ARTIKEL

Beeldverslag

Audiolabs relatief nieuwe 8000-reeks liet zich van zijn beste kant zien op de fraaie Wharfedale Linton-speakers, incluis stand met plek voor je vinyl. Toen wij binnenliepen werd er geen plaatje gedraaid, maar importeur Quad-raad was daar anders met de Perpetuum Ebner-draaitafel (en een Sesamstraat-schijf) wel goed op voorzien.

Bij Music2 kun je altijd terecht voor een heerlijk old-school hifi-ervaring, incluis wijn op tafel. Met de fraaie speakers BHC Acoustics en een nostalgische vinylsessie kon het niet stuk gaan.

Luxman is over enkele jaren een eeuw oud. Waarom de Japanners een gegeerde waarde in de hifi-wereld blijven, merk je ook aan de nieuwe L-505uXII geïntegreerde versterker.

 

Het Franse Elipson is wereldberoemd voor zijn bolvormige speakers (die je in de achtergrond ziet), maar het heeft ook meer klassieke designs.

De Prestige Facet-speakers van Elipson stonden in de kijker, net als de racks van Nordstone.

De Takumi TT level2.1-draaitafel, ontworpen door Rik Stoet uit Den Haag, en te zien in een versie met een doorschijnende en een zwarte acrylbasis, had geen immense speakers of krachtbronnen nodig om te overtuigen.

Waar het in principe om draaide in deze kamer was de Artesania-racks, maar minstens even indrukwekkend was de set van PS Audio en de Carmel 2-speakers van YG Acoustics.

Het Belgische Alpha High-end ontpopt zich ook tot importeur. Een heel eigen filosofie qua design en klank stond centraal bij deze set met componenten van darZeel (de poweramp komt met een optionele glazen bovenkant) en de Fat Lady-speakers van Morel. De draaitafel is de Soulines Kubrick.

Diverse kleine monitoren bij Archidio, waaronder de Little/One die in het voorjaar al veel indruk maakte. Er was bovendien een nieuw model dat nog volop in ontwikkeling is, dus wordt vervolgd!

De Guru-speaker zien er misschien eerder uit als pure designuitingen, maar in combinatie met Merrill Audio en de geweldige CEC uit Japan speelden deze compacte staanders echt wel mooi.

Ontzagwekkend. Dat is het woord dat het best past bij de manshoge Trident II-luidsprekers van Gryphon Audio. Het industriële design is - zoals altijd bij Gryphon - van de hand van Flemming Rasmussen, de onderliggende techniek is even interessant. Het Deense merk claimt dat de Trident II een van de weinig speakers is waar alle drivers op alle frequentiepunten altijd perfect in fase zijn. Slim vonden we alvast dat de demonstraties achter gesloten deuren plaatsvonden.

Bij Gryphon-distributeur Hifinesse kon je ook terecht voor een heel andere sound, bij de klasse A-buizenversterkers van het Italiaanse Mastersound.

Het Zwitserse Boenicke oogste ook veel lof met een set W13 - let op de opmerkelijke lange slag-woofer aan de zijkant - aangestuurd door de compacte Chord Electronics Table Top-range (M Scaler, TT 2 en TToby) met Aurender als bron.

ACT staat vaak hoog op de verlanglijstjes van veeleisende hifi-liefhebbers die een authentiek geluid zoeken. Toen wij binnenliepen speelden de SCM40-speakers, die ook in een actieve uitvoering beschikbaar zijn.

Het legendarische Tannoy doet al decennia zijn eigen ding, en dat vinden heel wat audiofielen helemaal prima. Op XFI te horen in combinatie met VTL-versterking

Liefhebbers van analoog én digitaal kwamen absoluut aan hun trekken bij deze set van Very Fine Solutions. De Yatrus-draaitafel is een high-endmodel van Thrax, terwijl MSB opnieuw mocht bewijzen van de beste DAC's ter wereld te bouwen. Ook heel fijn was dat bezoekers een zeldzame kans kregen om nog eens naar TAD-speakers te luisteren.

Bij Audio Note werken ze graag samen met de cellist Vincent Belanger. Vorig jaar was de Canadese muzikant er zelf bij, dit jaar was hij te druk bezig met opnames. Maar zijn muziek was wel op XFI te horen.

Zet Bastanis en Silvercore-versterkers bij elkaar en je hebt niet enkel eyecandy, maar ook snoepgoed voor je oren. Het luidsprekermerk presenteerde op XFI een dipooluitvoering van de Matterhorn.

In de kamer van uw Hifi Choice keken we met veel bewondering naar Do-Maru, een knap afgewerkt paneel dat je rond je tv kan plaatsen en meteen luxe (en een betere akoestiek) aan je kamer toevoegt. Ook Sivian Acoustics was er, met een interessante demo die de meerwaarde van een akoestische ontkoppeling voor speakers hoorbaar aantoonde.

Imposant: de opmerkelijke lijn van Voxativ met de 1-unit speakers.

Ook aanwezig: de streamers van EVO 432 in samenwerking met Conquistar.

Met dank aan het Amsterdamse Headphone Auditions: zeer opmerkelijke Raal Ribbon headphones.

Goldmund kwamen we al tegen in het verslag, maar we waren ook nog aanwezig op een apart persevent van de gastheer van PUUR uit Oostzaan, waar de Prana luidspreker van het Zwitserse merk in de schijnwerpers stond.

Eveneens een bekende uit het verslag, maar dan een tikkeltje anders: bij Grimm Audio stond de presentatie ook in het teken van de introductie van SQM kabels, voor de gelegenheid verwerkt in een bijzondere jurk.

Fijne demo bij Chattelin/Harmony, waarbij Ben Leliveld weer mooie uitleg bij de muziek verzorgde. Indrukwekkend systeem met Kroma, Zanden, MolaMola en de MU1 van Grimm.


EDITORS' CHOICE