REVIEWB&W

Vibrapod

Frederic Vanden Poel | 17 juli 2003 | B&W

Voor- en eindversterking

VibrapodToen we de pods weghaalden onder de Integra research was er een heel subtiel verschil dat moeilijk thuis te brengen was. Om het contrast in de verf te zetten gebruik ik dikwijls de Vaya Con Dios best-of verzamelaar, een CD die zich uitstekend leent tot het opsporen van kleine nuances. De repetitieve percussie in enkele tracks heeft een zeker mantra-achtig effect : het laat je geen keus verschillen te horen als deze er waarecht zijn. Het zijn lekkere tracks met een eenvoudige bezetting die je automatisch memoriseert. We hoorden wel verschillen, maar we konden deze niet alsdanig thuisbrengen om te beslissen wat nu echt best klinkt : zowel "Just a friend of mine" als "Puerto Rico" klonken met of zonder pods onder de Integra lekker.
De pods hebben theoretisch een dubbele werking : het dempen van de trillingen die het toestel zelf genereert, zoals het loopwerk in een CD speler, en het dempen van inkomende trillingen van andere toestellen, b.v.b. een hevige bas uit de speakers die een toestel in het rack laat meetrillen.

Alle componenten in de set behalve de loodzware Rotel RMB-1095 eindversterker hebben hun eigen verdiepje in mijn Soundstyle rack dat onderaan op 4 reusachtige spikes eindigt. De Rotel RB-991 (eindversterker surround) onderaan en de Integra helemaal bovenaan zorgen voor de nodige druk op de spikes. Om het vast tapijt en plankenvloer uit 1902 eronder niet te beschadigen rust elke spike op een stevig muntstuk.

De Rotel RMB-1095 eindversterker (foto) daarentegen rust op wat ooit een Akai reel2reel deck geweest is, omdat ik liever de eindtrappen niet vlak op de grond zet vanwege het extra stof. Een opstelling met een MDF plaat ertussen, een combinatie die blijkbaar wel te dempen valt. Toen ik de harde rubberen pootjes van het Akai deck losmaakte en ze verving door de vibrapods was vooral een verbetering in het hoog te merken. In het new-age genre kan ik James Asher wel appreciëren, maar het hoog is te hard afgemixt op de "Tigers of the raj" CD. Zelfs op de laatste lounger van Claude Challe "Je Nous Aime" blijft de remix van Ashers explosieve "Amma" gewoon aggressief in het hoog. Met de pods was er een mooie verbetering merkbaar : er kwam meer lucht rond de instrumenten waardoor de percussie aangenamer werd. Met de eerder besproken tracks liggen de resultaten in lijn met die van de pods onder de DVD speler : wat meer ruimte en openheid, alhoewel iets minder uitgesproken maar wel aanwezig.

Een mogelijke oorzaak van de bevindingen met de voorversterker is volgens Rogier van Hoof (Crusade Audio) het soundstyle rack dat op zich reeds goed dempt. Met een klassiek rekje van b.v.b. Ikea is waarschijnlijk een grotere meerwaarde te halen. Dit verklaart ook waarom de pods onder de eindversterker op de nogal primitieve stand duidelijkere verschillen laat merken.

Verbouwingen

VibrapodAls ultieme test voor de nogal groot uitgevallen HTM1 centerspeaker uit de B&W nautilus lijn had ik reeds lang de Diva scene uit The Fifth Element willen beluisteren, een leuke "ride" film en ideale benchmark voor de centerspeaker. De test werd helaas steeds uitgesteld : tijdens de luistersessie was het examenperiode voor enkele medebewoners en de scene kwam niet echt tot zijn recht op normaal volume. Kort daarop werd beslist het vast tapijt in de luisterruimte te upgraden naar kurk, een veel gezonder product gezien ik nogal gevoelig ben aan stof. Het tapijt is eruit en de kurk wordt binnenkort geleverd.

Eerlijk gezegd, een plankenvloer vind ik acoustisch maar niets : veel te veel boom en je voelt de planken al te makkelijk, alsof er stiekem een bass shaker staat. De centerspeaker staat met de bijgeleverde plastieken nopjes op twee ASW800 subs, die rechtstreeks op de houten vloer staan, verre van ideaal.

Als ik de pods in deze tijdelijke setup onder de center zet, dan lijkt de galm van het theater die je in de surrounds hoort beter afgestemd te zijn op de Diva`s stem. Gevoelsmatig was het leuker luisteren met de pods, maar ik kon het moeilijk onder woorden brengen. Puur masochisme dan maar toen ik een aantal A/B`s met enkel de center speaker beluisterd heb. Blijkt dat de Diva heel sec uit de center komt zonder galm en ze met de pods eronder wat meer ruimte krijgt, terwijl met de standaard B&W nopjes eronder je wat meer de indruk krijgt naar een luidspreker te luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE