REVIEWTeufel

Review: Teufel Cage

Quintijn Bulterman | 05 augustus 2020

De Cage is dé gaming headset van Teufel. Dat Teufel ook in die markt aanwezig is, is op zich geen verrassing aangezien het Duitse merk voorziet in bijna elke audiobehoefte. Zo ook andere opties voor gaming, waaronder een speakersetje voor bij de pc of een audiosysteem voor je Playstation of Xbox. Teufel heeft er zelfs een aparte productcategorie voor. De Berlijners staan erom bekend goede kwaliteit te leveren, voor een zeer schappelijke en concurrerende prijs. Dat spreekt elke Hollander wel aan. We zijn dan ook heel benieuwd of Teufel zich staande houdt tegenover de grote gaming merken. Met een prijskaartje van 169 euro zit Teufel er een beetje tussen in.

Teufel heeft gekozen voor een kunststof en aluminium behuizing. Een gesloten headset met binnenin 40mm Mylar drivers. Via de usb-aansluiting is er toegang tot de 7.1 geluidskaart. De aansluiting voor de 3.5mm jackplug is subliem weggewerkt in de behuizing. De microfoon is los te koppelen. Ook een fijne optie, als je bijvoorbeeld muziek wil gaan luisteren. Via de software van Teufel is de sneltoets in te stellen en krijgen we toegang tot een Equalizer (EQ). Achter op de rechter unit vinden we de sneltoets en aan de onderkant een volumedraaischijf. Aan de linkerkant zit de aan-uitschuif voor de microfoon. In de doos zit een 1.5 meter jackplug kabel en een 3 meter usb-kabel. De Teufel Cage weegt met al deze opties een slordige 340 gram.

Audio

Nadat we de software van Teufel hebben geïnstalleerd, kunnen we aan de slag. Muziek luisteren doen we niet via de pc, maar via de iPhone 11 Pro. Zo is het mogelijk, met verloopstekker, om via USB en via 3.5 mm te luisteren. Als we de Teufel Cage op deze manier aansluiten, licht het  logo aan de zijkant niet op. Dat geeft de mogelijkheid om de headset ook te gebruiken voor onderweg. De andere kant van deze keuze is dat we het geluid niet kunnen beïnvloeden met een EQ. Het luisteren met de 3.5 mm aansluiting en de AudioQuest DragonFly Cobalt heeft onze voorkeur. Het laat horen waartoe de Teufel echt in staat is. Het pusht de Cage tot het maximaal haalbare.

Bij het nummer Blinding Lights van The Weeknd horen we dat de Cage prima kan omgaan met popmuziek. Het mid en hoog zijn prima uit elkaar te houden en er is duidelijk onderscheid te horen tussen de elementen. De zang krijgt heel netjes een plekje op de voorgrond, terwijl de elektronische elementen erachter de zang ondersteunen en de melodie vormen. Differentiatie tussen het mid en het laag is wat minder goed waarneembaar. Het loopt wat vaker in elkaar over, zeker als we iets dat accent hadden willen horen. Dat verandert overigens compleet als we gebruik maken van de 3.5 mm aansluiting en de AudioQuest Cobalt. Het laag krijgt een duidelijke afkadering mee, hierdoor wordt dat onderscheidende stukje tussen mid en laag geaccentueerd. We horen duidelijk dat de Teufel Cage zich een stuk muzikaler gedraagt, en dat bevalt. 

We schakelen over naar Miles Davis, de koning van de jazz. We horen dat de trompet een duidelijke plek krijgt op de voorgrond, maar het komt tegelijk wat laks over. Niet zo smeuïg en subtiel als we hadden gehoopt. Het nummer luistert prima weg, de relaxte vibe wordt zeker overgebracht. We missen alleen een stukje finesse aan de rand bij de klanken van de trompet. Dan moeten we natuurlijk de vraag stellen of dat erg is. Niet echt, want voor wat de Teufel Cage allemaal in huis heeft en wat het daarmee neerzet, past het geluidsbeeld prima in het prijsplaatje. Audioweergave blijft een spel van compromissen. 

De microfoon is los te koppelen en ook nog eens flexibel. Dat heeft zijn voordelen. Het is namelijk eenvoudig om meer afstand vanaf de mond te creëren. Ook in de software zit een hoop extra mogelijkheden. De kwaliteit van de microfoon is goed. We zijn op de opname goed te horen en met de mogelijkheid om active noise cancelling aan te zetten, worden ook toetsaanslagen minder goed hoorbaar. De microfoon is flexibel en sluit qua design goed aan bij de rest van de headset. Simpelweg een goede microfoon.

Comfort

De Teufel Cage heeft aan de binnenkant van de hoofdband een stuk zacht kussen zitten. Netjes verpakt in zwart kunstleer. De demping hiervan is niet zo comfortabel als we deze indrukken. Maar zodra we de Teufel Cage opzetten, snappen we ook waarom. Het gewicht wordt verdeeld over drie punten. De linker en de rechter unit drukken met gepaste kracht tegen het hoofd aan. De hoofdband neemt het laatste beetje voor zijn rekening, wat zorgt voor een zeer comfortabele fit. De hoofdband rust iets meer naar achter op het hoofd en voelt licht aan.

We hebben langere tijd The Witcher 3 en GTA 5 gespeeld, zonder dat de Teufel Cage zwaar aanvoelt. Het mechanische is zo opgebouwd dat er twee schakelpunten op de units zitten. Een ervan is bedoeld om de oorschelpen naar binnen te klappen, zo wordt de Cage compact om mee te nemen. De tweede is voor een passende fit tegen het hoofd aan. Nu is het lastig om voor ieder hoofd een passende fit te creëren, maar Teufel komt een heel eind. We merken wel, bij ons, dat aan de onderkant van het oor de headset net niet helemaal aansluit op het hoofd. Dat heeft alleen effect op het geluid en niet op het comfort. Omdat het draagcomfort zo goed is, zouden wij zelfs de Teufel Cage durven meenemen in de trein of op de fiets.

Het uiterlijk is genuanceerd. Er zitten in de oorschelpen logos van Teufel die rood oplichten, maar dat is alleen bij gebruik van de pc. Als Teufel er een dopje zou bij leveren voor de opvulling van de opening waar de microfoon zit, dan kan de Cage ook door het leven als reguliere hoofdtelefoon. Zeker dankzij een ingenieuze ingreep waar we de betreffende persoon bij Teufel graag een lintje voor willen geven: de aansluiting voor de 3.5 mm kabel zit verwerkt in het kantelmechanisme in de linkerkant. Daar zie je helemaal niks van. Dat vinden we subliem!

Functionaliteit 

Een goede gaming headset leunt op goede functionaliteit. Een groot gedeelte van die functionaliteit zit in de software. Ook bij de Teufel Cage. Zo is de Equalizer in te stellen. Luister je naar muziek, of stel je de Cage in voor films? Dat is hier mogelijk. En daar kan je het geluid een hoop mee beïnvloeden. Voor wie veel muziek luistert achter de pc, biedt dat uitkomst. Je kan namelijk heel goed de Cage afstellen op je favoriete soort muziek of type games en films. De mogelijkheden van de software is zeker een van de meest uitgebreide in deze multitest.

Daar komt ook de toegevoegde waarde om de hoek kijken. We kunnen de active noise cancelling van de microfoon aanzetten, en vervorming van de stem, volume of balans van de microfoon aanpassen. We kunnen surround aanzetten of juist stereo. Chat volume, dynamische bas, smart volume, het licht van het logo, equalizer, noem het maar op. Dat maakt de Teufel een headset die echt gericht is op persoonlijk gebruik. 

Dat brengt ons tot slot bij de knoppen. De knop voor het aan en uitzetten van de microfoon is vrij rechtaan. Evenals de draaicilinder aan de onderkant. 'Knop' willen we het eigenlijk niet noemen, en het voelt ook een beetje goedkoop aan. De knop ernaast, waar je vanuit de instellingen een speciale functie aan toe kunt wijzen, is wel heel interessant. We kiezen bijvoorbeeld voor 'surround'. Dan gaat met één druk op die knop surround aan of juist weer uit. Mocht dat niet je smaak zijn, dan stel je de knop in met een mute functie.

Oordeel

De Teufel Cage heeft ons verrast. Dat zit met name in de functionaliteit. Er is zoveel in te stellen, dat de headset een karakter krijgt dat aansluit op jouw wensen. Het is over de hele linie gewoon een goede headset. Voor games, films en muziek. De prijs is daarmee ook goed. 169 euro is een net bedrag, voor een nette headset.

www.teufel-audio.nl


EDITORS' CHOICE