: 

  • Marantz CD-80 CD-speler als loopwerk

  • TacT RCS2.0 DAC in "bypass"-mode

  • Martin Logan Aerius i luidsprekers.

  • Siltech HF-9 G3 digitale-interlink

  • Siltech FTM-4 G3 interlinks

  • Siltech FT-12 G3 speakerkabel

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE