REVIEWB&W

Audience

Jan de Jeu | 27 januari 2003 | B&W

Interconnects, speaker cables & power cords

audience_27-1-03Bij het uitpakken van de eerste van de twee grote kartonnen dozen blijkt deze vijf kleinere kartonnen dozen te bevatten met in elk van hen een PowerChord zoals het netsnoer van deze fabrikant officieel heet. In tegenstelling tot wat bij veel kabelmerken usance is, gaat het hier om de meest eenvoudige doos die maar denkbaar is. Op de zijkant een eenvoudig wit etiketje met daarop in zwarte drukletters de vermelding van de inhoud. Simpel en functioneel. Na opening zie ik een in zwart uitgevoerde kabel met een voor een netsnoer bescheiden diameter. De term “less is more” dringt zich aan me op. Absoluut geen snoer waar je de gemiddelde omstander mee zult kunnen imponeren. Ik vind hem fraai. Wanneer ik hem oppak verbaas ik me, met de weerbarstigheid van de Synergistic Research A/C Master Coupler ‘Active’ nog vers in het geheugen, over de soepelheid van dit door een grove kous omhulde netsnoer. Het verbinden van stroombron en component zal hiermee een fluitje van een cent zijn. Het is een ontwerp met een lage weerstand en een lage impedantie. Het snoer is niet afgeschermd omdat volgens de fabrikant het afschermen nauwelijks effect heeft op audio magnetische velden. De prijs is afhankelijk van de lengte. De geteste exemplaren hebben een lengte van 6 voet en zouden, via internet in de USA besteld, $379,- per stuk moeten kosten. Let wel: daar komen dan voor de Nederlandse consument nog 3,7 % invoerrechten en 19 % BTW bij zodat dit nog aardig in de papieren kan gaan lopen. Zeker wanneer je er, zoals in mijn geval, vijf nodig hebt.

Dol als ik ben op het uitpakken van audioapparatuur begin ik direct daarna aan de tweede doos. Opnieuw de eenvoudige kartonnen dozen die me doen denken dat het daar gespaarde geld mogelijk uitgegeven is aan het vervolmaken van de audio kabels. De eerste die ik in mijn handen neem is de gebalanceerde Au24 High Resolution AES/EBU Digital Interconnect Cable van 1 meter lengte met een prijs van $ 426,- De tweede is zijn broertje van anderhalve meter die een tikkeltje duurder is: $ 577,- Beiden zijn afgemonteerd met Neutrik XLR connectoren. Ook deze interlinks zien er sober uit. Het meest opvallend is echter de diameter. Om die uit te drukken kun je nauwelijks gebruik maken van het woord dikte. Snel de volgende doos uitpakken. Een stereo paar Au24 High Resolution Audio Interconnect Cable met Audience RCA aansluitingen van 1 meter lengte. De prijs is $418,- Er volgt nog een stereo 1 meter paar Au24 High Resolution Low Impedance Phono Cable met Audience RCA connectoren voor $500,- die afgestemd is op de impedantie van het door mij gebruikte element en dan komen de luidspreker kabels aan de beurt. Vier stukken van tweeĂ«nhalve meter Au24 Loudspeaker Cable met Cardas rhodium plated spade connectors voor in totaal $1930,- en een set jumpers met daaraan een prijskaartje van $138,- voor 15 centimeter. Ook met die soepele luidsprekerkabel zult U, in visuele zin althans, op uw buren geen indruk maken; ze hebben een diameter van 4 mm en maken gebruik van een slanke connector met daarop een subtiele aanduiding van de signaalrichting. De combinatie maakt dat ze een elegante uitstraling hebben die waarschijnlijk met name bij de vrouwelijke ‘most significant other’ in de smaak zal vallen. Audience geeft aan dat ze dikkere kabels en zwaardere connectoren uitgeprobeerd hebben maar dat uiteindelijk luistertests de doorslag gegeven hebben waardoor gekozen is voor het gebruikte materiaal.

De Au24 kabels worden gemaakt van “OHNO continuous casting single crystal copper conductors” met een isolatie van polypropyleen en een mantel van cross-linked polyethyleen. Alle Au24 kabels zijn ontworpen met het oogmerk om een zo laag mogelijke wervelstroom weerstand te creĂ«ren. De achterliggende theorie van de fabrikant is dat er wervelstroom veroorzaakt wordt door het magnetische veld dat rond de kabel ontstaat wanneer er een elektrisch signaal aanwezig is. Dit magnetische veld varieert met het signaal waardoor het
afwisselend opbouwt of instort. Deze tegengestelde voltage veroorzaakt wervelstromen in de geleider. De later arriverende, tegengestelde voltage verstoort het originele signaal door een artifarct te induceren dat duidelijk hoorbaar is. Volgens Audience zijn kabels die “gedetailleerd” of “krachtig in de bas” klinken meestal het slachtoffer van wervelstromen. In combinatie met een hoge capaciteit kunnen de wervelstromen een kabel overmatig “relaxed” doen klinken. Door kabels te ontwerpen met de laagst mogelijke wervelstromen wordt de juiste inductie / capaciteit ratio (L:C) bereikt waarbij zowel inductie als capaciteit hun laagste waardes hebben.    


Aansluiten en inspelen

Met de komst van de Audience PowerChords blijven drie van mijn al langer aan de zijlijn verblijvende Lapp netsnoeren nog wat langer op die reservebank. Ik vervang de drie A/C Master Couplers die nog in mijn systeem zitten door drie PowerChords. De twee andere PowerChords kan ik helaas ingepakt laten zitten omdat de ronde koppen van de Wattgate 320 IEC connectoren te breed zijn voor mijn Densen versterkers. De IEC connectoren en luidsprekeraansluitingen zitten te dicht op elkaar om het gebruik van deze Wattgate’s toe te laten. Alvorens ik de rest van de Audience bekabeling aansluit luister ik eerst naar het verschil tussen de Amerikaanse netsnoeren. De Audience PowerChords klinken wat vloeiender en hebben in mijn beleving wat minder ‘bite’ dan de Synergistic Research A/C Master Couplers.

Daarna vervang ik met de gebalanceerde digitale interlinks van Audience de Gotham GAC-2 kabels tussen CEC CD drive en NorthStar A/D en D/D converters terwijl ik de Siltech SQ80 zijn plaats tussen de DAC en de Densen Beat B100 geĂŻntegreerde versterker af laat staan aan een Audience Au24 interconnect. Tussen de Densen B100 en de B300 ruimt de Sitech ST18 het veld ten gunste van eenzelfde Audience Au24 interconnect. Bij het aansluiten van de Audience connectoren valt op hoe strak ze de RCA bussen omsluiten. Helaas blijken de Cardas spades van de luidsprekerkabels juist slecht te matchen met de aansluitpunten op mijn Sonus Faber Concerto’s waardoor ik per spade genoegen moet nemen met het vastzetten van slechts Ă©Ă©n pootje. Deze problemen spelen niet wanneer ik in een later stadium - de kabels hebben wekenlang in mijn systeem gezeten – de Concerto’s uitwissel met de Master Two’s en mijn Densen B100 en B300 vervang voor de budget versterker Cairn Aria. Uiteraard is aandacht geschonken aan het in fase aansluiten van de apparatuur en, hoewel de fabrikant aangeeft dat de kabels al na drie uur spelen op niveau zijn, heeft de installatie toch eerst een aantal dagen op de achtergrond gespeeld alvorens met het kritische luisteren begonnen is.

MERK

EDITORS' CHOICE