Crystal Cable: kabel en sieraad

René van Es | 25 maart 2004 | Crystal Cable

Hoe dun de kabels zijn?

Standaard interlinks zijn 1,9 mm, Reference 2,9. De XLR Reference is twee maal 2,2 mm. Luidspreker kabels respectievelijk 2,2 mm en 2,9 mm, één kabel per kanaal. Netsnoeren twee maal 3,9 mm of twee maal 4,3 mm doorsnede. Vergist u zich niet in het uiterlijk. Een Reference netsnoer van twee maal 4,3 mm doorsnede kan veilig 20 Ampère aan. Afhankelijk van de aansluiting gebruikt Crystal Cable of Neutrik of Furutech stekkers voor de interlinks. WBT stekkers aan de luidsprekers. Wattgate en Schuko eurostekkers aan de netsnoeren. Tenslotte zijn BNC’s van Amphenol en echt 75 Ohm, waar de meeste BNC’s 50 Ohm zijn en een misaanpassing vormen.


In de set

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe Crystal Cable is al vele weken in huis en dat heeft het mogelijk gemaakt veel te luisteren met veel apparatuur. Mogelijk om stapje voor stapje kabels te vervangen door Crystal Cable en er diverse kabelmerken tegenover te stellen. De basis set, waaraan de conclusies zijn verbonden is als volgt. Een Garrard 301 loopwerk met een Pro-ject 9C arm en een Benz Micro Glider L2 element. Via een Siltech MXT New York interconnect verbonden met een Linn Linto phono versterker. Digitaal signaal van een Teac VRDS T-1 loopwerk, een Monarchy DIP Mk 2 afgewisseld met een Monarchy DIP Upsampler, een Assemblage D2D-1 anti-jitter box/upsampler, uitmondend in een Apogee Mini-Dac. Alle digitale kabels waren en bleven Apogee Wyde-Eye. Radio kwam van een Pioneer tuner, die tijdelijk mijn Musical Fidelity verving, sinds kort opgevolgd door een Magnum Dynalab MD-90 tuner. Voor de versterking is gebruik gemaakt van een Marsh Sound Design P2000b voorversterker met een A200s eindversterker. Luidsprekers die aan de beurt waren voor de luidsprekerkabel zijn de bijna permanent opgestelde JMlab Electra 926, met ondersteuning voor het laagste laag van een Electra SW900 actieve subwoofer. Tussen dac en voorversterker en tussen voor- en eindversterker zijn gebalanceerde kabels gebruikt. Tuner en phono zijn met cinch aangesloten. Elk apparaat werkt via een Kemp Powersource netfilter. Niet genoemde netsnoeren zijn van Lapp of zitten aan de apparaten vast. Met uitzondering van een Sign PC-150 netsnoer aan de Assemblage.

Eerst zijn de netsnoeren aan de beide Marsh Sound Design’s en aan de Linn Linto vervangen door Crystal Power Reference. Daarna is de Crystal Connect Reference XLR erbij gekomen samen met de Crystal Connect cinch interlinks. Als laatste zijn de Crystal Speak Reference luidsprekerkabels neergelegd. In mijn extreme situatie elk 10 meter lang. Crystal Speak werkt met adapters waardoor wisselen met spades, bananen of pinnen mogelijk is. Bovendien is bi-wiring geen probleem. Bij mij zitten aan de versterkerzijde WBT bananen en aan de luidsprekerkant bi-wire stukjes met wederom WBT bananen. Op de akoestiek na moet u zich een voostelling kunnen vormen van de set op deze manier.


Crystal Cable, het bewijs

Crystal Cable kan materialen noemen, de eigenschappen beschrijven, mij de testopstellingen en resultaten laten zien, de “proof of the pudding is in the eating”. Dus is er geluisterd, heel veel en heel intensief geluisterd. Bij elke stap weer. Met een keur aan muziek variërend van ingetogen klassiek tot rauwe pop. Van koorzang tot het gebruik van de menselijke stem als instrument. Naar plaat, naar cd, naar dvd en naar de radio. De uitkomsten zijn onmogelijk allemaal te beschrijven. Een kleine greep uit de ervaringen leest u nu hier. Ik besef nog altijd onvolledig, maar ik doe mijn uiterste best neer te schrijven wat ik ervoer gedurende de vele uren luisteren.

Crystal Cable (c) XingoIk begin met de groei van de set naar een hoger niveau. Omdat ik bezig was met netsnoeren nam ik de Crystal Cable Power Reference daar gelijk in mee. Deze kabel scoort zeer hoog in het rijtje en eindigt net achter de duurste Acoustic Zen. De Power Reference zorgt voor een schonere achtergrond. Om dat te beleven moet u proberen te luisteren naar: muziek die stiltes kent en naar juist heel drukke muziek. Met goede netsnoeren heeft u een beleving als die van een autoloze zondag. De ruis op de achtergrond verdwijnt. U kunt zich wellicht voorstellen dat de aanwezige ruis mee gemoduleerd wordt met ze muziek en zo zorgt voor onrust en uiteindelijk luistermoeheid. De Power Reference maakt het geluid tevens strakker, wat goed waar te nemen is in de basweergave. Meer ruimte en een betere stereo afbeelding met meer diepte. Ik koppel de drie Power Reference kabels achter een Kemp Powersource filter in mijn set. Dan ga ik door met het gelijktijdig vervangen van twee interconnects. Tussen DAC en voorversterker en tussen voor- en eindversterker. In mijn set reageren de Marsh en de Apogee met enthousiasme op de Connect Reference XLR en ik heb weer een stapje vooruit weten te zetten. Goed, maar minder spectaculair zijn de Crystal Connect cinch interlinks. Prima kabels maar ten opzichte van wat ik normaal gebruik niet zozeer een verbetering, eerder een verandering. Een accent verlegging. Ik was al teveel verwend met mooie kabels om aan de platenspeler en de radio een wezenlijk verschil waar te nemen. Het is wel een opruiming achter de apparatuur, van normale kabels naar deze flinterdunne types. Die dan net zo goed blijken te presteren. Tenslotte de luidspreker kabels erbij aan de set. Nu is dus bijna alles van Crystal Cable. Van netsnoer tot aan de luidspreker.

Als er één bewijs is van kabelsynergie, dan is het met Crystal Cable. Al ben ik er van overtuigd dat het met meer kabelmerken zo is. De positieve eigenschappen van de individuele kabels worden versterkt door de gehele keten met hetzelfde materiaal op te bouwen. Alsof de verbeteringen worden uitvergroot en de negatieve aspecten worden kleiner en kleiner. Ik beweer dit al een poosje en langzaam maar zeker komen er meer medestanders. Kies voor een neutrale set, neutrale kabels en zie, er ontstaat een verband in het geluid dat herkenbaar wordt. Ik hoor, met de luidsprekerkabels aangesloten, nog steeds wat de interconnect en het netsnoer teweeg bracht. Daar doet de LS-kabel geen afbreuk aan. Eerder maakt hij het duidelijker wat er veranderde.

 


EDITORS' CHOICE