REVIEWB&W

Vibrapod

Frederic Vanden Poel | 17 juli 2003 | B&W

VibrapodIk ben altijd al benieuwd geweest naar de invloed van tweaks, modificaties en correcte instellingen van A/V-apparatuur. Tijdens de Philips DVD 963-SA recentie werd snel duidelijk dat ook Philips het belang aan demping erkend : in de voorstelling van hun allerlaatste speler documenteerden ze de invloed van DH cones op diverse posities. Ik stond verbaasd dat Philips echt de high-end toer op gaat met hun interne luistertests. Rond die tijd werd in Nederland de vibrapod gelanceerd, een Stereophile recommended voetje welke het op de fora niet slecht deed. De moeite waard of slechts een zoveelste hype ? Daar ga ik een antwoord op proberen formuleren.

Eerste indrukken

Toen de pods arriveerden beschikte ik niet over een eigen CD speler, de Philips stond op dat moment bij Audioart ter modificatie. Gelukkig had mijn zus mijn vorige CD speler overgenomen en het was dus een kleintje deze even mee te krijgen tot wanneer de Philips terug was.

De pods eronder, speler stond nog koud uit de doos aangesloten via een coaxiale SP/DIF interlink van het Duitse Monitor aangesloten op de Integra Research RDC-7 processor.

Even een Dzihan & Kamien lounger erin op de achtergrond als opwarmer. Eerste reactie : hey dit is niet de Marantz CD67mkII die ik meer dan twee jaar beluisterd heb. Dit was gewoon een betere CD67mkII ... In de bas hoor ik duidelijke winst : een betere gelaagdheid en mooiere definitie. De hele sound klonk rustiger, vooral minder jittery, duidelijk als gevolg van de betere demping op de trillingen die vanuit het loopwerk ontstaan.

Omdat zowel de vibrapods als de door Audioart gemodificeerde Philips DVD 963 ons in een tijdspanne van een week bereikten hebben we toen na overleg met Crusade Audio (importeur de vibrapods) besloten de pods van in het begin bij de review van de door Audioart gemodificeerde 963-SA te betrekken, met het idee dat een modifcatie een relatieve verbetering oplevert die je op verschillende sets moet kunnen dupliceren, ongeacht er nu pods of niet onderzitten. Op die manier zijn de pods ook tijdig ingespeeld.

De pods komen in vijf uitvoeringen naargelang het gewicht van het te dragen toestel. Uiterlijk zag ik geen verschillen tussen de uitvoeringen, buiten een summier nummer dat lijkt alsof het in het rubber gegraveerd is. Op de lichtste uitvoering (1) staat geen nummer. Op de vibrapod website vind je een overzicht van de diverse uitvoeringen per gewicht. In onze set : 5x model 4 onder de Rotel RMB-1095 eindversterker, 5x model 2 onder de Rotel RB-991 eindversterker, 4x model 1 onder de Philips DVD-963-SA, 4x model 3 onder de Integra Research voorversterker, 3x model 4 onder de B&W HTM1 centerspeaker.

De pods onder de Philips DVD 963-SA vM

VibrapodOp een zwoele woensdagavond maakte ik samen met Michael Brackx jacht op verschillen. Even de Dzihan & Kamien in de Philips DVD 963-SA vM. Ik hoor opnieuw de verschillen zoals met de Marantz, Michael kan de opstelling met of zonder de pods onder de Philips eerst moeilijk uiteenhalen.

Om de sfeer een beetje af te stemmen op de avond speel ik "The One More Time Suite part 2" van de UMO Jazz Orchestra SACD uitgebracht op Challenge label, een van de betere zoniet beste SACD in mijn collectie. Ik hoor toch wel een duidelijk verschil in de trompet, dat na een tweede A/B met de track ook door Michael opgemerkt wordt : Kenny Wheelers trompet toetert minder en klinkt aangenamer met de pods. Zonder pods ervaar ik de bas persoonlijk als een beetje mompelend, maar niet in de mate dat de track ongenietbaar is. De trompet is te forward.

We gaan de meerkanaals SACD toer op met Diana Kralls Wonderfull, een zachte jazzy track voor audiofielen met vlinders in de buik, ideaal voor dat romantisch dineetje. De pods laten wat meer definitie horen in het hele geluidsbeeld en de bas is beter gedefinieerd zoals bij de CD67mk2 vergelijking. Echte verschillen in Diana`s stem waren er niet. Halen we de pods terug weg dan klinkt het geluidsbeeld lichtjes gesmeerd.

Met Era`s "Looking for something", een speelse Gregoriaanse meerkanaals SACD track valt vooral de verbetering in de ruimte op. De ruimte is groter en de echo sterft langer uit, een verbetering die ik zeker kan apprecieren.

MERK

EDITORS' CHOICE