REVIEWWharfedale

Wharfedale Diamond 220: klank, prijs en conclusie

Wharfedale Diamond 220: klank, neutraal en open

We hebben zoals gebruikelijk voor een test allerlei soorten muziek aan de Diamond 220’s gevoerd. De eerste dat opvalt is de neutrale en open klank. We spelen weer eens “Telegraph Road” van Dire Straits (album “Love Over Gold”). De piano klinkt helder en staat los in de ruimte. De Diamond 220 laat details horen. Zo horen we Mark Knopfler’s vingers zo nu en dan over de snaren van zijn gitaar glijden. Ook in de zachte passages blijft de klank overeind. De Diamond 220 klinkt ook coherent als het volume laag staat. Veel luidsprekers voegen een klein randje warmte toe aan de weergave, maar de Diamond 220 klinkt nagenoeg neutraal.

Paolo Conte’s stem in “Gli Impermeabili” klinkt doorleefd en ontroerend. Alsof hij voor onze neus staat te spelen. Ook Leonard Cohen geeft ons op zijn laatste album “You Want It Darker” het gevoel dichtbij ons de staan. De Diamond 220 blijkt heel goed in staat om de luisteraar emotioneel te betrekken bij de muziek van deze singer/song-writers. We spelen vervolgens “The Man With The Child In His Eyes” van Kate Bush. Haar stem zweeft boven het subtiele strijkwerk. We moeten oppassen niet zelf ook te gaan zweven.

Terwijl we deze recensie schrijven luisteren we onder andere naar “MTV Unplugged In New York” van Nirvana. De band staat los van het publiek. Het geroezemoes op de achtergrond zorgt ervoor dat we ons in een grote zaal wanen, veel groter dan de ruimte waar we in zitten. De Diamond 220 weet een fraaie klankillusie op te wekken. Ditzelfde effect ervaren we als we “One Advice, Space” van dEUS spelen van het album “The Ideal Crash”. Dit album is een parel als het gaat om de opnamekwaliteit. Op de achtergrond klinken de geluiden van een soort rokerig bruin café o.i.d., terwijl de band glashelder en plaatsbaar speelt.

Tijd voor wat zwaarder werk. We spelen “Amazing Flight” van Ayreon van het album “Into The Electric Castle”. Arjan Lucassen neemt ons mee op een zweefvlucht door de ruimte. Het stereobeeld is fraai en breed, maar hier kunnen we ook wel een beperking waarnemen als het gaat om de laagweergave. De Diamond 220 duikt niet zo diep als de opname. Dit kunnen we ook vaststellen bij veel andere rockmuziek en grote symfonieorkesten. De Diamond 220’s staan hun mannetje in het middengebied en de hoge tonen, maar komen soms wat dun over aan de onderkant van het frequentiespectrum.

Dit overigens niet storend en valt niet altijd op. We hebben liever dat het laag wat dunner is dan dat een fabrikant gaat trachten de laagweergave te forceren. Wharfedale heeft effectbejag weggelaten en dat is positief. Ook de laagste tonen zijn waarneembaar maar gewoon wat dunner dan bij grotere luidsprekers. Als we formaat van de kast in aanmerking nemen is de laagweergave goedbeschouwd boven verwachting. We hadden bij het uitpakken en neerzetten slechter verwacht. We kunnen nog steeds genieten van de plukkende basgitaar in Porcupine Tree’s “Slave Called Shiver” van het album “Stupid Dream”. De Diamond 220 is een kleine luidspreker en laat het onderste gedeelte wat zachter klinken. Bijkomend voordeel: als de luisteraar het volume wat verder opendraait, zullen buren niet snel gaan klagen. Dat kan bij vloerstaanders wel anders zijn.

Wharfedale Damond 220: prijsinformatie, afgezet tegen de klank

We hebben opzettelijk de prijs van de Diamond 220 nog niet genoemd. De adviesprijs is 280 euro per paar. Dat is heel goedkoop als we dat afzetten tegen het prestatieniveau van deze kleine luidspreker. Natuurlijk is de Diamond 220 niet de beste luidspreker die we hebben gehoord, maar afgezet tegen de prijs is de bouwkwaliteit en de klank zonder voorbehoud prima te noemen. Wie wat meer resolutie en wat meer lage tonen wil horen zal grofweg twee keer zoveel geld uit moeten geven. Combineer de Diamond 220 met een budgetversterker, zet ze een meter of drie uit elkaar en de combinatie zal menige soundbar verslaan, ook soundbars die duurder zijn.

We zeiden dat de adviesprijs 280 euro per paar is, maar momenteel is de prijs zelf maar 180 euro per paar. Dat is 90 euro per luidspreker. Voor dat geld is de bouwkwaliteit en de klank onverslaanbaar en wordt heel veel muziekplezier geboden.

Wharfedale Diamond 220: conclusie

De Diamond 220 heeft een neutrale en open klank. Hij is compact en makkelijk plaatsbaar. Het is geen basmonster, maar dat is niet vreemd gezien het formaat. De Diamond 220 biedt een net afgewerkt uiterlijk, een goede constructie en veel muziekplezier voor een bijzonder lage prijs.

Kijk voor meer informatie op www.wharfedale.eu/.

MERK

EDITORS' CHOICE