Musical Fidelity KW500

Robert van de Wardt | 30 september 2004 | Musical Fidelity

Het verhaal gaat dat de grondlegger van Musical Fidelity, Anthony Michaelson, de KW versterkers thuis had staan en zei dat hij ze moest hebben, maar dat ze simpelweg te groot waren voor zijn huis. Als u vorig jaar op de VAD de stand van Viertron heeft bezocht dan weet u dat voor het huisvesten van deze versterkers inderdaad een bovenmodale bungalow met stevige fundering een vereiste is. Gelukkig hebben de technici bij Musical Fidelity de boodschap begrepen en een versterker van aardsere afmetingen gebouwd, maar met behoud van de klankmatige eigenschappen van de KW’s.

Musical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) Xingo (c) XinDat hiervoor 3db vermogen moest worden ingeleverd mag geen bezwaar zijn: de KW500 levert nog altijd een ruime 500 Watt aan 8 Ohm en twee maal 770 Watt aan 4 Ohm. Voldoende om iedere luidspreker zonder problemen aan te kunnen sturen. Ik was aangenaam verrast dat de importeur van Musical Fidelity mij de kans bood naar dezelfde versterker te gaan luisteren die Anthony heeft staan. Een versterker gebouwd in gelimiteerde oplage van 500 stuks en nauw verwant aan de kW monster versterkers. Was mijn eerste ontmoeting met Musical Fidelity ooit een X-200 mono-eindversterker nu stoomde ik rechtstreeks op naar het topsegment.


Opbouw & filosofie

Musical Fidelity timmert al jaren met succes aan de weg. Wie kent bijvoorbeeld de fameuze A1 uit het prille begin niet? Of de typerende ‘Cans’ uit de X-serie die recent zijn vervangen door nieuwe ontwerpen met een elegante rechthoekige behuizing. Toen ik werd uitgenodigd om een nieuwe versterker te gaan beluisteren had ik verwacht dat het om de nieuwe X-80 of X-150 zou gaan. Het werd de KW500, een geïntegreerde versterker, al komt hij in twee aparte behuizingen: één voor de voeding en één voor de versterker. De versterker is volledig dual-mono opgebouwd. Dit begint al bij de voedingssectie, die voor elk kanaal een forse transformator herbergt die de benodigde stroom via twee afgeschermde en vingerdikke kabels doorgeeft aan de versterker. Voor de voorversterkersectie loopt er nog een aparte kabel. Door de power supply apart te houden van de versterker krijgen magnetische strooivelden van de transformatoren geen kans om invloed uit te oefenen op de delicate audio-circuits. De power supply is onopvallend in een hoek te plaatsen, hoewel deze kast best gezien mag worden. Hier geen goedkoop plaatstalen gevouwen doosje, maar dezelfde robuuste behuizing als de versterker.

Musical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) Xingo (c) XinMusical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) XingoMusical Fidelity KW500 (c) Xingo

De versterker-unit kenmerkt zich door een grote, centraal geplaatste volumeknop met daaronder een rij van zeven druktoetsen om de bron te selecteren, waarvan één een phono ingang is. Deze bronnen kunnen overigens alleen ongebalanceerd, dus via cinch pluggen, aangesloten worden. Een klein zwart oog voor ontvangst van de infrarood commando’s complementeert het front. Het geheel heeft een moderne en functionele uitstraling. In tegenstelling tot de tot nu toe gebruikte Tri-Vista buisjes wordt in de KW500 de 6112 Mu-Vista dubbele triode buis ingezet in de voorversterker en driverstage van de eindversterker. Volgens MF presteren deze buizen nog beter dan de Tri-Vista’s (ongeveer 6 tot 8db stiller) en zijn afkomstig van het Amerikaanse leger die ze gebruikte voor signaalsturing met een lage stoordrempel. Ze zijn ongelooflijk robuust geconstrueerd en immuun voor microfonie en andere externe factoren. Bovendien zijn ze bestand tegen een elektromagnetische puls die ontstaat bij het exploderen van een nucleaire bom. Een hele geruststelling dat u ook tijdens de ultieme terroristische aanslag kunt blijven genieten van uw favoriete muziekstuk! Al deze superlatieven ten spijt, de truc is natuurlijk dat ze de eigenschappen hebben die de klank geven die Musical Fidelity voor ogen heeft: met de warmte, substantie, helderheid en het voorkomen van een single-ended triode versterker, maar zonder kleuring van een 300B. Om aan de geclaimde 500/770 Watt te komen worden in de eindtrappen transistoren ingezet. De KW500 heeft zelfs precies dezelfde circuits als de kW, maar met minder eindtransistoren. Het enorme vermogen is een essentieel onderdeel van de kwaliteit van de versterker. Hij is niet bedoeld als dommekracht, wel om absolute controle over de speaker te houden.


Beluisterd op

De KW500 is thuis beluisterd met als bron een Marantz CD-80 loopwerk dat op zijn beurt is aangesloten op een TacT RCS2.0 DAC. De TacT staat in "bypass"-mode en werkt dus puur als DAC in dit geval. Achter de versterker een set Martin Logan Aerius i speakers. Geen gemakkelijke belasting voor een versterker, maar de KW500 moet deze kar soepel kunnen trekken. Gebruikte kabels zijn zonder uitzondering van Siltech. Om het rijtje op te sommen: Siltech HF-9 G3 digitale-interlink, FTM-4 G3 interlinks en FT-12 G3 speakerkabel. De demo die ik bij Viertron kreeg zag er heel anders uit. Daar speelde een Tri-Vista SACD cd-speler en werden Acoustic Energy speakers ingezet. Met een spectaculair resultaat mag ik wel stellen.

De versterker heeft een geaarde aansluiting, maar in mijn set-up moest ik hem van de geaarde Sunleiste contactdoos afhouden anders sloeg de aardlekschakelaar in de meterkast door. De stekker omdraaien van de versterker had daarop geen effect. Mijn speakers zijn eveneens geaard (elektrostaten) en wellicht heeft het daarmee te maken. Eenmaal op een simpele Gamma-doos aangesloten trad het euvel niet meer op.

De phono-trap, die overigens alleen geschikt is voor MM-elementen, heb ik helaas niet kunnen beluisteren.

Musical Fidelity KW500 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

MERK





EDITORS' CHOICE