REVIEWGryphon

The Gryphon Essence Pre en Stereo Power: techniek en functies

The Gryphon Audio Essence Preamplifier: techniek, functies en opties

De nieuwe Essence voorversterker van The Gryphon is circa een jaar geleden op de markt gekomen. Het apparaat heeft een dual-mono-configuratie en heeft naar eigen zeggen het kortst mogelijke signaalpad met minimale interne bedrading. “Overbodige” schakelingen zoals toonregeling, balansregeling, hoofdtelefoonuitgang, mono-switching, polariteitinversie en meer zijn verbannen uit het signaalpad. Het resultaat is minder overspraak en signaalpadkleuring, aldus de fabrikant. De volumeregeling kent 45 stappen en werkt via een weerstandsladder. Als het volume omhoog of omlaag wordt geregeld, zijn zachte klikjes hoorbaar.

De Essence Pre is een pure lijnvoorversterker met een tweetal XLR-ingangen en drie cinch-ingangen. Hij is verregaand instelbaar. De volledig instelbare menu-items worden bestuurd m.b.v. een microprocessor en omvatten onder andere ingangsnaamgeving met maximaal acht tekens, maximaal volumeniveau, startvolumeniveau, gelijkmaking van de ingangsniveaus (maximaal 8 dB), 0 dB AV-doorvoer voor koppeling met een meerkanaalsinstallatie, door de gebruiker selecteerbare displayhelderheid (100/75/50/25 %, Uit) en Gryphon Green Bias, waarover zo dadelijk meer. Voor wie volledig de weg zou zijn kwijtgeraakt is er de mogelijkheid om terug te gaan naar de fabriekinstellingen.

Als optionele extra kan de Essence Pre worden uitgerust met een draaitafelingang voor zowel mc- als mm-elementen. De phono-versterker is gebaseerd op de bestaande dual mono Legato Legacy. Ook kan een DA-convertermodule worden toegevoegd die is voorzien van alle gangbare aansluitingen en die alle gangbare audioformaten kan weergeven. De DA-convertermodule heeft een eigen voeding met in het hart een gigantische condensator met een capaciteit van 12,5 F. Er is overigens slechts plaats voor één module. De gebruiker moet dus kiezen voor een draaitafelingang of een DAC-module. Ons testexemplaar heeft geen module aan boord.

Bij gebruik van een compatibele The Gryphon klasse A-eindversterker (bijvoorbeeld de Essence Stereo Power of Mono Power), kan de gebruiker ervoor kiezen om de Green Bias-bedieningskoppeling aan te sluiten voor automatische regeling van door de gebruiker selecteerbare klasse A ruststroom. Op deze wijze kan van klasse A worden genoten, terwijl het stroomgebruik aanzienlijk kan worden verlaagd. Het komt erop neer dat de Pre met een daarvoor bestemd kabeltje wordt verbonden met een geschikte eindversterker. Via het kabeltje loopt een stuurstroompje dat de eindversterker vertelt of klasse A of klasse AB werking is gewenst. Er loopt geen muzieksignaal over dit kabeltje.

The Gryphon Audio Essence Preamplifier: technische specificaties

 • Versterkingsfactor: max. +18 dB
 • Uitgangsimpedantie: 15 Ohm XLR, 22,5 Ohm cinch
 • Frequentiebereik (-3 dB): 0,1 Hz – 1 MHz
 • Afvlakcapaciteit voeding: 2 x 26.000 µF
 • Ingangsimpedantie, gebalanceerd (20 Hz – 20 kHz): 50 kOhm
 • Ingangsimpedantie, ongebalanceerd (20 Hz – 20 kHz): 25 kOhm

 

The Gryphon Essence Stereo Power en Mono Power: techniek en opbouw

Voor de test hebben wij de Essence Stereo Power over de vloer. Het uiterlijk en het technisch ontwerp van de stereoversie en de monoversie eindversterkers komen op veel punten overeen. Beide versterkers hebben een groot frequentiebereik van 0,5 Hz tot 350 kHz op -3 dB. Het opgegeven vermogen is conservatief gemeten 50 Watt (8 Ohm), 100 Watt (4 Ohm), 190 Watt (2 Ohm) voor ons stereomodel, uiteraard in klasse A. De monoversie van de Essence Power levert een vergelijkbaar vermogen: 50 Watt (8 Ohm), 100 Watt (4 Ohm), 200 Watt (2 Ohm), ook in klasse A. Deze cijfers garanderen stabiliteit bij elke luidsprekerbelasting, aldus The Gryphon. Overigens, 50 Watt is ruimschoots voldoende om ook een grotere ruimte met muziek te vullen. In tegenstelling tot andere krachtige versterkers, stelt volgens Gryphon de compromisloze, pure klasse A-topologie in staat om op verzoek extreme vermogensreserves te bieden, “gecombineerd met verfijning en delicatesse in de muzikale presentatie”. Straks meer over volume en klank.

Uiteraard is de Stereo Power ook dual-mono opgebouwd. De basis van de voeding is een op maat gemaakte afgeschermde, hoge stroom ringkerntransformator met een vermogen van 1.350 VA. Verder gebruiken de uitgangstrap en de stuurtrap afzonderlijke voedingen voor een effectieve isolatie van de uitgangstrap van de ingangstrap. De besturings- en beveiligingscircuits zijn voorzien van een eigen transformator.

The Gryphon Essence Power: circuittopologie

De eindtrappen zijn voorzien van Sanken bipolaire uitgangstransistors die een extreme betrouwbaarheid hebben aangetoond naast uitstekende sonische prestaties. De Essence Stereo gebruikt tien transistors per kanaal, terwijl de Essence Mono is voorzien van twintig stuks per eenheid.

De afzonderlijke driversectie heeft zijn eigen voeding en individuele wikkelingen op de op maat gemaakte ringkerntransformator. Het mechanische ontwerp zorgt voor optimale thermische tracking tussen drivers en eindtransistors. Ook beschikt het drivergedeelte over een eigen bank van hoogwaardige afvlakcondensatoren. Over afvlakconensatoren gesproken: in de stereoversie is de totale afvlakcapaciteit 440.000 µF voor twee kanalen en in de monoversie is dat 440.000 µF voor één kanaal.

The Gryphon Essence maakt gebruik van een volledig onafhankelijke transformator en voeding voor weergave- en stuurcircuits, waardoor effectief wordt voorkomen dat digitale ruis die door deze circuits wordt gegenereerd de versterkercircuits bereikt.

The Gryphon Essence stereo of monoblok eindversterkers: beveiliging

Het unieke, niet-invasieve beveiligingssysteem biedt betrouwbare, probleemloze bescherming zonder concessies te doen aan de signaalzuiverheid en de eenvoud van het signaalpad. Wanneer DC of HF wordt gedetecteerd aan de ingang, dempt de versterker totdat de fout is verholpen. Het uitgangssignaal wordt continu vergeleken met de ingang, zodat, in de aanwezigheid van een verschil dat vooraf bepaalde limieten overschrijdt (typisch een kortsluitingstoestand), de versterker dempt totdat de fouttoestand is gecorrigeerd.

De temperatuur van het koellichaam wordt continu bewaakt. In geval van oververhitting (temperatuur boven 90° C) wordt de versterker uitgeschakeld. De normale werking wordt hervat wanneer een veilige bedrijfstemperatuur is bereikt.

The Gryphon Audio Essence Power: de essentie van klasse A en Green Bias

Echte klasse A werking is nog altijd het speerpunt van The Gryphon, simpelweg omdat er volgens de fabrikant tot op heden niets is uitgevonden dat overeenkomt met de sonische kwaliteit van pure klasse A. Echter pure klasse A betekent zware transformatoren, enorme koellichamen, veel warmte, veel elektriciteit en kostbare dure onderdelen en assemblage.

Hoewel The Gryphon naar eigen zeggen alles in het werk stelt om energie te besparen en onze wereldwijde hulpbronnen te behouden, stelt het bedrijf dat ze dus geen klasse A prestaties hebben kunnen behalen met andere versterkertechnieken. In hun woorden: “het maakt duidelijk dat er gewoon geen vervanging is voor de pure magie van pure klasse A”. Op basis van een grondige analyse van typische luistersituaties heeft het bedrijf echter Gryphon Green Bias bedacht (“groen” staat voor aanzienlijk minder impact op het milieu). Green Bias biedt echte, pure klasse A met een aanzienlijk lager stroomverbruik.

Met elke Gryphon-voorversterker en eindversterker met Green Bias-regeling kan de gebruiker de hoeveelheid klasse A selecteren die nodig is om de luidsprekers volledig in klasse A te laten werken. De instellingen houden rekening met factoren als luidsprekergevoeligheid, ruimtegrootte, muzikale dynamiek en algemeen volumeniveau. Programmeerbare bias van klasse A is een efficiënt, handig middel om het stroomverbruik te verminderen zonder afbreuk te doen aan de prestaties van klasse A.

Green Bias is door The Gryphon zelf bedacht en ontwikkeld. Hoewel Green Bias niet het lage stroomverbruik van klasse AB of zelfs het lage stroomverbruik van “auto-biasing”-systemen biedt, is het stroomverbruik naar eigen zeggen aanzienlijk lager zonder concessies te doen aan zelfs een fractie van zijn pure klasse A prestatie. Het gebruik van Green Bias is niet verplicht. De gebruiker kan de Essence Power over het hele bereik in klasse A laten werken.

The Gryphon Audio Essence Stereo Power: technische specificaties

 • 2 x 50 Watt @ 8 Ohm, 2 x 100 Watt @ 4 Ohm, 2 x 190 Watt @ 2 Ohm
 • Tien bipolaire uitgangstransistors per kanaal
 • Uitgangsimpedantie: 0,015 Ohm
 • Dempingfactor bij 8 Ohm (onafhankelijk van frequentie): groter dan 500
 • Bandbreedte (-3dB): 0,3 Hz tot 350 kHz
 • Afvlakcapaciteit voeding (totaal voor beide kanalen): 440.000 µF
 • Versterkingsfactor: +31.0 dB
 • Ingangsimpedantie, gebalanceerd (20 Hz - 20 kHz): 20 kOhm

 

Genoeg gepraat over techniek. We gaan de Essence versterkers aansluiten en muziek luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE