REVIEWDALI

De techniek van de Dali Epicon 8

Sinan Kökbugur | 30 november 2021 | Fotografie Fabrikant | DALI

DALI Epicon 8: drivers, een uniek magneetsysteem met Linear Drive en SMC

DALI bouwt zijn drivers sinds 2009 zelf en DALI’s drivers zijn voorzien van door DALI zelf ontwikkelde en gepatenteerde techniek. De magneten van de drivers zijn gemaakt van wat DALI noemt Soft Magnetic Compounds (SMC). DALI heeft dit materiaal zelf ontwikkeld en SMC is alleen te vinden in de luidsprekers van DALI. Wat SMC precies is, wil DALI niet in detail vertellen.Begrijpelijk, immers waarom zou je concurrenten wijzer maken dan strikt noodzakelijk? Maar DALI vertelt ons wel iets over de eigenschappen en voordelen van SMC.

SMC is gemaakt van op elkaar geperst ijzerpoeder en dit levert een materiaal op met minder geleidend vermogen (volgens DALI 1.000 tot 10.000 keer minder dan ijzer) waardoor geen vervorming in de spoelkern optreedt als gevolg van wervelstroom; dat is niet-lineaire, frequentieafhankelijke en snelheidsafhankelijke afremming. SMC heeft lineaire magnetische eigenschappen over het hele frequentiebereik en elimineert veel van de vervorming waar traditionele magneetsystemen onder lijden. SMC is bovendien makkelijk vormbaar en kan in elke vorm worden gegoten.

Een ander onderdeel van DALI’s Linear Drive systeem is de plaatsing van aluminium ringen rond de spreekspoel van de drivers. De aluminium ringen stabiliseren volgens DALI de elektrische eigenschappen van de spoel, hoe groot de uitslag van de conus ook is. De zeer doordachte geometrie en dimensionering van de spreekspoel is de finishing touch voor een unieke en goed geconstrueerde magneetmotor, aldus de ontwerpers.

Linear Drive zorgt niet alleen voor een veel lagere vervorming maar het zorgt er ook voor dat de luidspreker een meer vriendelijke impedantiecurve krijgt, zonder de dips en faseverschuivingen waar concurrerende producten last van kunnen hebben. Het scheidingsfilter werkt beter en de gebruiker heeft meer vrijheid bij de keuze van een passende versterker.

DALI Epicon 8: drivers, aluminium chassis en conus van houtvezel en papier

Het aluminium chassis van de drivers heeft een aërodynamisch ontwerp en maakt grote membraanbewegingen zonder luchtcompressie mogelijk. Iedere woofer heeft een direct daarachter geplaatste baspoort zodat de afstand van woofer naar baspoort minimaal is. Dit geeft de minste vertraging en een meer accurate weergave van transiënten. De plaatsing van de drivers in de voorkant is geoptimaliseerd door middel van CNC-gefreesde uitsparingen in de baffle, waardoor de lucht vrijer achter de drivers kan stromen.

Tegelijk zorgt het speciale mengsel van houtvezel en papier voor een zeer stijve en gemakkelijk beweegbare conus van middentoner en woofers zonder resonantieproblemen. De vrije luchtbeweging en de zeer gemakkelijk bewegende conusophanging zijn twee pijlers van DALI's “low-loss” principe dat een prachtige detaillering en respons biedt op alle volumeniveaus en bij alle soorten muziek. Een lid van de Epicon-productlijn hoeft volgens de fabrikant hoeft niet ‘op gang te komen', zoals veel luidsprekers van concurrenten.

DALI Epicon 8: drivers, dome tweeter en ribbon tweeter werken samen

Voor de weergave van hoge tonen heeft DALI iets bijzonders gedaan voor de vloerstaanders en het centermodel in de Epicon-productlijn. Zowel de Epicon 8 als de kleinere Epicon 6 en de Epicon Vokal zijn voorzien van wat DALI noemt een hybride tweeter module. Het komt erop neer dat twee verschillende typen tweeters samen de weergave van hoge tonen voor hun rekening nemen.

De hybride tweeter module bestaat uit een ronde lichtgewicht dome tweeter met een diameter van 29 millimeter en daarboven een rechthoekige ribbon tweeter van 10 x 55 millimeter. De dome tweeter pakt op tussen 2,5 kHz en 3,1 kHz en gaat voorbij 20 kHz. De ribbon tweeter pakt op boven 10 kHz en speelt met name een rol vanaf 15 kHz tot 30 kHz. De combinatie van twee verschillende drivers voor de weergave van hoge tonen biedt grote voordelen. De belastbaarheid is hoog, maar veel interessanter is de grote horizontale spreiding van hoge tonen waardoor een hele ruime sweet spot wordt geleverd. Volgens DALI levert de hybride tweeter module zijdezachte en luchtige hoge tonen van een kwaliteit die kan concurreren met de beste elektrostatische luidsprekersystemen.

DALI Epicon 8: zware resonantieloze luidsprekerkast

Een luidsprekerfabrikant kan mooie dynamische drivers bouwen maar dit is allemaal zinloos als niet ook de nodige aandacht wordt besteed aan het ontwerp van de behuizing. De kasten van de Epicon’s bevatten een groot aantal geavanceerde oplossingen die een bijdrage leveren aan het ontwerp en de geluidskwaliteit.

De voorkant, zijkanten en bovenkant zijn gevormd met behulp van een speciaal warmtelaminatieproces waarbij deze vlakken in een organische vorm gebogen kunnen worden. De baffle bestaat uit twee lagen en heeft een totale dikte van 33 millimeter. De gebogen zijkanten bestaan uit zes lagen verlijmd MDF en zijn verankerd aan de kast via een 63 mm dikke wervelkolom. Dit vergroot de stijfheid van de behuizing en de resonantie in de kast wordt drastisch verminderd. De ontwerpers hebben verder parallelle oppervlakken vermeden waardoor het ontstaan van staande golven (lees: resonantie) verregaand wordt ingeperkt.

De binnenkant van de Epicon 8 (en de Epicon 6, die hiernaast is afgebeeld) is verdeeld in aparte kamers, zodat beide woofers (die een diameter hebben van acht inch) hun eigen kamer hebben waardoor wederzijdse beïnvloeding wordt geminimaliseerd. Iedere kamer heeft zijn eigen basreflex poort. De aan de bovenkant van de Epicon 8 gemonteerde middentoner (die een diameter heeft van 6,5 inch) heeft ook zijn eigen compartiment. Zelfs het cross-overfilter onderin de kast zit in een afgesloten ruimte. Dempingmateriaal en interne versteviging zitten volgens de bouwer precies waar ze het meeste voordeel opleveren. Op alle andere plaatsen heeft de vrije luchtstroom de hoogste prioriteit gekregen. Hierdoor komen volgens DALI zowel de dynamiek als de uitstekende low-loss eigenschappen van de Epicon 8 volledig tot hun recht.

DALI Epicon 8: luidsprekerfrontjes, aluminium onderplaat en aansluitingen

De gebruiker krijgt magnetisch te bevestigen luidsprekerfrontjes om desgewenst de drivers af te dekken. Dat Dali over allerlei ogenschijnlijk kleine details heeft nagedacht bij het ontwerp van de Epicon-productlijn blijkt ook uit het feit dat het afneembare luidsprekerrooster is voorzien van gaten met allemaal een verschillend formaat. Er zijn geen twee dezelfde gaten in het rooster en het voordeel is volgens de ontwerpers dat het doek niet kan gaan vibreren.

DALI levert een aluminium onderplaat mee en spikes met onderleggertjes ter bescherming van een harde vloer. De aluminium onderplaat maakt de onderkant van de Epicon 8 breder waardoor de kans op omvallen kleiner wordt als bijvoorbeeld een grote hond of een kind tegen de luidspreker aan zou lopen. Akoestisch gezien heeft de onderplaat geen functie. Het verhogen van de veiligheid is de enige functie van de onderplaat. In onze luisterruimte lopen geen ongeleide kinderen rond en ook geen woest springende Sint Bernhard van 80 kilogram. We hebben de montage van de onderplaat achterwege gelaten maar de Epicon 8 wel op spikes gezet.

Muzieksignaal komt binnen via een dubbele set aansluitingen aan de onderkant van de achterzijde. De aansluitingen zijn van een voorbeeldige kwaliteit en zijn geschikt voor blank draad, vorkjes en bananenstekkers. Deze laatste kunnen ook worden vastgedraaid en dat zien we niet vaak bij chassisdelen voor bananenstekkers. DALI levert een verbindingsbrug mee om de aansluitingen met elkaar te verbinden. Wie wil bi-wiren of bi-ampen moet de verbindingsbruggen natuurlijk even verwijderen.

DALI Epicon 8: afwerking en verkrijgbare uitvoeringen

Naast de zwarte en witte hoogglans pianolak en zwarte en witte satijnglans lak zijn de leden van de Epicon-productlijn leverbaar met een fineerlaag van exclusief walnoot- of palissanderhout (Ruby Macassar) met hoogglanslak. De houtstructuur van het fineer wordt zo gekozen dat de luidsprekers van elk paar perfect bij elkaar passen.

De hoogglansuitstraling wordt bereikt door maar liefst tien laklagen, hetgeen zorgt voor een diepe en gelijkmatige glans. De laklaag heeft een dikte van twee millimeter en levert daarmee ook een belangrijke bijdrage aan de versteviging van het chassis en een robuuste afwerking.

DALI Epicon 8: technische gegevens

DALI geeft voor de Epicon 8 een frequentiebereik op van 35 Hz tot 30 kHz op niveau -3 dB. De gevoeligheid is 89 dB. De twee woofers hebben een diameter van acht inch. De middentoner heeft een diameter van 6,5 inch. De nominale impedantie is vijf Ohm. Cross-overfrequenties liggen op 550 Hz, 3,1 kHz en 15 kHz. De maximale SPL is 112 dB. DALI adviseert om de Epicon 8 op een afstand van minimaal 35 centimeter van de achterliggende wand neer te zetten. De afmetingen zijn 1.262 x 353 x 497 millimeter (H x B x D) inclusief frontje en onderplaat. Zonder frontje, onderplaat en voetjes meegerekend zijn de afmetingen van de kast 1.225 x 264 x 485 millimeter. De Epicon 8 weegt 47,5 kilogram.

We gaan de Epicon 8 aansluiten, achterover leunen en muziek luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE